doskonałą formą spędzania czasu. Dlatego na niedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z dziećmi. Podczas takiej kuchennej zabawy rodzą się najpiękniejsze wspomnienia. Zróbcie słodkie, kruche babeczki z karmelem, chrupiącymi orzechami i czekoladą. BABECZKI KARMELOWO-ORZECHOWE z CZEKOLADĄ Składniki: babeczki: 300 g mąki 150 g margaryny Palma Bielmar 90 g cukru 3 żółtka 1 łyżeczka kakao(...)szczypta soli wypełnienie: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą
Bon appetit mon amieSłodka przyjemność bez wyrzutów sumienia? Mamy odpowiedź -pyszne babeczki. Słodycz foremek i polewy zyskujemy ze smaku daktyli. Jaglankę kokosową warto dosładzać stopniowo- dla mnie za słodka, dzieciakom smakuje, a słysząc, że te babeczki są lepsze od "zwyczajnych" to Matce Serce Rośnie. Foremki: 120g. daktyli suszonych bez pestek 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka oleju kokosowego Daktyle zalewam wrzątkiem(...)łyżka oleju kokosowego ryż dmuchany do posypania daktyle zalewam na 15 minut wrzątkiem, odcedzam. Czekoladę i masło kokosowe rozpuszczam w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną czekoladę blenduję z daktylami. Polewam babeczki, posypuję ryżem. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęCudowne, puszyste brownie z kawałkami czekolady, posypane kakaową kruszonką, idealne dla wszystkich wielbicieli nieoczywistych połączeń i eksperymentow kulinarnych. Dla miłośników czekolady wynoszacych ją ponad wszelakie smakowe uciechy - cukiniowe babeczki. Nic dodać, nic ująć. A dla przeciwwagi cytrynowo - cukiniowe blondi. SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego(...)wody) i posiekaną czekoladę. wypełniam foremki, posypuję kruszonką KAKAOWA KRUSZONKA: 50 g. masła pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao Łączę wszystkie składniki ucierając palcami. Posypuję kruszonką babeczki. Piekę 20- 25 minut w 180 stopniach
Upiecz sobie babeczkęBabeczki to idealny deser do kawki. Wyglądają uroczo i są bardzo lekkie, puszyste. Babeczki są bez glutenu i cukru. Słodyczy nadają pyszne truskawki, które są owocem lata i przywołują wspomnienia słonecznych, ciepłych dni. Takie słodkości to istna poezja smaku. Uwielbiam, gdy deser jest słodki, smaczny i przy tym zdrowy. Babeczki totalnie legalne, bez wysiłku w przygotowaniu. PRZEPIS Na 6 dużych(...)babeczek białka jaj z 4 szt. erytrol 5 łyżeczek mąka jaglana bezglutenowa 5 łyżek proszek do pieczenia bez glutenu 1 szczypta truskawki bez szypułek Hortex 12 szt. Białka jaja ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrol i dalej miksować, aż masa będzie lśniąca. Dodać przesianą mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką. Przełożyć
Kuchnia Pauletteswyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)masła 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka czerwonego barwnika (użyłam w żelu) krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% laska wanilii 200 g serka mascarpone Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy barwnik, a następnie po łyżce składników suchych oraz jajka. Na końcu dodajemy maślankę oraz ocet. Masę nakładamy do formy
Bon appetit mon amiesposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek(...)ostrych brzegach – po prostu od razu wykrawam babeczkę) wycinamy krążki ciasta i umieszczamy w foremkach lekko wysmarowanych masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, a na dno babeczki wsypujemy np. groch, żeby wnętrze babeczki za bardzo nam nie „wstało” Pieczemy w temperaturze 200 stopni, dopóki babeczki nie będę rumiane i kruche. Po wyjęciu studzimy. Do wystudzonych babeczkowych kubeczków nakładamy krem, posypujemy kawałeczkami owoców
Kate's KitchenJeśli potrzebujecie czegoś słodkiego, co nie będzie bardzo słodkie, a do tego będzie bezglutenowe i bezlaktozowe to ten przepis jest dla Was! Ja upiekłam te babeczki w formie mini muffinek, bo chciałam przetestować swoją nową zdobycz. Jeśli będziecie piekli w standardowej muffinkowej formie to na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Dla kogo: dla bezglutenowców dla kochających masło orzechowe(...)tradycyjne: Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do misy blendera. Miksować ok. 20-30 sekund, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe kropelki. Nałożyć masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości otworu. Można z góry posypać jeszcze odrobiną czekoladowych kropelek. Piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni w formie mini babeczek. W standardowej formie na muffinki
Mania WypiekaniaKruche babeczki w mojej rodzinie są pieczone na Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany(...)Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie są to truskawki i borówka amerykańska, może trochę przed sezonem, ale ładnie się prezentują. Korpusy babeczek mają bardzo oryginalny kształt dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru
To co kochamDwukolorowe babeczki kakaowo-waniliowe udekorowane czekoladowym i białym lukrem oraz czekoladowymi jajeczkami. Proste, bo na oleju, przygotowywane w tradycyjny sposób w dwóch naczyniach, mieszając suche i mokre składniki osobno. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto: 2 jajka rozmiar L 140 g cukru 20 g cukru wanilinowego 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 250 g mąki(...)Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką. Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać. Obydwie masę nakładać na przemian do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem (babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a babeczki ładnie się
Nastoletnie WypiekaniePrzepyszne czekoladowe babeczki z aksamitnym kremem mascarpone - to klasyka wśród łakoci , a w formie uroczych mini choineczek wyglądają jeszcze piękniej tworz ąc świąteczn y i zimow y akcent - idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie pasuje(...)całości tworząc mini w ypie k , któremu nie sposób się oprzeć. Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Składniki: C iasto (ok. 1 5 ba beczek) : 2 duże jajka 1 7 5 g masła 280 ml mleka 250 g mąki 210 g cukru 50 g kakao w proszku czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki
Słodka StronaPoza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie babeczki(...)pieczenia. Do składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać. Porcje ciasta nakładać do papilotek lub kubeczków na muffinki, do wysokości około 2/3. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciastka – wymieszać. Krem wyciskać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego na babeczki czekoladowe. Gotowe babeczki udekorować ozdobami czekoladowymi
kolorowotorcikowoUwielbiam piec babeczki, tak samo jak kocham białą czekoladę. Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis na małe słodkości – babeczki z kawałkami białej czekolady . Babeczki wbrew pozorom nie są za słodkie, bo do ich przygotowania wykorzystałam białą czekoladę bez cukru, którą możecie nabyć w sklepie ekologicznym BIO-KRAINA. Miejsce godne poleceni, bo prowadzone z niebywałą ogromną pasją(...)mleko, olej i jajko. Łączymy obie miski, mieszamy. Na koniec dodajemy wcześniej posiekaną białą czekoladę. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do papilotek na muffinki (ja wykładam nimi formę na muffinki). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego Moje babeczki z kawałkami białej czekolady miały sprawić przyjemność
Słodkie okruszkiKruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje(...)foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana • 4 białka • 300 g cukru • 1/2 szklanki wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej
To co kochamBabeczki migdałowe na białkach z pyszną polewą czekoladową Znalazłam ten przepis tylko dlatego, że w mojej lodówce zalegało kilka białek i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić, a nie miałam ochoty na długie oczekiwanie na bezę. Trafiłam na ten przepis w trochę innej formie, a mianowicie: ciasta. Było to jednak ciasto na dużą blachę, a ja miałam tylko(...)białka, postanowiłam więc wykorzystać foremki do muffinek. Pomysł okazał się rewelacyjny, chociaż jako ciasto byłoby równie pysznie. Babeczki migdałowe to nic innego jak białka, cukier i mielone migdały. Z zewnątrz wydawały się dość twarde, ale po ugryzieniu środek był super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec odrobinę krócej, ale mąż stwierdził, że efekt jest jeszcze lepszy bo on lubi
Relaxtimeogródka!;) ) świetnie się łączą. Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy' ( chociaż żadne odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru(...)ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie. 5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie dociskając do brzegów. 6. Nakłuj babeczki widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto zanadto nie wyrosło. 7. Babeczki piecz w 180*C przez ok. 10-15min z termoobiegiem
Kuchnia w Słońcu Skąpana