trochę smakami czarować 🎇. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm : 1 duży batat ok. 450 g, 1 seler naciowy, 2 białe cebule, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, 1 jajo, 300 g kaszy jaglanej Cenos(...)mozzarelli bez zalewy, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeża rukola. Przygotowanie: Cebulę i obranego batata kroimy w niewielką kostkę, selera w małe plasterki. Rada: selera nie trzeba oczyszczać z nitek ponieważ będzie przecierany przez sito. W dużym garnku (najlepiej o szerokim dnie) rozgrzewamy olej, podsmażamy delikatnie cebulę, dodajemy batata i przesmażamy często mieszając
Moniki Smakołykiwarzywach Składniki 2 udka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 brukselek 1 duża czerwona cebula 1 duży batat 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Do nacierania udek: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, kminek mielony, majeranek Sposób przygotowania Udka natrzeć przyprawami. Na każdym udku położyć łyżeczkę oleju kokosowego. Piec w 180 stopniach
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny 1 batat 1 brokuł 3 piersi z kurczaka (pojedyncze) 3 łyżki tabasco 2 czubate łyżki lubczyku 1 łyżka czosnku 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżka kucharka smak wiosny PRZYGOTOWANIE: Do misy wlać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę. Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i tabasco. Ustawić program SOUP czas(...)minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaje brokuły (różyczki) i obranego, pokrojonego w kostkę batata. Zupę podałam z makaronem tagliatelle z pełnego ziarna
ClauditteMissCooking250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki(...)maksymalnie silnym ogniu rozgrzewamy kolejne kilka łyżek oleju arachidowego. Smażymy pokrojonego kurczaka bardzo intensywnie, często mieszając, przez 3-4 minuty do wyraźnego zarumienienia. Obsmażonego kurczaka dodajemy razem z batatem do zupy po 20 minutach gotowania. Zwiększamy na chwilę ogień, aby doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym już spokojniej gotujemy 7-8 minut. Dodajemy kapustę, cebulki oraz kiełki fasoli, doprowadzamy
Kulinarna Pokusabataty (4-6 porcji) Składniki: 800 g batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm 1/2 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego) 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku(...)małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw. W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką
karmelowySkładniki (na 2-3 porcje): 300 gram brokuł 200 gram batata 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 małej cukinii 1 szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry Marynowane tofu: 200 gram tofu 2 łyżki(...)tofu. Odstaw na 30 minut. Na oleju aromatyzowanym chili podsmaż cebulę i czosnek razem z przyprawami. Brokuł podziel na różyczki i gotuj 10 minut na parze. Pozostałe warzywa, czyli batat, cukinię i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników. Duś całość 5 minut. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10 minut wszystkie składniki. Wlej mleko kokosowe i dopraw
Mango Papajafasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie 1 łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele angielskie Wykonanie(...)wodzie al dente,odcedzić . Oczyszczona marchew pokroić na mandolinie ,lub ręcznie na cienkie plastry,paski. Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości. Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku
w mojej kuchniłyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki(...)garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sos chili z limonką i kolendrą. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy
Moniki Smakołykinaturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)piernika, kakao i sól. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj stopniowo po jednym jaju, siemię lniane i suche składniki na przemian z melasą i puree z batatów. Masę przelej do dwóch form, wstaw do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 35 minut, piecz do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo
SzczyptaSmaQmięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek
Zasmakuj Kuchnizapiekania/blaszkę Podaj z: · sosem czosnkowym lub ketchupem Bataty kroimy na dość spore frytki – one i tak zmniejszą swoją objętość i polewamy oliwą oraz posypujemy solą, pieprzem i, jeśli za nim przepadamy, mielonym kuminem. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku, ok. 25-30 minut, sprawdzając co jakiś czas
Bazując na smakuW końcu nastał ten dzień! Już nie mogłam się doczekać, jednak musiałam siedzieć cicho – co sporo mnie kosztowało! Ale … Nareszcie, dzisiaj … Wpadłam do saloniku prasowego i
Garniec Magaliebatatów z czarną fasolą Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry. Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Ingredients 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne można(...)szklanki ugotowanej czarnej fasoli może być z puszki 3 łyżki soku z limonki trzeba próbować dodając garść liści kolendry Instructions Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Bataty pokroić w kostkę W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać kmin, kolendrę i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać cebulę i sól, smażyć aż cebula zmięknie ( ok 5-7 minut). Dodać czosnek, starty imbir, chwilę
Cooking for Emilypiernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”, ½ świeżo mielonej suszonej papryki chili, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, ponadto: 2 łyżki czarnuszki(...)Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy: c ebulę w wiórka, batata w kostkę, marchew w plasterki. Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy zupę. W garnku o szerokim dnie, rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy marchew, batata i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy
Moniki Smakołykizobaczyć ich pomysły na pieczone słodkie ziemniaki. Składniki: 4 mniejsze słodkie ziemniaki (bataty) 150-200g chorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano, bazylia płatki chilli sól, pieprz żółty ser świeża(...)ziemniaki, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika na 10-15 minut, aby farsz się zagrzał, a ser rozpuścił. Zapieczone bataty udekorować awokado pokrojonym w kostkę, świeżą kolendrą i świeżym chili. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotowania:50 minut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli(...)zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru). PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę
SzczyptaSmaQ