wielkości orzecha włoskiego. Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka, śmietanę oraz miód (wszystko w temp. pokojowej), miksujemy przez około 1 minutę, aż składniki wstępnie połączą się ze sobą. Następnie dodajemy przesiane składniki suche, a więc cukier, obie mąki i przyprawę korzenną. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. O tym jak sprytnie zrobić to bez bałaganu, możecie obejrzeć na filmie
Smaki Na Talerzulewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek domowej wody różanej (przepis powyżej) Piekarnik nagrzewamy do 250*C. Formę do magdalenek nacieramy olejem. Jajka ubijamy mikserem z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy
les mirabellesmałym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości,stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie
W kuchni Karmel-itkibardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze, wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam pozycję horyzontalną pod cudnie pachnącą świeżym praniem kołdrą. Nie zajęło zbyt wiele czasu zapadnięcie w spokojny, wypełniony marzeniami sen.Obudził mnie(...)sprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka, pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksuję do połączenia składników. Pod koniec miksowania dodaję mąkę ziemniaczaną i łączę z masą serową. Na sam koniec dodaję porcjami białka i delikatnie mieszam używając szpatułki lub wyjętych z miksera mieszadeł. Gotową masę przelewam do blaszki i wyrównuję masę szpatułką lub łyżką. Piekę w 180°C przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę. Sernik(...)Czyli o moich wtopach podczas pierwszych sernikowych prób... Kiedyś dodałam masło do jeszcze ciepłych i niedokładnie roztartych ziemniaków. Zrobiła się z tego maślana zupa z ziemniaczanymi kluskami. Masakra. Mikser nie był w stanie rozetrzeć tych ziemniaków i sytuacja wydawała się beznadziejna, ale udało się uratować ten sernik! Przelałam taką breję przez sitko o drobnych oczkach i przetarłam grudki. Dalej postępowałam
Gary Bez dnamleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam)- białko(...)trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania.W tym czasie stopić masło, dolać do niego resztę mleka i odstawić do przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła.W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić
Smaczne Zdrowezajęte, bo a to zupa z wczoraj, a to mięso się marynuje, to znów jajka się gotują... A taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową posypką zrobiłam bardzo mało słodkie ciasto i tą ilość(...)margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw
Kolorowy Przepisownikpomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego) Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy moc miksera na 1 i stopniowo dodajemy cukier. Mieszamy
kulinarnyswiatdomizdjęciach, czyli jednak to robią śmiertelnicy. Zapadła decyzja – robię. Zaopatrzyłam się w termometr, wagę i cierpliwość. Powiem wam, że jak się dobrze zorganizuje, przygotuje wszystko i podejdzie do tego bez spinania się, to wyjdzie. Jeśli musicie kupić termometr i wagę, to nie żałujcie na zakupy tych ustrojstw, przyda się. Może to pieczenie nie jest takie straszne i kiedyś oswoimy(...)spożywczego. Odrobinę! Mi ręka drgnęła i zamiast słodkich, różowych makaroników, mam kolor purpury papieskiej. I tak, mój ty pulpeciku, zrobiliśmy bezę włoską! Dumnam! 3. Następnie dodajemy bezę do uprzednio przygotowanej mieszanki migdałowej i dokładnie mieszamy. Boisz się, że beza opada? Ma opaść! Inaczej makaroniki ci popękają. 4. Bierzemy rękaw cukierniczy, szeroką tytkę i wyciskamy małe placuszki. Z doświadczenia wam powiem
ladykitchenpomocą miksera ubijamy na biala gladka mase aż cały cukier sie rozpusci. 2. Gdy nasz masa jest ubita, dodajemy kefir i sodę-mieszamy. 3. W małym garnuszku rozpuszczamy maslo lub margaryne, lekko studzimy, po czym wlewamy do naszej masy - mieszamy 4. Z mąki odejmujemy 2 łyżki. 5. Pozostala make (bez odjetych 2 lyzek) przesiewamy
Kulinarnie z Polką na Kresachopakowaniu. Jeśli macie bez woreczka to trzeba ugotować 50 g suchej kaszy jaglanej. Ja ugotowałam dzień wcześniej, przykryłam i tak zostawiłam. Przygotowanie ciasta – do miski wrzucić kaszę, sól, cukier wanilinowy, dodać miód, ciepłe mleko, maślankę, drożdże. Wymieszać i zostawić na 5 minut. Następnie dodać roztrzepane jajko, obie mąki dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto
Kuchnia Pokoleńopakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 2 jajka (oddzielić białko i żóltko) 3 łyżki nasion chia PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać ser (rozdziabać go), budyń, odzywkę, rozgniecione tabletki stewii, nasiona chia i dwa żółtka, stopniowo dodawać jogurt (konsystencja nie może być luźna ani znowu za gęsta). Zmiksowac blenderem lub jak kto woli zmiksowac w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać
ClauditteMissCookingczwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !A przepis już jakiś czas temu dostałam od znajomej.Pączki SKŁADNIKI:mąka -1 kgcukier -6 łyżekcukier waniliowy -1 opakolej -2 łyżkiżółtka -8 sztocet -1 łyżkamargaryna -0,5 kostmleko -2 szkldrożdże -100 gcukier puder do obsypania pączkówmarmolada owocowasmalec do smażenia ok 1,5 kgPRZYGOTOWANIE:Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10
Kuchnia Danusisodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty
Mała Cukierenkapieczenia. Robi się go błyskawicznie. Potrzeba tylko kilku składników. Mimo dość kalorycznych składników jest bardzo lekki w smaku – na szczęście kalorie rozkładają się na wiele porcji. Torcik piernikowy bez pieczenia: ok. 360-400 g miękkich pierników w lukrze (np. serca, katarzynki, uchatki) + ewentualnie do dekoracji 750 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu(...)masa zgęstnieje i się ubije na sztywno (uważajmy, aby nie przebić masy! gdy tylko stanie się sztywna, przestajemy miksować). Dodajemy rozdrobnione na okruszki pierniki i mieszamy łyżką (już nie mikserem) do połączenia. Dno tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy herbatnikami lub ciastkami, a boki smarujemy miękkim masłem. Na herbatniki wykładamy ⅓ objętości masy śmietanowej. Na wierzchu układamy porcję połamanych pierników
Poezja smakunagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec ubijania partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce (po dodaniu każdej łyżki miksuje około 2 min, przed dodaniem kolejnej), cały czas miksując po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane(...)bardzo dużą górką, ale nie przejmujcie się. Przekroić na 4 blaty. (u mnie wyszły bardzo cienkie około 1 cm). Przygotować masę: Wiśnie dokładnie odsączyć na sitku. W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, zmiksować na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat umieścić w zamkniętej tortownicy, nasączyć 100 ml kompotu, posmarować cienką warstwą kremu, wyłożyć
moj przepis nawidelcem lub mikserem. Potem wymieszaną całość wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. -- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25-30 min / 180 st.C Zależy od piekarnika... w gazowym na pewno krócej... -- Po upieczeniu studzimy około ~15 min i kroimy "kółkiem do pizzy" na części ... Smacznego !!! Dziękuję Ci Jacku za taką fajną fit wersję bez karmelizowanego cukru
chleba naszegochwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h. Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra
CookYourselfciągle mieszając mikserem . Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy
Sama słodycz i szczypta chili