bataty z mielonym - 362 przepisów (strona:12/25)

Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 228

Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami.   Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka(...)sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion i wywar z gotowanych prawdziwków. W międzyczasie

mojewypiekiinietylko
Salsa z mango i papryczki chili 103

drobniutko pokroić. W misce wymieszać mango, cebulę, kolendrę, chili i sok z limonki. Przykryć i ostudzić. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Uwaga z papryczką chili, pali w buzię. Ja dziś jadłam salsę z chilli z batata . Wspaniałe połączenie. Salsa sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak również do przekąsek typu chipsy z tortilli czy do hummusu

Dietolog
Indyjska zupa krem z kalafiora 176

pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam ! Indyjska zupa krem  z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego(...)Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonym batatem, kalafiorem i dzikim ryżem 228

szalotka, kilka listków tymianku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron, ryżowego) nierafinowana sól, płatki chilli, mielona słodka papryka winegret: 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu lub syropu daktylowego/klonowego, nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku Batata dokładnie wyszorować i pokroić na podłużne kawałki wielkości frytek lub w około 2-cm kostkę. Różyczki brokuła

Even Better Food
Bataty zapiekane z jarmużem w serowym sosie (wegańskie) 151

Słodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)duża ugotowana marchewka (około 150 g) 1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku Zapiekanka: 2 bataty (około 600 g) garśc jarmużu (około 140 g) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W pierwszym kroku obieramy

Lamarida.pl
Muffiny z batatami 143

mnie świetna propozycja i z chęcią wypróbuję druga opcję z dodatkiem ogrodowych ziół. Składniki: 250 g batatów 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g otrąb pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g brązowego Muscovado ( ciemnego) 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 120 ml oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem(...)cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g  ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść tartego sera Radamer Sposób przygotowania: Bataty obieramy i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę

Wielki apetyt
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 145

każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów.Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można(...)dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w 220 st. C.Purée z zielonego groszku:500 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)3 szalotki, posiekane2 łyżki masła2 łyżki kwaśnej śmietanypół łyżeczki suszonego rozmarynuświeżo mielony pieprzsól morskaNa patelni rozpuścić masło. Wrzucić szalotki i lekko

Food Square
Aromatyczne curry z orzechami nerkowca i ciecierzycą 173

nieco przeze mnie zmodyfikowana, jest bardzo aromatyczna i pożywna.  Składniki: 150 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę 3 łyżki oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 3 cm kawałek imbiru, pokrojony w drobną kosteczkę 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka chili w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka(...)nerkowca, delikatnie uprażonych 1 szklanka warzywnego bulionu ½ szklanki mleka kokosowego świeżo posiekana kolendra  ugotowany ryż pełnoziarnisty do podania Ciecierzycę namocz na noc i gotuj do miękkości.  Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni lub rondlu. Wrzuć cebulę, czosnek, imbir, gałkę muszkatołową

Roślinna - blog wegański
Kurczak Saltimbocca 203

takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko  woda  Bataty i ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa-krem czerwona z soczewicą: marchewka, batat, papryka 193

łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie

Kolorowy Przepisownik
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 179

ziołami NATUR VEGETA ,  2 marchewki, 2 duże białe cebule, 2 niewielkie bataty fioletowe (ok. 400 g), kawałek papryki habanero, ½ małego selera, ok. 15 cm pora, 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego- oregano, cebula, pomidor, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 duża łyżka sosu sojowo grzybowego(...)szczypiorku. Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę po długości), pora w cienkie plasterki, a bataty w większe kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę równocześnie z marchewką. Następnie dodajemy selera, pora, majeranek i całość lekko przesmażamy.  Na  końcu

Moniki Smakołyki
KURCZAK W SOSIE BATATOWYM 164

rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół(...)myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE BATATOWYM 175

rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół(...)myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 190

łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata: 1 batat sól pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni) Przygotowanie: Szynkę

Oryginalny smak