spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka słodka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Wszystkie cebule obrać i posiekać w kostkę(...)pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Również wrzucić do brytfanny z cebulą. Całość polać obficie oliwą i przyprawić mocno solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, słodką papryką, odrobiną ostrej i na koniec wędzoną. Następnie posypać wszystko mąką, wymieszać i ponownie posypać mąką. Włączyć palnik i całość smażyć mieszając od czasu
Passions hobbies lifeporcji. 1 batat = 1 porcja. Składniki (2 porcje): 2 bataty 2 duże garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) sól, świeżo zmielony pieprz 1 puszka ciecierzycy słodka i ostra papryka mielona (jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę, to możesz ją również dodać) 1 plaska łyżka oleju kokosowego(...)góra – dół. Bataty dokładnie umyj i osusz. Nakłuj je widelcem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 – 50 minut (do momentu aż bataty zmiękną). Ciecierzyca. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą
Moja pasja smakuruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat (w sumie potrzebne są 2 bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest(...)winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki curry – potrzebne jest coś ostrego
Fill The Bowlpieprz Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz
Pyry na Gazłyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju kokosowego, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju kokosowego, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie
Szczęśliwa kuchniamleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy
Kuchnia MagdaLenyCzas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g dyni 450 g batatów 1,5 litra bulionu warzywnego * 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki pieprzu białego pieprz czarny sól Dodatkowo(...)suszonych pestek dyni Instrukcje Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około
Wędrówki po kuchniplasterki. Batat kroimy w słupki, jak na frytki, lub kostkę. Pomidorki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, czosnek i marchew. Dodajemy w całości pomidorki i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy pomidorki puszczą sok, dodajemy batat i ok. 200 ml wody. Mieszamy i gotujemy pod pokrtywą. Kiedy batat będzie(...)dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów. Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać więcej wody. Rada: pieprzu
Moniki Smakołykiszparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu(...)śmietany 30% Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 7-10 minut(...)śmietany 30% Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaskrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko słodka i aromatyczna. Jednym słowem - wspaniała. Polecam! Składniki : 2 spore bataty ~1kg 1 średnia cebula 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili 0,25 łyżeczki kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki przyprawy curry
Codzienne Gotowanieznajdę na swoim miejscu…Małżonek miał szczęście, bo czekały na niego mięciutkie klopsiki i wysprzątana kuchnia. Chyba dostanę medal! Klopsiki w sosie Składniki: 4-6 porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka(...)cukru 2 szalotki 1 czosnek solo 200 ml gęstego ketchupu 1 łyżeczka suszonych płatków chili szczypta kajeńskiego pieprzu 2 bataty garść świeżej kolendry 1 łyżka oleju Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj okrągłe klopsiki, niezbyt duże. Zrumień na maśle. Nie smaż za długo. Klopsiki mają
codojedzeniaInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka(...)Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą. Przygotować placki. Bataty obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki do zrumienienia z obu stron. Podawać oblane
Czerwień i błękit