bataty z mielonym - 362 przepisów (strona:6/25)

Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 176

marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty na małym ogniu

UgotujmyTo.pl
SAŁATKA Z PIECZONYMI BATATAMI, AWOKADO I FETĄ 230

przygotować resztę składników i sos. Także nie napracujecie się wiele, a najecie zdrowo i pysznie do syta  😋 Koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI: 1 duży batat (około 300 -350 g) 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy 1 opakowanie rukoli 1 duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika łuskanego ziarenka(...)DRESSING: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy lub oleju WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.  Bataty obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj je z oliwa, ostra papryką, solą oraz pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  piecz przez około

Słodko-Słony Świat Ilony
Bataty faszerowane czerwoną soczewicą 109

pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa dodatkowo: świeża kolendra                    jogurt naturalny Piekarnik(...)nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie.  W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce

wyzwania kuchenne
Pieczone skrzydełka z batatem i papryką 127

staram się je jeść przy każdym posiłku. Polecam idealny pomysł na pieczone skrzydełka z batatem i papryką. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 1/2 batata 1 papryka czerowna przyprawy: koperek suszony, czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Skrzydełka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2-3 godziny lub na noc do lodówki. Batata i paprykę dokładnie

Truskawkowa Fiesta
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 93

cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 6 łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 805

ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka

Zdrowie na języku :P
Bataty pieczone po meksykańsku 170

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku

My Culinary Art
Cytrusowo - imbirowy mus z batata z żurawiną 180

Polecam zapisać przepis na dni gdy chcemy dać odpocząć żołądkowi lub dla większych dzieciaków :). Dla 2 osób Czas przygotowania 35 minut Składniki: 1 duży batat 2 cm kawałek obranego imbiru 2 pomarańcze pół limonki mielony cynamon ksylitol lub cukier puder trzcinowy Przygotowanie: 1/ W garnku z wodą gotujemy batata przez 30 minut (można też na parze) 2/ Obieramy batata

Kuchnia PROzdrowotna
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM 135

czosnkowy - nie znam nic lepszego! PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM (4 porcje) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 1 duży batat kawałek bulwy selera 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy) przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól olej rzepakowy sos czosnkowy : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz Sposób przygotowania(...)Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw. Sos czosnkowy: wszystkie składniki mieszam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 197

muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, czubek łyżeczki mielonego pieprzu cayenne chili, ponadto: 200 g cebuli czerwonej, 500 g batata, 2 duże papryki czerwone (ok. 400 g), 30 ml oleju rzepakowego, 300 g kaszy jaglanej, sól do smaku, 30 ml słodkiej śmietanki(...)tarta do podsypania, pesto: 100 g  rukoli, 2 łyżki orzeszków pinii, ok. 70 ml oleju rzepakowego o smaku cytryna, bazylia, 10 czarnych oliwek bez pestek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 kopiasta łyżka kapary, 10 g startego sera grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw . W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi

Moniki Smakołyki
Zupa krem z batatów 120

bulion jeden batat czerwona papryka łyżka masła mała posiekana cebula dwa ząbki czosnku ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta gałki muszkatołowej mielonej lub świeżo tartej sól, pieprz do smaku jogurt naturalny grzanki masło czosnkowe Zupa krem z batatów Wykonanie: Batata obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pól wyjąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze

Pomysłowa kuchnia
Marchewkowe szaleństwo po francusku, z szczyptą pikanterii 124

Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 700 g obranej marchewki, 300 g obranego batata, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 ml wody, świeżo mielone papryczki chili do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka), ½ łyżeczki przyprawy garam(...)Ciasto rozwijamy i przekładamy na blasze od piekarnika. Pieczemy w 185°C ok. 20 min, na złoty kolor. Pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę warzywną.   Marchew, batat kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem. W między czasie dodajemy cukier, pieprz, chili i sól, gotujemy na al dente. Ugotowane, warzywa

Moniki Smakołyki
MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO-BATATOWYM 170

wszystkie wartości batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. SKŁADNIKI (około 3 porcji): 3 czerwone papryki 1 mały batat 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy(...)naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia). Gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Łączymy cebulę z upieczoną papryką i batatem, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. Podgrzewamy doprawiając do smaku czosnkiem, curry, solą i pieprzem kolorowym oraz cayenne. Tak przygotowany sos jest dość

wege i kropka
Zapiekane bataty z boczkiem 163

sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy smakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia, pęczek szczypiorku, świeżo mielona papryka chili do smaku. serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota.  Dodajemy do nich pokrojoną w drobną

Moniki Smakołyki
Podsumowanie miesiąca - maj 185

zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to:   Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki

Cooking Monster
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 168

smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane kolendrą. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania