zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki
Domowe Tortyzagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jeżeli nie macie papilotek, trzeba wysmarować zagłębienia blaszki margaryną i wstawić na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie musicie używać ani papilotek ani margaryny. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Jajka, jogurt, olej i cukier ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Otrzymaną masę przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia. Delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM
Domowe Tortysuche w drugiej. Obie masy połączyć i wymieszać łyżką. Czekoladę drobno pokroić. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce masy. Powrzucać po kilka kawałeczków białej czekolady. Pozostałe ciast rozłożyć po równo. W surowe babeczki powtykać suszoną żurawinę. Piec ok 20-25 minut w temp. 200 st. Smacznego
Zielona KuchniaSwiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem sztywny idealny do tworzenia ozdób, czy obłożenia tortu pod masę cukrową. Szukałam idealnego przepisu na swiss meringue buttercream i znalazłam go na blogu Modern Taste. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności
Rusty Forktemperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić.W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1). Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić.Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.2), tak żeby dekoracje lepiej się trzymały.Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier.Muffinki najpierw udekorować
Świat CiastaSkładniki: na 5- 6 sztuk babeczek spód: 1 op herbatników maślanych 4 łyżki masła nadzienie: 1 op serka ricotta 1 op twarożku naturalnego 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 200 ml mleka kondensowanego 0,5 kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany szczypta soli dekoracja: 1 op śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii(...)cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy białko ubijamy na pianę, pod koniec dodajemy
Luźna Kuchniamigdałami śmiem stwierdzić, że najlepsze. Mocny aromat migdałowy, pyszne kakao i słodkie truskawki, idealne trio na romantyczny wieczór, dzień matki czy też właśnie urodziny.Składniki na 12 babeczek:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka sody1 i 1/2 łyżeczki kakao50 g płatków migdałów100 g cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia10 truskawekAromat migdałowy2 łyżki oleju200 ml mleka1 jajkoSzczypta soliPrzygotowanie:Jajko roztrzepać(...)przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni, wszystko delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Do papierowych foremek nałożyć równo masę, wsadzić truskawki. Piec ok. 25 minut 190 stopniach, do suchego patyczka. Czekoladowo-migdałowe babeczki z truskawkami
CzarnawisienkaCiasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką
Korniszonkiwodnej - posmarować wnętrze papilotek - odstawić do zastygnięcia - czynność powtórzyć. Dobrze schłodzić.Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić kremDo naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać.Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda niesamowicie. Zaskoczycie
kolorowotorcikowoTaki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji
kruche babeczkiJajka z cukrem ubić na bardzo puszystą i białą masę. Następnie dodać kakao, kawę i po wymieszaniu ziarna ekspandowane. Całość delikatnie wymieszać (łyżką) tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem jajecznym. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (prawie całe; babeczki podczas pieczenia odrobinę urosną) i wstawić do rozgrzanego piekarnika(...)stopni. Ciastka ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. (Inaczej środek może odrobinkę opaść.) Po tym czasie każdą babeczkę posmarować roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą oraz udekorować kawałkami orzechów. (Dodatkowo ułożyłam po ziarenku kawy.) (*) Z podanego przepisu można upiec batoniki. Wtedy masą należy wypełnić płaską blachę i po ostudzeniu całość pokroić na mniejsze kawałki. Piec do lekkiego zarumienienia się
Di gotujemaślanki/naturalnego jogurtu 3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy(...)/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem. Jest to jeden z małych prezencików dla Ady z okazji Jej urodzin, które obchodzi 19 maja.A o to lista osób które również upiekły babeczki zobaczcie jak im się udały : Basia i Julia
cookplzagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy.4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy do szprycy, dekorujemy babeczki i posypujemy kolorową posypką.Smacznego
Kuchnia domowa AniOstatnio u nas zaszło kilka miejmy nadzieję tymczasowych zmian, co pozwoliło mi na stworzenie tych o to bezglutenowych babeczek z jabłkami:) Przepis jest taki sam jak na zwykłe babeczki, z jedną jedyną zmianą: mąka pszenna zastąpiona jest mąką bezglutenową. Spróbujcie sami :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 3 łyżki mąki bezglutenowej * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko(...)Studzimy. Masło rozcieramy łyżką z cukrem. Jajko roztrzepujemy i wlewamy powoli do masła z cukrem. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe, cynamon i wystudzone jabłka. Mieszamy i rozkładamy w foremki na babeczki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują na gorąco
Klasyka Gotowania