Chleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i
Smaczne ZdroweSernik to jeden z najzdrowszych deserów. Na łamach „British Journal of Nutrition” opublikowano badania, które dowodzą, że regularne jedzenie fermentowanych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko zawału i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne
Smaczne ZdroweNasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do
Smaczne Zdrowenajgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie pada), krótkim dniem i ogólnie taką szarą, nieprzyjemną aurą... Na szczęście zaczął się grudzień i mogę bez skrępowania rozpocząć przygotowania do Świąt. Mam nadzieję, że niedługo spadnie śnieg i wybiorę się na bożonarodzeniowy jarmark :)Tymczasem postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój do mojej kuchni i na bloga(...)proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając po jednym na raz. Dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam
Chilli Czosnek i Oliwamojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie
moj przepis naBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikKolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form
Smaczne Zdrowekaprysy z anielską cierpliwością (W.! jeśli dawno Ci o tym nie mówiłam, to pamiętaj, że bardzo to doceniam;). Jako pasażerka spełniam się całkowicie. Rozglądam na prawo i lewo. Zapatruję bez końca w horyzont. Jem, piję, słucham muzyki, gestykuluję, rozmawiam (no dobrze - kłócę się też , ale chyba coraz rzadziej...?). Jednym słowem jestem tak zajęta, że nie wyobrażam sobie(...)miejscu w wersji dla dorosłych jest kilka łyżek pomarańczówki do skropienia gotowego deseru (mniam!) 3-4 świeże gruszki garść świeżych malin Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem (można w mikserze), tak by się połączyły tworząc gładką masę. Przygotować naczynia do zapiekania i lekko je natłuścić (użyłam do tego masła). Ja piekłam clafoutis w małych ramekinach, ale można upiec w jednej większej
KUCHARNIATe pierogi były hitem ubiegłorocznych Świąt. Niewątpliwą zaletą jest idealne, bardzo elastyczne ciasto pierogowe. Kapustę z grzybami większość z nas przygotowuje tradycyjnie na Święta
Smaczne ZdroweSernik stracciatella z jagodami na zimno…Właśnie uzbierałam pierwsze jagody w tym roku. Sernik z jagodami to klasyczny deser na lato . Mając las pod nosem
codojedzeniaA w zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę
gutfutChwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzepamiętam już jaka ścieżka zaprowadziła mnie do Kuchni nad Atlantykiem . Weszłam bez pukania, ale Kuchnia była i jest otwarta dla wszystkich. Już od progu poczułam cudowną mieszankę zauroczenia, ciekawości, rosnącego apetytu i przekonania, że jej Gospodyni to osoba łącząca wielki dar snucia niezwykłych opowieści i ozdabiania ich pięknymi zdjęciami. Pierwsza wizyta przeciągnęła się znacznie poza utarte kanony(...)producenta. Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika, który zmieści się wam w zamrażarce i w którym możecie miksować. Teraz wstawcie lody do zamrażarki i co godzinę, przemieszajcie mikserem, do momentu w którym nie będzie to już możliwe.Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki. * przepis na ryż cytuję za Agnieszką z Kuchni nad Atlantykiem uwzględniając
KUCHARNIA