babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:61/265)

Czekolada i pomarańcze 180

moich ulubionych cukierków - trufle! Na dodatek jego przygotowanie jest dość proste i znacznie szybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo-pomarańczowe przepis na 12 foremek do babeczek Potrzebujemy: 100 ml słodkiej śmietanki 30% 90 g czekolady o zawartości 70% kakao ze skórką pomarańczową (jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo(...)ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić, a denka wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam natomiast używania papierowych papilotek do muffinów, które od wilgoci bardzo namiękną i nie utrzymają kształtu. Foremki napełniamy masą, pozostawiając ok. 1,5-centymetrowy margines i wkładamy do nagrzanego do 150 °C piekarnika

Ratunku obiad
Bananowo-kajmakowe kruche babeczki 172

kruche babeczki . Proste, pyszne, ze słodziutkim wnętrzem. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Możecie je również podać na wielkanocnym stole w formie a la mini mazurków. Spróbujcie. Składniki: (na 5 sztuk) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 140 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru około 10 czubatych łyżeczek masy krówkowej(...)poziom wkładamy foremki wylepione ciastem. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Do każdej nakładamy masę kajmakową (rozsmarowujemy łyżeczką) i układamy po 4 plasterki banana. Na wierzch układamy „łatki z ciasta”. Bananowo kajmakowe babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy całość do ładnego zarumienienia wierzchu. Po przestudzeniu wyciągamy nasze kruche babeczki z foremek i oprószamy

Słodkie okruszki
Fit babeczki z czerwonej fasoli 176

soczyste i słodkie. Nie obawiajcie się tej czerwonej fasoli w składzie. Gdy poczęstujecie babeczką swojego znajomego, powiedzcie mu o niej, dopiero jak zje- nie uwierzy, że jest tam fasola ;). Babeczki nie zawierają mąki ani białego cukru, bez wyrzutów możecie zjeść kilka sztuk. Dzisiaj wyjeżdżam na obóz do Wisły, więc do usłyszenia za kilkanaście dni. Pod moją nieobecność zachęcam do korzystania(...)naturalnego kakao 1 jajko  30 g masła orzechowego Przygotowanie: Czerwoną fasolę odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować blenderem do gładkości. Powstałą czekoladową masę przelać do papilotek na muffinki umieszczonych w gniazdkach formy (napełnić je prawie do samej góry- babeczki nie rosną tak bardzo jak te klasyczne). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut (lub dłużej) do ładnego

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki Kinder Bueno 718

Kinder Bueno to jeden z moich ulubionych batoników, a babeczki z całymi orzechami laskowymi chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam to połączyć, czego efektem są dzisiejsze muffinki :) Składniki na muffinki: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki(...)osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie

Ciastkozercy
Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym 143

Babeczki: Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę(...)przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ  (tutaj)  oraz blog

VioletoweKucharzenie
Krem maślany z mlekiem skondensowanym 457

Ten krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z

Słodki Pomysł
Mus truskawkowy do tortu 470

Lekki, słodki i bardzo truskawkowy mus do ciast i tortów. Można go również podawać jako słodki deser, który z chęcią spałaszują

Słodki Pomysł
Przepisy na słodkości 2196

Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą(...)Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami  Ciastka pieguski  Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem  Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami  Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki

Kuchnia domowa Ani
Waniliowe muffinki z suszonymi figami 71

wymieszać w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre. Połączyć obie masy i dokładnie przemieszać. Foremki (lub blachę) do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę nakładać łyżką. Figi suszone pokroić na drobne kawałki. Powciskać po kilka kawałeczków w każdą babeczkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze ok. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
BABECZKI CZEKOLADOWE Z BANANAMI 92

gębie" :) Wilgotne, nie za słodkie, mocno kakaowe... tego nie da się opisać, to trzeba spróbować :) Do babeczek wykorzystałam papilotki od  Papilart . Składniki: z podanych składników wyszło mi 11 babeczek :) * 2 banany * 220 g mąki pszennej  * 100 g cukru * 2 jajka * 125 ml oleju * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem. Białka ubić(...)minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut

Zrób to smacznie
Babeczki trzcinowe z physalis 140

Małe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe.   Physalis  niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje.  Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już  jeść  możemy.  Składniki:  2 wiejskie jaja(...)Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis .  Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie  15-20 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Babeczki jabłkowe 90

Jedne z ulubionych babeczek w moim domu :) Pyszne mini szarlotki z dodatkiem kokosu, skradną serca każdego. Idealnie smakują na ciepło ale też na zimno. Pasują do lodów jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek(...)łyżkami cukru. Całość studzimy. Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru, używając łyżki. Dodajemy stopniowo rozkłócone jajko. Przesiewamy mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno

Klasyka Gotowania
Piernikowe babeczki 116

Pomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3 12 sztuk 100 g masła 80 g erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka(...)mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i ucieramy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Babeczki można udekorować wedle uznania

Kucharzyca
Wegańskie babeczki orzechowe 135

wygłodniałe wilki i byli bardzo zaskoczeni, kiedy im powiedziałam, że to całkowicie wegański przepis :) Polecam jako niedzielny deser, my pieczemy je dzisiaj po raz kolejny. Wegańskie babeczki orzechowe 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych) 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce) 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki masła(...)międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel wyłożyć na wierzch babeczek i zostawić do wystygnięcia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 169

łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry