batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia. Składniki na 4 porcje: 2 bataty 500g piersi z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka papryki mielonej 1łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki mąki pszennej 700 ml bulionu drobiowego Opcjonalnie natka pietruszki(...)sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć. Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej łyżce oleju, które posolić i popieprzyć w trakcie smażenia. Bataty obrać, pokroić
Fabryka pomysłówczosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku(...)średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż przez około 5 minut, do zeszklenia (uważaj by nie przypalić czosnku bo robi się gorzki).Dodaj w marchewkę, dynię, i bataty, wymieszaj, po czym dodaj bulion. Dopraw curry, kminem rzymskim solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się
karmelowyróbmy takie pyszne potrawy, jak ta zupa krem z batatów Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką Składniki: 1 kg batatów (słodkich ziemniaków) 2 cebule 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego 1 mleko kokosowe 400ml 1 limonka (zetrzeć skórkę i oddzielnie wycisnąć sok) 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) olej(...)cebulę, czosnek, skórkę limonki, imbir i płatki chilli, jeśli ich używamy. Smażyć wszystko kilka minut, często mieszając, żeby nie przypalić -aż cebula zmięknie. Dodać obrane i pokrojone w plastry bataty i smażyć jeszcze wszystko około 5 minut. Dodać bulion, mleko i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem. Gotować wszystko na małym ogniu aż bataty zrobią się miękkie. Zmiksować blenderem
UgotujmyTo.plwłaśnie tych dwóch przypraw potrzebowało, aby stać się daniem wyśmienitym. Zróbcie a nie pożałujecie. Dla 2 osób: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 szklanka pasaty pomidorowej 1 średni batat (około 250 g) 3/4 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) 1 jajko 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Jadło i czytadłozupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO: 50 g wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki(...)koperek do posypania opcjonalnie kwaśna śmietana Bulion podgrzewamy. Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie muszą być to idealne kostki, bo i tak zostaną zmiksowane. Doprawiamy paprykami, tymiankiem, pieprzem i solą i gotujemy ok. 20 minut, aż wszystko zmięknie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się wytopi i zrumieni. Dobrze jest wrzucić boczek na zimną
Kuchnia od dwojgaświeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - 1 ogórek gruntowy - kilka zielonych oliwek - 2 rzodkiewki - 5 migdałów - ½ łyżeczki dobrej oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli - Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut) - Marchewkę obrać, posiekać w słupki - Sałatę umyć, osuszyć, posiekać(...)Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz - Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnabardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam! składniki ok 400 g dyni piżmowej 450 g batatów 1 czerwona cebula 1 puszka pomidorów 4- 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 papryczka chili -bez pestek 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1,5 l bulionu - gorący(...)łyżeczki harissy opcjonalnie śmietana, szczypiorek do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. Wszystkie składniki, wrzucić do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem. Wolnowar przykryć, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować
Stare Garyzupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony -świeża kolendra(...)garnku na oliwie. Gdy cebula jest szklista dodaję kolendrę, curry, chilli i odrobinę wędzonej papryki. Całość przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję
Simple Dishmięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili pół łyżeczki mielonej(...)oraz przyprawy - kumin, kurkumę, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili pół łyżeczki mielonej(...)oraz przyprawy - kumin, kurkumę, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy
Cztery Fajeryrożnie grillujemy, a do nich warzywa 🍅🌿 serwujemy. Filety z kurczaka 🐔 zielonym 💚 farszem zostały nadziane, z którym kuleczki ০੦০, zostały zmieszane. To groszek mrożony, mój ulubiony 😊. Mięso z batatami idealnie smakowo się komponowało, ale żeby warzyw nie było za mało, to papryki kolorowe i pomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad 🍴 "po gołym niebem" ☁ ☼ podałam(...)rukoli, pęczek szczypiorku, ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili świeżo mielona, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1/2 dojrzałego awokado, ponadto: 2 bataty, ok. 6 mini papryk kolorowych, ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych, olej rzepakowy, liście świeżego lubczyku, sól, pieprz, 200g – 250g mrożonego
Moniki Smakołykiokoło 40-45 minut myślę ze starczy) Fotka niezbyt zachęcająca (ale nie potrafię robić fotek) ale danie jest naprawdę rewelacyjne! Co potrzebujemy : 0.5 kg piersi z kurczaka 0.5 kg batatów 1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki) 2-3 ząbki czosnku pół szklanki bulionu warzywnego 100-150 ml passaty pomidorowej olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy(...)oryginalnego przepisu świeży ale nie miałem) 2 łyżeczki kuminu 1 łyżka tymianku 0,5 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 lyżeczka mielonego cynamonu sól ew natka pietruszki i kolendra do podania Jak robimy : Kurczaka kroimy w kostkę, bataty również Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine
Snejkusiowe Przepisypolędwiczki wieprzowe z batatami i zieloną fasolką szparagową :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 300 g batatów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 1 por – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Kuchenne Wariacjedzieci i nie tylko? Przepis na zdrowe frytki nadaje się idealnie. :) Składniki (porcja dla 3 osób): - 3 duże ziemniaki - 2 duże bataty - 3 duże marchewki - 3 łyżki oliwy Przyprawy: - kurkuma - sól morska - pieprz świeżo mielony - oregano Sposób przygotowania: - warzywa obrać i pokroić w słupki - wsypać do żaroodpornego naczynia lub na dużą blachę - na blachę lub do naczynia wlać
MintTastepierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram
Życie zaczyna się w kuchniforemki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego(...)szklanki, może trochę mniej - oliwy z oliwek lub oleju kokosowego extra virgin sól himalajska lub morska do smaku Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem tego niezwykłego pasztetu. Selera i batata ugotowałam na parze. Cebulkę i czosnek posiekaj drobno i podduś na oleju kokosowym. Upraż na suchej patelni pestki dyni, uwaga- strzelają- wtedy są gotowe. Wystudź je i zmiel na proszek
Z Kuchni Do KuchniPotrzebujesz 4 szklanki bulionu 1 duży batat 1 ząbek czosnku 1 cebula Przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru garść pestek słonecznika oliwa Wykonanie Obraną cebulę zeszklij w garnku na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę(...)batata i duś przez 10 minut. Zalej bulionem, dodaj przyprawy i zagotuj. Całość zblenduj. Pestki słonecznika upraż na patelni. Krem świetnie komponuje się z jogurtem greckim lub ricottą. Posyp uprażonym słonecznikiem. Smacznego
Kukuleczki