bez miksera - 1000 przepisów (strona:30/67)

Ciasto Maxi King 1027

wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego.  Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)400 g serka waniliowego Daniolikier Amaretto do smaku Dodatkowook(...)solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Koktajl oczyszczający z selerem naciowym 183

Koktajl oczyszczający z selerem naciowym  Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: 2 łodygi selera naciowego, 1 pomarańcza, 1 banan, 1 łyżeczka nasion chia, 1 łyżeczka oleju

Gotuj Się Kto Może
Ciasto Mleczny Wafelkowiec 250

Lusette Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i miskujemy dalej, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej, krótko miksujemy po czym odkładamy misker. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną(...)minut. Gorące ciasto wyciągamy z blachy, delikatnie zdejmujemy papier. W przypadku gdyby „skórka” biszkoptu oddzielała się od niego, ją również delikatnie usuwamy (ciasto będzie się ładniej prezentowało bez niej). Przykładamy do boku ciasta cwibakówkę i odkrawamy pas o jej szerokości (to będzie spód ciasta). Pozostałą, większą część biszkoptu (póki ciasto ciepłe) wkładamy do cwibakówki wyłożonej papierem

Smaki Na Talerzu
Tarta z creme patissiere i truskawkami 193

zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii(...)przepołowionych truskawek Laskę wanilii przeciąć na pół, wzdłuż, wydrążyć nasionka. Nasionka i laskę wrzucić do garnka, dodać mleko, doprowadzić do wrzenia. Odstawić, wyjąć łodyżki z laski wanilii. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować do uzyskania gładkiej pasty, do pasty wlać 100 ml gorącego mleka, zmiksować. Gorące mleko znów postawić na palnik

moj przepis na
Pijany tort bezowy 193

kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści(...)wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze

Pyry na Gaz
Sernik z kokosem 245

naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml  mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki(...)Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem

Anioły w kuchni
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 194

się rękami i nogami przed zaburzeniem rutyny, musiała przyznać, że warto było. Co więcej, ona doszła do wniosku, że Marta ma rację i czas wyrobić nowy zwyczaj- regularnych spotkań bez względu na okoliczności. Po prostu spinamy poślady i widujemy się cyklicznie choćby po to aby omówić istotne tematy typu "Czy Jason Momoa dobrze wygląda jako Aquaman?". Trzymajcie(...)ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając o osypaniu mąką

les mirabelles
Szarlotka 201

pracy.           Dlatego proponuję ją  na dobry początek tygodnia  :) Składniki  : (na formę o średnicy 26 cm)  250 g  masła   (bez dodatku oleju) 1/2 kg mąki 2 żółtka pół łyżeczki soli pół szklanki cukru pudru 100 ml zimnej wody Nadzienie jabłkowe : 8 dużych, twardych, raczej kwaśnych jabłek, np. szara reneta(...)mąki pszennej Przygotowanie : Masło pokroić w kostkę, dodać do miski z mąką, cukrem i solą Wyrobić ręcznie, rozcierając palcami masło z mąką  lub przy pomocy miksera z końcówką hak Dodać żółtka, wodę, wyrobić, zlepić w kulkę , włożyć w plastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 min Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać cukrem, mąką

Proste Potrawy
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 234

wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania(...)Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).Żółtka ucieramy mikserem z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. Następnie roztapiamy 3 łyżki masła w małym rondelku.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, pozostałe mleko i kogel

Aga w kuchni
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 202

bardzo skomplikowany ale uwierzcie mi to prościzna :) Do tego przepisu użyłam 4 barwników choć tak naprawdę trzy kolory podstawowe wystarczą: żółty, niebieski i czerwony. Ja dodatkowo miałam zielony ale bez problemu można samemu zrobić z żółtego i niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi(...)Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione

Kuchnia Viki
Zdrowe ciasto owsiane z truskawkami 213

posiekanych migdałów Nadzienie  ok 500 g truskawek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ok 1/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki syropu klonowego 1 łyżka brązowego cukru * należy używać masła orzechowego bez dodatków tj. olej palmowy, cukier Przygotowanie: 1. Nadzienie - skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, truskawki kroimy w ćwiartki, razem z syropem klonowym i cukrem dodajemy na patelnię, doprowadzamy(...)odstawiamy do wystygnięcia 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę o wymiarach 20/20 lub podobnych, wykładamy papierem do pieczenia  3. Banana obieramy i blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią tworząc brzeg jak do tarty 4. Na przygotowany spód wykładamy nadzienie

Słodki Kompromis
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 340

drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest zakres 220-250 stopni Celsjusza. Bułkom i ciastom wystarczy 170-180 stopni. Wyrabianie ciasta Ciasto drożdżowe lubi nasze dłonie. Lubi też hak z miksera, jeśli ktoś do wyrabiania cist używa takowego. Ja wolę robić to dłońmi. Ciasto należy zagniatać, rozciągać, składać i ponownie zagniatać. Nie zaszkodzi mu podrzucanie i zbijanie dłonią. Powinno się(...)który sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które ich nie potrzebują. Są też jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 149

Kolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)drożdży instant, bądź 20- 30 g drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni

MamaOskarka
Zima, zima, zima, pada, pada śnieg... A ja... Jem naleśniki! 189

rzucona naleśnikowa klątwa, z pewnością udadzą Wam się znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200(...)roztrzepać w misce. Wlać mleko, dokładnie wymiszać. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, solą i ziarenkami wanilii. Mieszankę partiami wsypywać do masy jajecznej, cały czas mieszając (można mikserem). Odstawić na 15 minut.Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor.Podawać na ciepło z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.Smacznego!Dlaczego te naleśniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mikstura czosnkowa na likwidacje grzyba Candida 260

przekraczamy 3 szklanek mikstury dziennie.Przechowywanie :Miksturę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, w temp. 5-10 *CZalety :Bakterie kwasu mlekowego trawią czosnek już w naczyniu miksera, następnie w czasie przechowywania, a także w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu całkowicie zanika nieprzyjemny zapach czosnku, przy zachowaniu skuteczności tego naturalnego antybiotyku.UWAGAMikstura czosnkowa ma silne działanie oczyszczające i  nie należy(...)tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :)Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski.           *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania