trochę smakami czarować 🎇. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm : 1 duży batat ok. 450 g, 1 seler naciowy, 2 białe cebule, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, 1 jajo, 300 g kaszy jaglanej Cenos(...)mozzarelli bez zalewy, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeża rukola. Przygotowanie: Cebulę i obranego batata kroimy w niewielką kostkę, selera w małe plasterki. Rada: selera nie trzeba oczyszczać z nitek ponieważ będzie przecierany przez sito. W dużym garnku (najlepiej o szerokim dnie) rozgrzewamy olej, podsmażamy delikatnie cebulę, dodajemy batata i przesmażamy często mieszając
Moniki Smakołykiwarzywach Składniki 2 udka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 brukselek 1 duża czerwona cebula 1 duży batat 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Do nacierania udek: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, kminek mielony, majeranek Sposób przygotowania Udka natrzeć przyprawami. Na każdym udku położyć łyżeczkę oleju kokosowego. Piec w 180 stopniach
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny 1 batat 1 brokuł 3 piersi z kurczaka (pojedyncze) 3 łyżki tabasco 2 czubate łyżki lubczyku 1 łyżka czosnku 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżka kucharka smak wiosny PRZYGOTOWANIE: Do misy wlać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę. Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i tabasco. Ustawić program SOUP czas(...)minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaje brokuły (różyczki) i obranego, pokrojonego w kostkę batata. Zupę podałam z makaronem tagliatelle z pełnego ziarna
ClauditteMissCooking250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki(...)maksymalnie silnym ogniu rozgrzewamy kolejne kilka łyżek oleju arachidowego. Smażymy pokrojonego kurczaka bardzo intensywnie, często mieszając, przez 3-4 minuty do wyraźnego zarumienienia. Obsmażonego kurczaka dodajemy razem z batatem do zupy po 20 minutach gotowania. Zwiększamy na chwilę ogień, aby doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym już spokojniej gotujemy 7-8 minut. Dodajemy kapustę, cebulki oraz kiełki fasoli, doprowadzamy
Kulinarna Pokusabataty (4-6 porcji) Składniki: 800 g batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm 1/2 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego) 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku(...)małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw. W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką
karmelowySkładniki (na 2-3 porcje): 300 gram brokuł 200 gram batata 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 małej cukinii 1 szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry Marynowane tofu: 200 gram tofu 2 łyżki(...)tofu. Odstaw na 30 minut. Na oleju aromatyzowanym chili podsmaż cebulę i czosnek razem z przyprawami. Brokuł podziel na różyczki i gotuj 10 minut na parze. Pozostałe warzywa, czyli batat, cukinię i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników. Duś całość 5 minut. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10 minut wszystkie składniki. Wlej mleko kokosowe i dopraw
Mango Papajafasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie 1 łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele angielskie Wykonanie(...)wodzie al dente,odcedzić . Oczyszczona marchew pokroić na mandolinie ,lub ręcznie na cienkie plastry,paski. Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty pokrojone ,dusić do miękkości. Do fasolki dodać gotowe warzywa,wymieszać .Dodać przecier,przyprawy i dusić 15 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 25-30 minut.:)) Jak lubicie rybe po grecku
w mojej kuchniłyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki(...)garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sos chili z limonką i kolendrą. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy
Moniki Smakołykinaturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody(...)piernika, kakao i sól. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj stopniowo po jednym jaju, siemię lniane i suche składniki na przemian z melasą i puree z batatów. Masę przelej do dwóch form, wstaw do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 35 minut, piecz do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo
SzczyptaSmaQmięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek
Zasmakuj Kuchnizapiekania/blaszkę Podaj z: · sosem czosnkowym lub ketchupem Bataty kroimy na dość spore frytki – one i tak zmniejszą swoją objętość i polewamy oliwą oraz posypujemy solą, pieprzem i, jeśli za nim przepadamy, mielonym kuminem. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku, ok. 25-30 minut, sprawdzając co jakiś czas
Bazując na smakuW końcu nastał ten dzień! Już nie mogłam się doczekać, jednak musiałam siedzieć cicho – co sporo mnie kosztowało! Ale … Nareszcie, dzisiaj … Wpadłam do saloniku prasowego i
Garniec Magaliebatatów z czarną fasolą Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry. Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Ingredients 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne można(...)szklanki ugotowanej czarnej fasoli może być z puszki 3 łyżki soku z limonki trzeba próbować dodając garść liści kolendry Instructions Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Bataty pokroić w kostkę W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać kmin, kolendrę i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać cebulę i sól, smażyć aż cebula zmięknie ( ok 5-7 minut). Dodać czosnek, starty imbir, chwilę
Cooking for Emilypiernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 10 szt. Toruńskich Pierników „Uszatki”, ½ świeżo mielonej suszonej papryki chili, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, ponadto: 2 łyżki czarnuszki(...)Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy: c ebulę w wiórka, batata w kostkę, marchew w plasterki. Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy zupę. W garnku o szerokim dnie, rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy marchew, batata i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy
Moniki Smakołyki