Składniki 3 szklanki cukru pudru ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob* ¼ łyżeczki
w mojej kuchniMiałyśmy ochotę (a w zasadzie mieliśmy - bo i faceci sobie zażyczyli) na kawę w tortowym wydaniu. Ruszyłyśmy więc na podbój kuchni, piekarnika i miksera. Czary i magia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych(...)nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne.Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry.Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU! To właśnie tu dorwałyśmy przepyszną KAWĘ MARCEPANOWĄ (warto o niej poczytać
Wypisz Wymalujśmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie! Print Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste(...)Cointreau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 st C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i po jednym jajku, nadal miksować. Wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami dodać w trzech porcjach na przemian ze śmietaną, kończąc partią
SprawdzonaKuchnia.plmianowicie szykuję dla Was kulinarną fotorelację z jarmarku dominikańskiego, regionalnych smaków oraz ciekawostkę dotyczącą przepysznych lodów azotowych! Tymczasem zapraszam Was na lody w wersji light. Można je jeść bez opamiętania, gdyż zawierają jedynie jogurt i owoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy okazji proponuję jednocześnie dwie formy(...)mnie kiwi i arbuz Przygotowanie: Mango/banany obrać, pokroić w kosteczkę i zamrozić – można zostawić w zamrażarce na całą noc. Po wyjęciu z zamrażarki rozdzielić kawałeczki owocu, włożyć do miksera z funkcją kruszenia lodu i zmiksować. Dodać jogurt i miód i zmiksować jeszcze przez chwilę na gładką masę, wymieszać i podawać od razu lub chwilę schłodzić. Ja wersję z mango wstawiłam
Fabryka pomysłówNarzeczonemu tort urodzinowy :) Nie był to taki tort, jaki początkowo planowałam, ale nie dość, że choróbsko nie odpuszczało, to jeszcze jakiś czas temu złamało mi się jedno z mieszadeł miksera :( Musiałam więc odpuścić pieczenie tradycyjnego biszkoptu i wymyślić coś innego. Padło na ciasto, które można z powodzeniem wymieszać widelcem. Natomiast krem udało mi się ubić z dwoma różnymi mieszadłami(...)napis. Ja wykonałam go z plastycznej czekolady i przy krojeniu niestety nie trzymał się podłoża, dlatego następnym razem napis zrobię szprycą z rozpuszczonej białej czekolady. Jednak zapewniam, że nawet bez napisu takie ciasto będzie wyglądało odświętnie i wyjątkowo.Może się to wszystko wydawać skomplikowane, ale takie nie jest. Serio, serio ;) Udekorowanie tego tortu było naprawdę proste i szybkie (zajęło
Ratunku obiadpojemniczku plastikowym i zamroźcie. W odpowiednim momencie, czyli kiedy przyjdzie wam ochota na coś słodkiego, wyjmijcie je i przygotujcie z nich pyszny deser. Można przygotować z nich rewelacyjną bezę lub ciasteczka Amaretti . Print Tiramisu z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Tiramisu i truskawki, najlepsze połączenie! Course Desery Cuisine Italian Keyword kawa, truskawki Prep Time(...)Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników. Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć 1/3 ilości masy, rozsmarować równomiernie, następnie rozłożyć pokrojone truskawki, następnie truskawki przykryć
SprawdzonaKuchnia.plczasie rabarbar odsączamy na sitku. Składniki na piankę: 5 białek 3/4 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (łącznie 80 gramów) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru . Następnie do ubitych na sztywno białek(...)mąkę mieszamy z solą, cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka oraz stopiony tłuszcz. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i zagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne ciasto. Blaszkę smarujemy masłem, i ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy
Walijskie PichcenieBlyskawiczny ,przesmaczny deser, nawet bez koniecznosci schladzania w lodowce.Zastosowalam tu naturalna substancje zelujaca agar-agar.AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostow (glonow) rosnacych u wybrzezy Japoni. Algi morskie sa podstawowym skladnikiem nowoczesnej diety ze wzgledu na swoje wysokie wartosci odzywcze.Sa one najwiekszym zrodlem soli mineralnych-wapnia,zelaza,fosforu i magnezu oraz praktycznie wszystkich mikroelementow,szczegolnie jodu,krzemu,miedzi ,selenu itd.Aktywuja(...)kompotu Wykonanie:Puszke mleka musimy schlodzic przez cala noc w lodowce,gdyz tylko mocno schlodzone mleko sie ubije.Truskawki z cukrem umiescic w blenderz i rozbic na miazge.Mleko skondensowane ubic mikserem ,az zgestnieje.Trwa to okolo 30 sekund.Mleko skondensowane ubija sie blyskawicznie.Dodac zmiksowane truskawki.I ta mieszanina jest juz tak pyszna,ze trudno sie oprzec wyjadaniu z miski.Agar wczesniej rozprowadzic w wodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy żar leje się z nieba najczęściej mam ochotę na coś lekkiego, orzeźwiającego i nie całkiem słodkiego Taki jest właśnie serniczek na zimno. Bez pieczenia (nikt by mnie nie przekonał do włączenia piekarnika kiedy 31 stopni za oknem :P) !!! Polecam go dla każego – dużego i małego… Dzisiaj w wersji bezglutenowej na płatkach kukurydzianych. Składniki: (na 8 sztuk(...)foremek wysypujemy płatkami tak ok 1 cm warstwą i ubijamy. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Zostawiamy do przestygnięcia co jakiś czas mieszając. W mikserze ubijamy śmietanę. Do ubitej dodajemy cukier, sok z cytrusów ( do smaku – jak lubicie słodsze dajcie więcej cukru lub więcej soku). Zwalniamy obroty i dodajemy ser – po łyżce. Na koniec
Kulinarna PatilogiaWilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę(...)rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna
Wanilia i KardamonTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergikstopionego masła 2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Karmelizowany melon: 1 średni melon 70 g cukru brązowego(...)przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo wlewamy do masy żółtkowej, mieszamy
Mia Cucina Sofietajest ciastem bardzo popularnym, przygotowywanym najczęściej w tortownicy, rzadziej w keksówce lub w formie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się(...)stopniowo cukier - do sztywnej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając - do masy dodawać na przemian olej, wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksować na najmniejszych obrotach miksera lub mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita - masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać 3 łyżki przesianej mąki, do drugiej - 3 łyżki kakao - masy wymieszać z dodanymi składnikami
Smakołyki Berenikimasie nie było żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna być płynna, lecz gęstsza niż na zwykłe naleśniki. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez w zależności od tego, czy przywiera czy nie), po czym rozsmarowujemy je na niej, by uformowało nam się małe, zgrabne kółeczko. Smażymy z jednej strony i po kilku chwilach odwracamy(...)spirytusie. Naleśniki układamy jeden na drugim przekładając każdą warstwę powidłami. Smacznego! Pomysł wpadł do głowy po ujrzeniu tego przepisu. ~*~ Tak. Dostałam "wychciany" mikser. Otwiera on masę nowych, kulinarnych możliwości. Dzięki, braciszku
Weganizm infantylnygramaturę, ale nie jest lekki od kalorii :) Powrócę do tego deseru latem, gdy w ogrodzie będę miała sezonowe owoce. Ten torcik bezowy nie smakuje jak typowa sklepowa sucha beza, jest przyjemnie wilgotny w środku i jest piękny jak tutu baletnicy (czyli spódnica baletnicy) :)Anna Pawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka szklanka cukru pudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu(...)wkładamy ciasto do środka. Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik bezowy pozostawiamy na całą noc w piekarniku. Następnego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami.Krem:Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy ser mascarpone oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Pavlova:Krem
Bon Appetit Małgorzaty