bez miksera - 1000 przepisów (strona:48/67)

Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym 106

Czekają nas smutne święta. Niestety nie wszystkim będzie dane spotkać się w gronie rodzinnym, w gronie swoich najbliższych. Co roku, na każde święta jeżdżę do swoich

Be Fit Be Strong
Mleczne okienko 193

Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam,że prędzej czy później też zrobię.No i jakiś czas temu nadarzyła się okazja.Zrobiłam i zrobię jeszcze kiedyś , bo

Moje domowe kucharzenie
Śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango 217

lody! Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na śmietankowo-jogurtowe lody domowe z nutą mango. Idealne, słodka chwila… Spróbujcie. Lody przygotujecie bez maszynki i bez dodatku jajek. Idealny smak i delikatna konsystencja domowych lodów. Nic tylko jeść… Ja swój pyszny lodowy deser podałam rodzinie w delikatnych waflowych kubeczkach, które otrzymałam w ramach dalszej(...)Śmietanka, mleko i jogurt muszą być dobrze schłodzone Przygotowanie: W misce ubijamy śmietankę ze szczyptą soli. Śmietanki nie trzeba ubić na sztywno, ale powinna powiększyć objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy skondensowane mleczko. Na koniec dodajemy jogurt i krótko miksujemy całość. Masę wlewamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika. Lody należy mieszać widelcem

Słodkie okruszki
KOKOSANKI, CIASTECZKA KOKOSOWE 196

Już bardzo dawno nie zamieszczałam żadnych ciasteczek, co więcej nie pamiętam kiedy ostatni raz je nawet piekłam... Pora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie(...)kawy zblendować wiórki kokosowe z pudrem i ekstraktem migdałowym. Ja miałam bardzo drobne wiórki kokosowe, więc nie blendowałam ich, wymieszałam je tylko z pudrem i ekstraktem. W misie miksera utrzeć na puszystą masę miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem). Dodać jajko i ekstrakt, wymieszać. Następnie dodawać po łyżce wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Po każdym dodaniu

Smaczne Zdrowe
Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami! 226

bardzo rzadko, a jeśli robię to zawsze próbuje przemycić do nich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia(...)cukier i mleko, umieść w rondelku, zagotuj, tak aby całość się rozpuściła - rondelek zestaw z ognia i wystudź masę - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - jajka roztrzep mikserem na najwyższych obrotach - do dużęj miski przelej masę z rondelka, jajka, mąkę i wszystkie pozostałe składniki, całość wymieszaj łyżką. Do masy dodaj 1/2 część otartej skórki z cytryny

SMYKWKUCHNI
Tarta migdałowo – pomarańczowa 117

zwaną Bakewell. W dzisiejszej wersji smak malin zastąpiłam pomarańczą, który w połączeniu z migdałami wyszedł obłędny! Ciasto na spód tarty to w zasadzie mieszanka mąki, masła z odrobiną cukru-bez dodatku jajek, dzięki temu ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Na tak przygotowany spód należy rozsmarować dżem z pomarańczy, a najlepiej użyć do tego dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki(...)dżemu pomarańczowego 350 g obranych pomarańczy i skórka otarta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki cukru trzcinowego Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze ( można zrobić to ręcznie ), zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z rosą 159

całe jajka oraz 4 żółtka ubić za pomocą miksera w bardzo dużej misce, bądź w garnku z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać do masy po łyżce twarogu nie przerywając miksowania. Do mniejszej miski wlać całe mleko, dodać proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać mieszankę po trochu do twarogu miksując na niskich obrotach(...)piana była równa. Wstawić ponownie sernik do piekarnika na kolejne 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Nie pozwolić, by piana zbyt mocno się upiekła, ponieważ wtedy powstanie sztywna beza z której nie wyjdzie rosa. Po upieczeniu sernik wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w chłodniejszym miejscu np. w spiżarni, piwnicy bądź nawet na podłodze w kuchni

To Musisz Wiedzieć
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 229

połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania  Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach

Mała Cukierenka
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 222

nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą(...)były dość duże. Można użyć większej ilości pomidorków niż przepisowe 100g, bo rewelacyjnie komponują się z resztą składników i smakują w tym zestawie wyśmienicie. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta. Dodać żółty

Grunt to przepis!
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 218

dyni) tj. mąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)się piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Pączki pieczone 386

wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę(...)blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu

Moje domowe kucharzenie
Torcik śmietankowy z truskawkami 168

śmietany może być tak samo stabilny jak ten ze śmietanki kremówki czy z mascarpone. Należy tylko postępować zgodnie z przepisem. Taki krem sprawia, że blaty biszkoptowe są bardzo wilgotne bez konieczności ich nasączania. No i jest banalnie prosty w wykonaniu - to tylko wymieszanie śmietany z cukrem i wanilią, nie może się zatem tutaj coś nie udać, wyjdzie każdemu :). Zachęcam(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około

Opowieści z piekarnika
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 446

wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się ze smakiem czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia(...)garneczku na małym ogniu do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową, wymieszać i pozostawić masę do wystygnięcia.Do wystudzonej masy dodajemy po 1 żółtku i ubijamy (najlepiej mikserem).Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.W czystym, odtłuszczonym naczyniu ubijamy mikserem białka na pianę. Zwiększamy obroty, dodajemy sól i ubijamy aż piana będzie sztywna. Wsypujemy odłożone wcześniej 3 łyżki mielonego

Smaczne Zdrowe
Lodowy deser z musem truskawkowym 153

"Pogoda jaka jest, każdy widzi. Jeżeli macie dziś wolniejszy dzień mam propozycję. Zamiast chodzić po kawiarniach, przygotuje sobie pyszny deser w domu. Na przykład taki deser

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania