bez miksera - 1000 przepisów (strona:36/67)

Niebiański sernik na zimno z kokosem 189

wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać(...)śmietankę przełożyć do misy miksera. Do mleka kokosowego dodać żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Śmietanę kokosową ubić mikserem, bardzo krótko, tak aby ją napowietrzyć, (uwaga może się zwarzyć). Do ubitej śmietany, cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu. Wyłączyć mikser. Żelatynę lekko podgrzać tak aby się rozpuściła, dodać kilka łyżek jogurtu kokosowego, wymieszać, następnie włączyć mikser i powoli wlewać mieszankę

moj przepis na
Miekkie nadziewane pierniczki 362

Święta bez pierniczków? Nie może być! Jest coś magicznego, co unosi się w powietrzu wraz z zapachem korzennej przyprawy do pierników. To poza choinką bez wątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę(...)korzenną. Sodę rozpuszczamy w mleku i dolewamy do suchych składników. Dodajemy przestudzone masło, miód i jajko i wyrabiamy ciasto. Produkty można dodawać stopniowo i zacząć od wyrabiania ciasta mikserem. Na końcu jednak trzeba je wygnieść ręką, aby miało jednolitą, gładką konsystencję. Masę, w zależności od tego, jak bardzo jest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce

Kuchnia od dwojga
Sernik mocno czekoladowy 202

herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki. Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady Goplana Klasyczna(...)najlepiej całą noc. Dekoracja: 1,5 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę z tego rozsmarować na serniku. Do reszty wsypać pozostałą, posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić bez podgrzewania. Dzięki temu czekolada po zastygnięciu będzie twarda i można będzie formować z niej dowolne kształty. Rozpuszczoną czekoladę Rozprowadzić cienką warstwą na zimnej powierzchni, np. metalowej blaszce. Można również

Smakołyki Asi
Wiosenny sernik z mascarpone 349

Dziś ostatni dzień konkursu na Mikserze, w sieci więc całe mnóstwo serników. I ja postanowiłam wykorzystać tę ostatnią chwilę, i jeszcze coś przygotować. Choć z zasady jestem sceptyczna, to jednak nutka nadziei na wygraną zawsze gdzieś się tli... Zobaczymy. W każdym razie, dla mnie, nagrodą za udział w konkursie była możliwość zjedzenia kilku pysznych serników, a jak zapewne wiecie(...)potrzebowałam mascarpone. Chodziłam, szukałam - nic. Może w poniedziałek. Hmm... Mascarpone na wagę złota.W związku z tym C. kilka dni później, pamiętając moją desperację, kiedy w sklepie zauważył mascarpone, bez wahania nabył dwa opakowania, żeby mi je w domu uroczyście wręczyć. Ucieszyłam się, choć już nie pamiętałam nawet, do czego mi pierwotnie było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 294

pyszne kajzerki. Rodzinka zgodnie orzekła iż teraz to te są zdecydowanie najlepsze jakie dotychczas upiekłam, a wierzcie mi trochę ich już było. Tak więc polecam baaardzo gorąco- zdrowe, bez dodatku pszenicy, tylko mąka orkiszowa- 100%. Samo zdrowie ! Dla wielbicieli zwykłych pszennych bułek ale nie tylko. To pierwsze bułki, które skradły moje serce, bardzo puszyste i przepyszne... :-)Składniki na ok.10-12sztuk(...)sezam:biały i czarny)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę letniej wody, dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące, gdy przygotowywałam z samą wodą wystarczyło 620g mąki

Smaczne Zdrowe
Tort bezglutenowy 183

pewna bliska mi osoba zapytała, czy mam pomysł na tort bezglutenowy, bo bardzo jej zależy własnie na takim. W pierwszej chwili pomysłu nie miałam, zaświtała mi masa, ale biszkoptu bez mąki pszennej nigdy nie piekłam :-( ale od czego Google? :-) Przepis na fantastyczny, puszysty biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej znalazłam na blogu Mały Bezglutek . Składniki, których nie byłam pewna(...)sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne owoce (u mnie figi i winogrona) siekane migdały  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem (lub sodą) i gdy masa jajeczna uzyska jednolity

Czary - gary w kuchni
Deser z OREO – bez pieczenia 11685

Deser z ciasteczkami Oreo bez pieczenia. Można go przygotować w wersji lżejszej przy wykorzystaniu śmietany 30% (wówczas deser najlepiej podawać w szklaneczkach) lub w wersji ze śmietaną 36%. Jeśli wówczas przygotujecie budyń używając mniej mleka, niż podano na opakowaniu, to macie szanse, że Wasz deser będzie na tyle sztywny, iż będzie można go kroić nożem i podawać na talerzykach(...)zważeniu. Aby tego uniknąć należy pilnować jej podczas ubijania i w odpowiednim momencie ubijanie zakończyć. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, oczekuje momentu gdy mieszadła miksera zaczną tworzyć wzorki na powierzchni. Wówczas najlepiej wyłączyć mikser. Bardziej doświadczeni mogą jeszcze chwilę poubijać. Ale wtedy to już sekundy dzielą od zważenia :) Oczywiście można się wspomagać wszelkimi fixami, ale ja takich sztuczności unikam

Moja Delicja
Chleb Dukana III 177

był tak intensywny i cudny, że na poważnie zastanawiałem się, czy sobie takiego chleba nie zrobić. Powstrzymał mnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka(...)dusimy dość długo pod przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy

Marder&Marder Manufacture
Bajecznie proste ciasto z figami 209

coś się zmieniło, choć nie mam pojęcia, co. Nagle ich delikatna słodycz, strzelające pod naciskiem zębów pestki, cudowne kolory - to wszystko mnie oczarowało. Nie umiem im się oprzeć. Kupuję bez zastanowienia.Najbardziej lubimy je skramelizowane z dodatkiem rozmarynu, podane z lodami waniliowymi. O, jakież to dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie(...)zabrałam się do pracy.A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem wszystko razem. Rózgą lub choćby widelcem - mikser nie jest tutaj wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 212

śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny(...)stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Wykładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem

Malinowe Pocałunki
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 234

włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny, budyniu czy bez jajek, albo na białkach – bo takie kombinacje też już widziałam. To nie byłoby tiramisu tylko wyrób tiramisopodobny. Nie uznaję półśrodków, nie dam Wam recepty na coś(...)płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego naczynia, np. talerza do zupy. Gdy to już naszykowane, możemy zająć się resztą. Szykujemy sobie szklaną bądź metalową miskę i mikser. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga, ale nie gotuje się gwałtownie woda. Woda nie może dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy

Karo in the Kitchen
Ciasteczka tłuczkiem robione 136

Składniki: ok 400g mąki krupczatki 150g miękkiego masła 150g cukru szczypta soli 2 jajka 100g gorzkiej czekolady     *** Masło ucieramy z cukrem i solą, za pomocą miksera, na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie pomału dosypujemy mąkę, a na końcu drobno pokrojoną czekoladę. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny *** *** Następnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 10-15 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasteczka tłuczkiem robione pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Tort makowy z masą serowo - karmelową 182

studziłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek na dwa krążki     Teraz zajęłam się masą: Masę krówkową wymieszałam razem z serem za pomocą miksera.     W rondlu z grubym dnem roztopiłam masło. Masę krówkową przełożyłam do rondla i gotowałam na małym gazie.     Jajka zmiksowałam z   mąką ziemniaczaną i przelałam(...)odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dołączam do akcji:   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
Muffiny z mąką z ciecierzycy 178

lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2 łyżki letniej(...)proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania