ziołami NATUR VEGETA , 2 marchewki, 2 duże białe cebule, 2 niewielkie bataty fioletowe (ok. 400 g), kawałek papryki habanero, ½ małego selera, ok. 15 cm pora, 2 -3 łyżki smakowego oleju rzepakowego- oregano, cebula, pomidor, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 duża łyżka sosu sojowo grzybowego(...)szczypiorku. Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę po długości), pora w cienkie plasterki, a bataty w większe kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę równocześnie z marchewką. Następnie dodajemy selera, pora, majeranek i całość lekko przesmażamy. Na końcu
Moniki Smakołykirozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół(...)myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie
Kuchnia MagdaLenyrozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół(...)myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cynamonu 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pełna łyżeczka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata: 1 batat sól pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni) Przygotowanie: Szynkę
Oryginalny smakziarenka z ½ laski wanilii Dodatkowo: orzechy pekan do przybrania cynamon do posypania Nadzienie: 2-3 bataty (ok. 1 kg) 2 całe jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego 125 ml śmietany kremówki 100 g masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka z 1 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE(...)rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki. Nadzienie Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Następnie
Food SquareReference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z pieczonej dyni i batatów Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 300 g pieczonych batatów 600 g pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu 1/2 mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek płatki chili sól morska Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityprzygotowaniu i pasują do większości dań. Dobrze komponują się na przykład z kurczakiem czy rybą. Smakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :) Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryk ostra/słodka Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż
Zdrowie na języku :Pdrobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej, mielonej, słodkiej papryki PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myjemy a następnie kroję w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką . Smażę na rumiano na oleju rzepakowym. Następnie dodaję mieszankę chińska i mieszam. Batata obieram i kroję w kostkę. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liścia
Gotowanie Patkinieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce(...)Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym
Lamarida.plpapryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt 1 batat 1 cebula ½ cytryny ½ -1 papryczka chili 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka gęstej śmietany 1 ząbek czosnku oliwa świeżo mielony pieprz Sos Mojo Verde Canario Składniki: 4 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman(...)łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie: Filety rybne oczyść z łusek i ości, pokrój na 4 cm kawałki, skrop sosem sojowym Kikkoman Less Salt i sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Batata obierz, pokrój na kawałki i rozdrobnij w mikserze. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i rozdrobnij w mikserze. Cebulę obierz
SzczyptaSmaQwykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno(...)mięty 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu 5 łyżek oleju roślinnego 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego
karmelowytrzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków, sól i pieprz. Do podania: piwo w stylu rauchbock (koźlak wędzony) Przygotowanie: Sos Śliwki pokroić w ćwiartki, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut. Zmiksować z grubsza blenderem. Przechowywać w lodówce. Szaszłyki Bataty gotować 20 minut razem ze skórą na średnim odniu, przestudzić
SzczyptaSmaQmakaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 13. Z apiekanka kebab - gyros 14. Zapiekanka chłopska 15. Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą
kruche babeczkinasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz tego udało mi się dorwać ciasteczka Belvita z brązowym cukrem, które razem z marchewkami, są moją przekąską
Zgrabne Gotowanieinuliny 2 łyżki oliwy z oliwek około pół szklanki wody 500 gram obranej dyni 1 batat 5 suszonych pomigorów 1 cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu aji charapita rojo (można zastąpić innym np. piri-piri, lub tabasco) mielona kozieradka pieprz sól Wykonanie: Jarmuż obieramy z łodyg i siekamy w rozdrabniaczu, wrzucamy go do miski razem(...)odpowiednia do rozsmarowania masy na papierze do pieczenia, lub macie sylikonowej, jeśli wyjdzie zbyt sucha dodajemy więcej wody, jeśli zbyt mokra dosypujemy trochę więcej mąki. Doprawiamy masę na krakersy mieloną kozieradką (ja dałam około 2 łyżeczek), solą i pieprzem. Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej
Quinoa Raz!