bataty z mielonym - 362 przepisów (strona:19/25)

Zupa meksykańska 130

sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy na patelnie mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia. Składniki przekładamy do garnka. 2 Garnek stawiamy na średnim ogniu i składniki zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. 3 Następnie dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy paprykę(...)zalewy. Dodajemy do składników. 5 Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem. 6 Podajemy z bagietką lub nachosami. Zobacz też: Zupa krem z kukurydzy Zupa krem z batatów i papryki * wpis powstał we współpracy z marką Kenwood   Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 138

oraz wyłuskane w moździerzu nasiona zielonego kardamonu. Po chwili smażenia dodaj 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów oraz 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Zagotuj. Do garnka z pomidorami i batatami wlej zagotowaną ciecierzycę (razem z wodą), posól do smaku i gotuj na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodaj liście szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora(...)której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj

CookMag
Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh 144

zimą zmobilizować do jedzenia sałat i sałatek gdy na dworze jest chłodniej. Zazwyczaj mamy w tym okresie ochotę na ciepłe posiłki, trochę ciężkawe głównie przez większy udział węglowodanów (ziemniaki, bataty, ryże i makarony). Zastanawialiśmy się trochę nad zdrową sałatką – taką witaminową bombą. 100 % udział świeżych i surowych warzyw, zero glutenu i zioła. Brzmi zbyt pięknie? W cale(...)same różyczki) ok 200 g brokuła ok 2 garście ugotowanej ciecierzycy 4 pomidory 1 ogórek wężowy oliwę z oliwek duży pęczek świeżej pietruszki sok z 1 cytryny sól, pieprz, mielone chilli Przygotowanie sałatki zacznijcie od obrania i pokrojenia ogórka. Pomidory możecie również sparzyć, obrać i drobno pokroić (usuńcie środki z nasionami). Tak przygotowane warzywa umieśćcie w misce. Dodajcie ciecierzycę

Szybko Tanio Smacznie
Tropikalne babeczki o smaku mango-kokosowym 124

zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak(...)pomarańczową barwę.  Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórków kokosowych plus 2 łyżki do posypania ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 pełne łyżki oleju kokosowego 1 dojrzałe mango Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wgłębienia formy do muffinek wyłóż papilotkami. Do dużej

Roślinna - blog wegański
Burrito kurczakiem, awokado i batatem. 180

chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie! Jedyne

zadanie-gotowanie
ostatnie leniwe. 184

wczoraj je "obchodziłam" cudownie było tak w skrócie :) ^^  Miłego dnia mieliście rację.. dziwnie szybko te ferie minęły. Przepis: 150g pieczonego batata ok.50-60g mąki (u mnie gryczana i pełnoziarnista 1:1) łyżeczka mielonego siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami

More food, love and dreams
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 192

poduszką. Miałyśmy biec obie, na łeb na szyję, w 13-cm butach na pociąg i jechać na całodniowe zajęcia. Miałyśmy wrócić po 20:00-21:00, więc... faceci mieli mieć chatę wolną. Gdy bab nie ma w domu to faceci... głodują. Aby więc nie usychali z tęsknoty... za jedzeniem, stworzyłyśmy im szybki obiad na niedzielę. A, że my całkiem rozsądne(...)pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie. Nie podajemy czasu, bo to bez sensu. Wszystko zależy od brukselki, więc żeby uniknąć za twardej lub (co gorsza) papkowatej

Wypisz Wymaluj
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 111

wieczorem upiekliśmy ziemniaki w łupinach co zaoszczędziło nam czas z obieraniem i gotowaniem. Upieczony ziemniak lepiej nadaje się poza tym do robienia gnocchi niż gotowany. Razem z ziemniakami upiekliśmy batata i buraczki. W niedzielę, żeby ułatwić sobie zadanie, mięso do chili o zapiekanki zesmażyliśmy razem, a potem podzieliliśmy na dwie części. W całym menu najbardziej czasochłonne są gniocchi(...)poszczególne dania. Wszystkie łączy jedna cecha: świetnie smakują po odgrzaniu, bo nabierają wtedy smaku i wyrazu. Doskonale też nadają się do mrożenia i przechowywania. Lista zakupowa Mięso, owoce morza Mielony indyk 500 g 7 Mielone wołowo-wieprzowe 500 g 7,5 Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza

Niedzielny kucharz
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 177

wstawić do piekarnika i piec dalsze 10 minut. Burgery świetnie smakują podawane z ulubionymi dodatkami w bułce z dobrej jakości majonezem i np. sosem BBQ , z frytkami, np. z batatów czy pikantnymi ziemniaczanymi łódeczkami , ale też jako element klasycznego obiadu. Smacznego! Masa na burgery powinna być na tyle kleista, by dała się łatwo formować; nie powinna być zbyt wilgotna(...)pękają”. Masę można przygotować z wyprzedzeniem, przechowywać w lodówce i uformować burgery przed samym pieczeniem. Burgery można również usmażyć na patelni. Jeśli nie masz możliwości lub czasu na mielenie przypraw, użyj już zmielonych. By wydobyć głębszy smak przypraw, można krótko uprażyć je na suszej patelni przed dodaniem do masy. Zapisz Zapisz

Even Better Food
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 95

SKŁADNIKI :  1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki oleju kawałek selera, pokrojony 1 marchew, obrana i pokrojona 2-3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę(...)razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami 89

No to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to

Moje Małe Czarowanie
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 164

Serniki to desery, które darzę szczególnym uwielbieniem. Piekę je na wyjątkowe okazje, tak też było i tym razem. Mój dyniowy sernik miał swój debiut na drugich "urodzinach" Studia Kulinarnego BATATY i ku mojej uciesze, oczarował tam kilka podniebień;) Dodatek dyni do masy serowej, sprawia, że sernik nabiera niezwykłego, jesiennego charakteru. W smaku aksamitnie kremowy i wilgotny. Jednym słowem- sernik- bajka(...)placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 450 g  puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego

Smakowity Blog Kulinarny
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

zwierzęcego? To podstawowa kwestia, która wpływa na cały jadłospis. Jeśli jesteś mięsożerny/a tak jak ja, to w Twoim domu zawsze powinna znaleźć się zamrożona pierś z kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna podstawowa(...)ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie akurat świeżych warzyw.   4. Co lubisz chrupać/przegryza

Cooking Monster
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 169

Smaż jak szef kuchni  - polecana przez   Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora.  Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef(...)mielonej wołowiny 1 jajko 1/2 cebuli posiekanej 1/2 szkl. posiekanej bazylii 2 chili posiekane 1 łyżka sezamu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 3/4 łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki kuminu 3/4 łyżeczki curry w proszku pieprz i sól do smaku Rama Smaż jak szef kuchni Curry 1 batata 1 mały kalafior

SzczyptaSmaQ
Roladki z mozzarellą owinięte chrupiącym boczkiem 147

rozdrabniamy w malakserze lub kroimy drobno tradycyjną metodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy do miękkości cebulę oraz czosnek. Mozzarellę kroimy w kostkę średniej wielkości. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy do niego cebulę oraz czosnek, posiekaną świeżą bazylię, pastę z pomidorów, zioła i przyprawy oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Nabieramy ok. 2 spore łyżki mięsa, rozpłaszczamy(...)wiatrakiem, grzałką górną i grillem   Czas - 20-25 minut Podczas pieczenia roladki powinny nabrać koloru, mięso jest upieczone, a boczek chrupiący. Swoje roladki podałam z puree z batatów i surówką colesław, ale można zajadać je też z pieczonymi ziemniakami, focaccią czy innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania