Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać, bo zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, a później(...)mąki ryżowej 50g masła 50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche
FitKotsałatka z pieczonym kalafiorem – sos do sałatki – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 5 minut Składniki: – 1 szklanka różnych sałat: rukola, roszponka, liście szpinaku, różne(...)łyżeczka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – odrobina świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Przygotuj sałatkę z ulubionego mixu sałat. Na sałacie połóż kawałki wędzonego łososia, kawałki pomidora i pestki granata. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę i posyp świeżo mielonym pieprzem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem pochodzi
nietylkopasta.plwierzę, że to napisałam. A wy pewnie nie wierzycie, że to prawdziwy tytuł Ale jest prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie “odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje(...)nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona
Fitkotwierzę, że to napisałam. A wy pewnie nie wierzycie, że to prawdziwy tytuł Ale jest prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie „odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje(...)nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona
Fitkotzupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać(...)nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKwycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko delikatnie posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści(...)inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli
Niedzielny kucharzwycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko delikatnie posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści(...)inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli
Niedzielny kucharzszklanki mleka 2 łyżki masła ½ szklanki tartego cheddara lub innego wyrazistego sera (może być parmezan) Przygotowanie: Krok 1 Pure. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i przekrojonego na połowy batata wstaw do nagrzanego pieca. Piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, co sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem. Krok 2 Sos. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj marchewki, pietruszki(...)wysyp na niego warzywa i smaż na średnim ogniu mieszając przez 8 minut minut. Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku i smaż minutę. Podkręć temperaturę i dodaj mięso. Smaż rozdrabniając mielone szpatułką na małe grudki aż do momentu, gdy mięso będzie brązowe. Dodaj po łyżeczce rozmarynku i tymianku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Krok 3 Wlej do mięsa wino, gotuj chwilę
Niedzielny kucharzprzez praskę do puree lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie miksujemy, ponieważ masa stanie się rzadka. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli i kolendry mielonej. Masę mieszamy dokładnie do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na kilka minut, aby masa się związała. Nadal pozostanie trochę luźna. Z masy lepimy w dłoniach kulkę, którą delikatnie(...)Smażymy na średnim ogniu, ok. 3 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Ziemniaki nie muszą być fioletowe, mogą być zwykłe najzwyklejsze. Mogą być także słodkie bataty lub dynia. Dla oryginalnego koloru można wykorzystać proszek z buraka lub chlorellę. Można także dodać posiekany szpinak. Ostatecznie nawet kakao, choć wtedy może lepiej pominąć dodatek czosnku. Z podanych składników
Kucharzycasól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy na patelnie mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia. Składniki przekładamy do garnka. 2 Garnek stawiamy na średnim ogniu i składniki zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. 3 Następnie dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy paprykę(...)zalewy. Dodajemy do składników. 5 Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem. 6 Podajemy z bagietką lub nachosami. Zobacz też: Zupa krem z kukurydzy Zupa krem z batatów i papryki * wpis powstał we współpracy z marką Kenwood Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliioraz wyłuskane w moździerzu nasiona zielonego kardamonu. Po chwili smażenia dodaj 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów oraz 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Zagotuj. Do garnka z pomidorami i batatami wlej zagotowaną ciecierzycę (razem z wodą), posól do smaku i gotuj na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodaj liście szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora(...)której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj
CookMagzimą zmobilizować do jedzenia sałat i sałatek gdy na dworze jest chłodniej. Zazwyczaj mamy w tym okresie ochotę na ciepłe posiłki, trochę ciężkawe głównie przez większy udział węglowodanów (ziemniaki, bataty, ryże i makarony). Zastanawialiśmy się trochę nad zdrową sałatką – taką witaminową bombą. 100 % udział świeżych i surowych warzyw, zero glutenu i zioła. Brzmi zbyt pięknie? W cale(...)same różyczki) ok 200 g brokuła ok 2 garście ugotowanej ciecierzycy 4 pomidory 1 ogórek wężowy oliwę z oliwek duży pęczek świeżej pietruszki sok z 1 cytryny sól, pieprz, mielone chilli Przygotowanie sałatki zacznijcie od obrania i pokrojenia ogórka. Pomidory możecie również sparzyć, obrać i drobno pokroić (usuńcie środki z nasionami). Tak przygotowane warzywa umieśćcie w misce. Dodajcie ciecierzycę
Szybko Tanio Smaczniezadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak(...)pomarańczową barwę. Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórków kokosowych plus 2 łyżki do posypania ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 pełne łyżki oleju kokosowego 1 dojrzałe mango Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wgłębienia formy do muffinek wyłóż papilotkami. Do dużej
Roślinna - blog wegańskichęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie! Jedyne
zadanie-gotowaniewczoraj je "obchodziłam" cudownie było tak w skrócie :) ^^ Miłego dnia mieliście rację.. dziwnie szybko te ferie minęły. Przepis: 150g pieczonego batata ok.50-60g mąki (u mnie gryczana i pełnoziarnista 1:1) łyżeczka mielonego siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami
More food, love and dreams