Zapowiedziałam się u mojej przyjaciółki na kawę i jak to mam w zwyczaju wódki nie zakąszam a kawę bez ciasta nie wypije. Równowaga w przyrodzie musi być, gorzka kawa w filiżance, słodkości na talerzyku. W poszukiwaniu przepisu tym razem zainteresowała mnie nazwa: „Ule Karoliny” i wzbudziła moją ciekawość; jakie ule w cieście i jaka Karolina jest(...)zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedodałam po 10 łyżek mleka, w moim przypadku było to koniecznością, ponieważ mikser, który posiadam, nie radzi sobie z miksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości składniku płynnego, jeśli wasze miksery nie wymagają od was dodawania mleka, nie trzeba tego robić) dodatki:sorbet malinowypłatki kokosowe trzcinowy cukier pudersyrop z agawy kakao Przygotowanie: Fasolę płuczemy, moczymy(...)tylko wtedy, gdy nie zapominamy o całościowym spojrzeniu na jakieś poszczególne zjawisko, jeśli nie wybieramy tego, co chcemy widzieć, a staramy się widzieć wszystko, co jest możliwe do zobaczenia, bez względu na to, jakie niesie to ze sobą konsekwencje (najczęściej emocjonalne). To prawda, że łatwiej jest powiedzieć, że dany rok był taki, czy siaki, zamiast mówić, że życie było
Weganizm infantylnychyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie. Co o tym myślicie? Jest lepiej, gorzej, a może bez różnicy? Podobają Wam się większe zdjęcia, czy uważacie, że nie powinnam nimi zbytnio epatować? Powinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10-15 minut, następnie zdjąć obręcz tortownicy. Na cieście położyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, aromatyczny sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Nie za słodki, kremowy, na spodzie z daktyli. Sernik został
Mała CukierenkaOrzeźwiający koktajl melonowo - pomarańczowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Gotuj Się Kto MożeKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie
W kuchni wieczoremOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto, które zauroczyło mnie swoim wyglądem. Moje co prawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik), które mnie zainspirowało do tego by szybko
Smaczne Zdrowerównież ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu. A że piątek 13, więc nie mogło obejść się bez kłopotów, jednak o tym napiszę później ;). Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości(...)temp. pokojowej) · 400 - 450 g cukru pudru · 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy
Malinowe Pocałunkichoć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście. Jeszcze totalnie nie oszalałam(...)okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy i rozdrabniamy (można to zrobić na tarce, ja używam miksera, bo nie lubię mieś obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy
les mirabellesdrugie. Jakie było moje rozczarowanie, kiedy po godzinie ciasto znów nie urosło ani o milimetr! A pełna dobrych chęci, umieściłam je w piekarniku z włączonym światłem, żeby miało cieplutko, bez przeciągów, no nic, tylko rosnąć przecież! Wściekła, stwierdziłam dość! A że C. robił przed wyjściem maślane oczy o pączki, zła, zostawiłam ciasto tam, gdzie było. W sumie(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wbić żółtko, następnie całe jajko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać rozczyn, wsypać sól, partiami dodawać mąkę. W tym momencie należy zmienić końcówki w mikserze na haki do ciasta drożdżowego, lub dalej wyrabiać ręcznie. Ka końcu wlać rum, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - d odatek mąki żytniej sprawi, że ciasto będzie niestety dość(...)napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut
Grunt to przepis!ucieknie". Pod koniec łyżka po łyżce dodawać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, kontynuując ubijanie.Obie mąki przesiać i stopniowo, bardzo delikatnie wmieszać do ciasta - ręcznie lub za pomocą miksera na najniższych obrotach.Pieczenie biszkoptu:Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat(...)lekko dociskamy. Ponownie nasączamy miętą, rozkładamy dżem i masę jagodową. Powtarzamy tę czynność aż do ostatniego blatu. Górny blat lekko nasączamy miętą i od razu wykładamy masę jagodową bez rozkładania dżemu porzeczkowego. W kolejnym kroku obkładamy boki tortu resztą masy jagodowej. Możemy pomagać sobie szpatułką lub wyrównywać boki dużym nożem.Boki i wierzch tortu wysypujemy wiórkami kokosowymi.Wkładamy
Eat Shrimpszastosowań w kuchni ze względu na smak i aromat. A jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeńMoja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem(...)drożdży świeżych 20 g soli30 g pieczonego czosnkuPrzygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser lub robot do pracy. Mój robot planetarny pracował 3 minuty na pierwszej prędkości, i kolejne 3 minuty na drugiej prędkości.Wyłóż ciasto na blat roboczy i kilkukrotnie zagnieć, następnie włóż
Grahamka, weka i kajzerka