pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście! Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym . Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole(...)suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty. Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy się za zrobienie kremu. Do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy masę kajmakową i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min do uzyskania stałego, gładkiego, puszystego kremu (Uwaga! Uważajcie, aby nie zważyć kremówki). Składamy tort
Kuchnia Łukaszasposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania(...)napuszenia. Po tym czasie ciasto posmarować lekko mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C ok.35-40 min - u mnie w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Jeśli podczas pieczenia ciasto od góry zbyt mocno się przypieka, można przykryć je folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, lekko wystudzić jeszcze
Grunt to przepis!mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie(...)Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekło. Studzimy. Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem z mascarpone należy je przechowywać w lodówce
Rozpustne gotowaniepyszną, przepięknie pachnącą konfiturę! :). Co prawda wymaga pewnego nakładu pracy - zebranie kwiatów, pozbycie się białych części płatków, które nadają goryczki i najważniejsze - dokładnego utarcia w makutrze ( tak tak, nie mikserem :) ), ale satysfakcja i radość z takiej własnoręcznie przygotowanej konfitury rekompensuje włożony wysiłek :). A pączki z takim nadzieniem...mmm, poezja :). Ja na pewno nie zamierzam z tym czekać do Tłustego Czwartku(...)pudru, łatwiej wówczas będzie go rozetrzeć. Dokładnie utartą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć. Przechowywać w lodówce. Słoiczków z konfiturą nie trzeba pasteryzować, ale można to zrobić. Bez pasteryzowania również wytrzyma długie miesiące, nawet pół roku ( niektóre źródła podają, że nawet dłużej ). Zastosowanie: do przeróżnych wypieków i deserów, jako nadzienie do pączków, albo...do wyjadania prosto
Opowieści z piekarnikakarmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie(...)syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego- 80g skrobi kukurydzianej-120g wiórków kokosowych- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą)W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto
Smaczne ZdroweDzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla
moj przepis naJest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie
Wrzosowa Polanawiększych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew
Mia Cucina Sofietaprzypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza(...)żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwoce sezonowe to to, za co najbardziej cenię lato. Niestety w tym roku natura nas nie rozpieściła. Lecz mimo, iż tegoroczne zbiory nie były zbyt obfite
Smiling ShrimpDzieci uwielbiaja galaretki i właśnie na życzenie córeczki powstał ten galaretkowy tęczowy serniczek. Do jego przygotowania użyłam kolorowych galaretek Wodzisław. Przygotowanie serniczka jest proste jednak
Monia miesza i gotujeZa 2 tygodnie Wielkanoc więc zaczynam powoli testować nowe przepisy dla Was. Tego weekendu padło na babkę kukurydzianą. Lekką niczym biszkopt! Delikatną, prostą, nieprzekombinowaną. Możemy dodać
CzarnawisienkaMimo iż trafiłam już na doskonałe makarony orkiszowe, które zajadamy na codzień, to zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno
Smaczne ZdroweLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe
głodny alergiknaleśniki (10 szt.): 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i zmiksowałam na gładką masę. Odstawiłam na 30 minut. Usmażyłam cieniutkie naleśniki rumiane z obu stron. Składniki na farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g świeżego szpinaku(...)wiórki sera żółtego. Przykryłam przykrywką i smażyłam dosłownie chwilę, żeby ser się rozpuścił. Teraz już mogłam podać pyszne, gorące... Wybierzcie, która wersja bardziej Wam zasmakuje, zapiekana z serem, czy bez? Wg mnie obie wersje są pyszne. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi