ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła(...)drożdże nie są świeże i nie można ich używać. 50 g świeżych drożdży 1 łyżka z 3 szklanek mąki pszennej 1 łyżka z 1/2 szklanki cukru Do dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, miękkie masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Jeżeli używasz dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii i wlej ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj hakiem, aż do uzyskania elastycznego ciasta
Moja Delicjawłaśnie taki był na weselu. Bardzo lekki, mało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik bez pieczenia, troszkę czasochłonny, ale zdecydowanie warto. Przepis autorski. Składniki na tortownicę 20-23 cm: Mus z gorzkiej czekolady: 100 g gorzkiej czekolady, min 70 % kakao 200 ml śmietany(...)kąpielą wodą rozpuścić czekoladę, do gorącej czekolady dodać wodę z kakao oraz kawę. Wymieszać na jednolitą masę. Ostawić do lekkiego wystudzenia, ale nie do całkowitego zastygnięcia. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno. Dwie-trzy łyżki śmietany dodać do czekolady wymieszać, tak aby masa była jednolita, następnie dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do formy, wyrównać. Schłodzić przez
moj przepis nakażdą okazję ;) Ma dwie najważniejsze zalety: mieszane łyżką i zawsze wychodzi ;) Dodatkowo mamy ten komfort, że banany są dostępne przez cały rok i w każdym sklepie. A więc bez wymówek polecam skorzystać z przepisu ;) Składniki: 3 dojrzałe banany + 1 na wierch 75 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)soli 1,5 szklanki mąki pszennej dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady orzechy lub inne bakalie Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski. W drugiej misce mieszamy mikserem roztopione masło bananami. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy. Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy(...)rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. SMACZNEGO
Blondynka GotujeRafaello bez problemu można kupić w każdym sklepie spożywczym, dlaczego postanowiłam zrobić je w domu? A dlaczego nie?! Te słodkie kokosowe kuleczki to wynik moich wędrówek po internecie. Czasami trafiam na przepisy, które gdyby mogły przemawiać krzyczały by do mnie: "Musisz mnie zrobić! Koniecznie! Już, teraz natychmiast!". Ten przepis tak do mnie krzyczał:) Zrobiłam i nie żałuję, mój(...)cukrem pudrem na gładką masę. Miksując, dodajemy po łyżce rozpuszczoną czekoladę, ja wlewałam cienką stróżką. Do powstałej masy wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką lub tak jak ja mikserem na wolnych obrotach. Powstaną nam drobne grudki, które ugniotłam łyżką i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formowałam małe kuleczki, umieszczając w środku po jednym migdale
Blondynka Gotujeajerkōniak niy bōł wymyślōny bez hobbitōw ze „Władcy pieszczōnkōw” (abo ringōw- bo tak by sie to musiało mianować po ślōnsku), co miyszkali we Shire [czyt. szajer]. To je ajerkōniak ze biołōm szokoladōm, a że roztomajte sznapsy 1 niy mogōm mieć za dugich 2 nazwōw, to tak żech prziszoł na szajerkōniak. Naszło mie tak na to we Dziyń Kobiyt(...)Potyn reszta wōdki, rum i niech sie to tam połra 7 minut fajnie pomiyszoł. Jak niy mołcie blyndera, to wciepcie masło i cuker do plastikowyj miski i włōnczcie sie mikser. Za chwila dociepcie 8 tam żōłtka i miksujcie, aż cuker sie rozmiyszoł- tak sie strasznie z tym niy smōlcie 9 , bo jak przidzie wōdka, to sie to jeszcze lepi łozpuści
Chop w kuchniszklanki mąki kukurydzianej BIO z Bazarka Smakoszy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie Do jednej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą(...)dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około
Słodkie okruszkipomarańczy wyciskam sok. Teraz pokrojone owoce w salaterce polewam sokiem z pomarańczy, mieszam i odstawiam do lodówki na czas przygotowania kruszonki. Przygotowanie kruszonki – crumble : Kruszonkę możemy przygotować za pomocą miksera lub ręcznie – ja przygotuję ręcznie. Na blat wysypuję składniki kruszonki: mąkę, cukier , płatki owsiane i dodaję masło. Wszystkie składniki kruszonki łączę ze sobą pocierając je dłońmi aby powstały grudki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kruszonkę rozsypuję po całej blasze. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu) i piekę około 10 do 15 minut tak aby kruszonka ładnie się zrumieniła. Upieczoną zsypuję do miseczki . Końcowe przygotowanie crumble z owocami: Owoce przekładam do miseczek i obficie
Uwaga Babcia Gotujepokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki(...)masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić
Smakowity Blog Kulinarnyłyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier(...)zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao, nutellę oraz alkohol. Uwaga: gdyby w budyniu mimo wszystko pojawiły się grudki, robić wszystko tak jak w przepisie
Kto ugości moich gości?Przepis na pyszne ciasto ekler cytrynowy bez pieczenia. Ciasto jest wyraziste w smaku, na herbatnikach maślanych, kremem budyniowym o smaku cytrynowym, herbatnikami, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta, ponieważ jest łatwe, proste i szybkie w wykonaniu. Jak wykonać ciasto ekler cytrynowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA(...)miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Bita śmietanę
RITA food channelłyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano suszonego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. Krok 2 Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym(...)naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy
Blondynka Gotuje