bez miksera - 1000 przepisów (strona:53/67)

KRUCHE, MAŚLANE CIACHA ORKISZOWO-JAGLANE 247

    Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie

Smaczne Zdrowe
Dwukolorowy Sernikobrownie z Musem Truskawkowym 224

Święta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku. W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka(...)stopni. Połamaną na kosteczki czekoladę i masło włożyłam do rondelka, po roztopieniu składników, zestawiłam z ognia, dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodałam jajka, wymieszałam mikserem na małych obrotach. W osobnej misce wymieszałam zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do masy jajeczno - czekoladowej i wymieszałam na jednolitą masę, którą wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 170

jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)robić przerwy żeby nie spalić urządzenia, można też zmielić w młynku do kawy, w Termomixie czy Vitamixie, nie polecam robić tego blenderem ręcznym, bo kasza będzie wszędzie, mielenie w mikserze kielichowym do shejków u mnie się nie sprawdziło). Oczywiście można użyć gotowej mąki gryczanej, smak będzie troszeczkę inny, ponieważ do produkcji mąki gryczanej używa się kaszy nieprażonej. Smacznego! Czekoladowe ciasto

moj przepis na
WANILIOWY SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 205

cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników.  Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ olejku waniliowego DODATKOWO: Ok. 200 g - 250 g truskawek ( można użyć także malin) Cukier puder Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i krótko, na wolnych obrotach miksować do połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik

Calzonella.com
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 219

ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie. Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć(...)czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem przy wejściu do kuchni, aby Pan Mąż nie pożarł zawartości blachy za jednym posiedzeniem :) Smacznego

Grunt to przepis!
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 259

dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej./MASA:masło z cukrem ucieramy na gładką masę, po łyżce dodajemy wystudzony budyń (budyń musi być zupełnie zimny), dokładnie, długo ubijamy mikserem, dodajemy kawę rozpuszczalną marcepanową do smaku i nadal ubijamy. W zasadzie masę najlepiej przygotować dzień wcześniej./ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ:Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym(...)Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż to sam dżem. Idealnie kwaśny, charakterny, pyszny. Nazywamy to "niebem w gębie" nie bez powodu. Powód jest jeden - zabieramy nasze zmysły do raju.Charakterystyczną cechą ciasta jest to, że z każdym dniem smakuje lepiej! Gdy "napije" się masy i dżemu i nasiąknie nabierając

Wypisz Wymaluj
Karpatka z piramidą ptysiową i kremem mlecznym z mango (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 195

płaskie spody i ok 18-20 małych ptysiów) Budyń mleczny z mango -110g skrobi -100g ksylitolu -15g żelatyny + 1/4 szkl. wody -550 ml mleka (bez laktozy) lub można użyć roślinnego np. kokosowego -300 ml przecieru z mango Philippine -350 ml wody -60 g oleju kokosowego Karmel kokosowy -2-3 łyżki cukru kokosowego CIASTO PARZONE Mleko(...)kąpieli wodnej i mieszać do rozpuszczenia. Mleko i przecier z mango zagotować w garnku i dodać do niego wcześniej rozpuszczoną skrobię z ksylitolem (ciągle mieszając a najlepiej użyć miksera na małych i średnich obrotach). Gdy budyń zacznie szybko się zagęszczać dodać olej i rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając całość mikserem. Gdy masa ładnie się połączy i nieco odparuje wylać część

Candy Pandas
Warstwowy torcik ala Szarlotka 298

warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie biszkopt- małymi biszkopcikami,wyłożonymi na dno tortownicy, lub zrobicie podstawę z naturalnych, owsianych ciasteczek i masła- jak to zrobiliśmy w przepisie na torcik Snickers . Zapraszam(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą

Domowe Torty
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 379

   To już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze

Smaczne Zdrowe
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 265

ubijaniu białek bardzo ważne jest robienie tego w czystym, pozbawionym jakichkolwiek śladów tłuszczu, suchym naczyniu- i tak samo czystym i suchym narzędziem- czy to klasyczna ręczna trzepaczka, czy mieszadła miksera. Kropla wody czy oleju jest w stanie sprawić, że nie ubijecie nawet najświeższych białek. A nasze muszą być jak najsztywniejsze. Dodajcie do nich szczyptę soli. Już ubite dodajcie(...)prostu ładniej wyglądają. Po usmażeniu składamy jeden na drugim na talerzyku. Ja ułatwiam sobie pracę jednocześnie smażąc partie ciasta na dwóch patelniach. Połowę naleśnika smarujemy gotowym farszem od strony bez wzoru, składamy na pół i znowu na pół- kończąc z ćwiartką koła. Tak przygotowane ja wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do nagrzanego na 180⁰C piekarnika

Karo in the Kitchen
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 198

Kolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce  "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać  coś  od siebie i zmieniać  wg  własnych  upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych(...)Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blaszkę z papierem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto ok 15 minut by lekko się zrumieniło. Robimy kruszonkę. Ja mikserem utarłam mąkę z masłem a potem zagniotłam z reszta składników, Chłodzimy ją w lodówce na czas pieczenia. Wyjmujemy z pieca, studzimy 5 minut i wykładamy na podpieczony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38556

kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e.   Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko(...)sposób się ją napowietrza . Dodać sól i olej. Na końcu dołożyć rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa

Grunt to przepis!
PĄCZKI NA WALENTYNKI 216

   Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki

Smaczne Zdrowe
Biszkopt rzucany idealny 167

ubiciu białek. Wiele razy patrzyłam na ten autorski przepis Pani J. Bobbe, który krąży po blogach. Jakoś tak nie mogłam się do niego przekonać, no bo jak to biszkopt- bez proszku do pieczenia?! i jeszcze potem mam go rzucić o podłogę? To chyba jakieś żarty.;) Ale stało się, spróbowałam i zakochałam się w tym przepisie! Biszkopt idealny już(...)pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier małymi porcjami. Żółtka roztrzepujemy w miseczce i trochę napowietrzamy. Dodajemy do białek cieniutkim strumieniem. Chwilę mieszamy mikserem na małych obrotach, ale tylko do połączenia się składników. Mąki mieszamy razem i przesiewamy je przez sito. Dodajemy do masy jajecznej porcjami, po 2-3 łyżki. MIESZAMY RĘCZNIE. ŁYŻKĄ DREWNIANĄ

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania