Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajcie i obowiązkowo zróbcie to proste a jakże pyszne ciasto . Jest wilgotne za sprawą majonezu, którego w ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki(...)majonez, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wsypujemy tartą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy pokrojonym rabarbarem pieczemy około 40 -45 minut w temp
Wanilia i Kardamonsposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory(...)Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!śmietanka kremówka, skórka z cytryny, batony Princessa i wiórki kokosowe. Czyż nie brzmi pysznie, że aż lekko? Nie za słodko, a w sam raz - deser idealny na wakacyjy urlop bez piekarnika! Zapraszamy kochani: Składniki: 4 opakowania herbatników (po 50g każde) garść słonych orzeszków ziemnych + mała ilość do posypania wierzchu 90-100g masła 100g wiórek kokosowych + odrobina(...)orzeszki mieszamy dłońmi z roztopionym masłem na jednolitą masę. Masą wylepiamy dno formy, którą wkładamy do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze śmietan-fixem (opcjonalnie) na bardzo sztywną konsystencję (tak aby przy trzymaniu miski do góry dnem trzymała się sztywno podstawy). Batoniki kokosowe kroimy w paseczki. Ubitą kremówkę mieszamy
Symfonia Smakównauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego(...)dałam 140g (lub 7 łyżek cukru)- 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g (lub 7 łyżek mąki tortowej)W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami mąkę
Smaczne Zdroweuzmysłowimy sobie, że tak musi być. Że koniec przynosi nowy początek. Bardzo cytrynowy, bardzo słodki, z kokosowym aromatem wilgotny pudding. Ma konsystencję intrygująca. Na wierzchu chrupki jak beza, a w środku ciągnący i delikatny. Na gorąco smakuje cudownie, jak miód na zranioną duszę! Tylko uwaga na palce od gorących ramekinów. I na język. Ach, warto nawet dla tego(...)składniki były w pokojowej temperaturze! Masło ucieram z cukrem i skórką cytrynową. Dodaję kolejno jajka, wciąż ucierając. Następnie dosypuję przesianą z proszkiem mąkę i łączę wszystko przy pomocy miksera. Wlewam sok z cytryn, mieszam. Dodaję mleko i wiórki, mieszam. Białka ubijam na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, co spowoduje, że piana będzie gęsta, zwarta, sztywna
W kuchni Karmel-itkizwykły cukier puder + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 130 g orzechów laskowych użyłam prażonych, ale mogą być zwykłe w ze skórką lub bez 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli 200 g malin mogą być mrożone 280 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę(...)temperatury 170 st C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm. wyłożyć paierem do piecznia. Do miski przesiać mąkę dodać sól , proszek do piecznia, sodę , wymieszać i odstawić. Do miski miksera włożyć miękkie masło , dodać cukier , miksować kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy . Następnie dodajemy jajka , jedno po drugim za każdym razem dobrze miksujemy tak, aby połączyły
SprawdzonaKuchnia.plcukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia (bez ścianek) i przelać do niej masę. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka ok.20-25 minut. Po tym czasie "rzucić biszkopt" z tortownicą na podłogę(...)czynności powtórzyć. Ostatni blat nasączyć ponczem, a resztą kremu wyrównac brzegi. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowac krem maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
Malinowo w kuchnismaku. Wymieszać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie(...)przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut. Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest
Gospodyni Miejskamatowiał i będą się na nim tworzyły chmurki i zamglenia, co szczególnie brzydko widać jeśli do lukru białego doda się dowolny barwnik. Do spienionych białek wmiksować na mniejszych obrotach miksera sok z cytryny i aromat. Dalej miksując, na małych obrotach, dodawać po ½ szklanki cukru pudru. UWAGA! – może się okazać że macie bardzo duże albo bardzo małe białka. Te pierwsze(...)przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie
Karo in the KitchenSkładniki pianki jogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę(...)minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy piankę jogurtową. Zajmie nam to 10 minut. Przygotowanie pianki jogurtowej: Do białek dodajemy sól i całość ubijamy mikserem. Gdy białko jest ubite, dosypujemy cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Dosypujemy budyń oraz cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach. Dodajemy jogurt
Smak mojego domumąkami się zmiesza mniej więcej, to dolewamy stopniowo olej i dalej mieszamy w mikserze. 5. Następnie dodajemy mak i dalej mieszamy. 6. Schłodzoną wodę po ciecierzycy z puszki ubijamy mikserem jak zwykłe białka jajek. Ubiją się na prawdziwą pianę :-) 7. Jeżeli ciasto z makiem okaże się za gęste, to można dolać trochę mleka roślinnego. Dodajemy zapach migdałowy, jeszcze trochę mieszamy(...)termoobiegiem. To są zabiegi na piekarniku Bosch. W zwykłym piekarniku powinno wystarczyć 45 minut pieczenia z grzaniem góra-dół i 10 minut z termoobiegiem. Upieczone ciasto po przestudzeniu bez problemu "wychodzi z formy". 11. Ciasto wyłożyłam "do góry nogami", bo to ciasto nie urośnie spektakularnie. Robimy lukier mieszając cukier puder z sokiem z połowy cytryny i polewamy ciasto. Smacznego
Kawa z mlekiemPuszyste, miękkie i do tego nie wymagają dużo składników. Super sprawdzą się na przyjęcie dla dzieci. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 20 minut Koszt: Tanie
zdrowo i aktywnieśliwkami pod bezą i kruszonką Składniki: Ciasto 2 pełne szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło(...)usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki układamy skórką do dołu i posypujemy bogato cynamonem. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pianka z białek będzie już sztywna mikser ustawiamy na mniejsze obroty i porcjami dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż całkowicie się rozpuści. Gotową pianę wykładamy delikatnie na śliwki. Wyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków
W Moim Magicznym Domubyć malutkie ciasteczko z czekoladą np z przepisu poniżej, trzeba jednak pamiętać by ciasteczko było malutkie i mieściło się potworkowi w buzi. Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich ściankach mikser szpryca bądź rękaw cukierniczy i końcówka o kształcie gwiazdki foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól(...)łyżeczki na gładko smarować wierzch babeczki by nie widoczne były prześwity z ciasta. 2. Następnie nakładać przy pomocy szprycy/rękawa małe gwiazdki bardzo blisko siebie- tak jakbyśmy robili malusieńkie bezy. 3. Gdy zapełnimy całą przestrzeń babeczki, bierzemy mały ostry nożyk i kroimy poprzeczny otwór na około 1,5-2 cm w zależności od wielkości naszego ciasteczka. Ja swoje wykroiłam nożykiem
KreatywnePinyDziś na chwilę przeniesiemy się do raju ;)Egzotyczne , gorące plaże …. słońce, piasek … temperatury sięgające zenitu i fantastyczne owoce!Słodkie banany i przepyszne kokosy - to
Ostra na Słodko