radości, wrażeń, ale też i wielu pokonanych kilometrów taka babeczka, to rozkosz dla podniebienia. Ulubiona książka, kęs zdrowszej słodkości, to wspaniały finał dnia :) Zachęcam i Was do spróbowania takich babeczek. Składniki: (na 12 sztuk) 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej BIO 2 mniejsze banany 1/3 szklanki cukru brzozowego/ cukru brązowego/ opcjonalnie cukru kryształ 1 łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli(...)cukrem brzozowym (lub cukrem brązowym lub opcjonalnie cukrem kryształ). Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na koniec dolewamy mleko i znów całość mieszamy. Masę wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości), którymi wykładamy blaszkę do pieczenia muffinek. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 20 minut (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem). Po wyciągnięciu z piekarnika muffinki
Słodkie okruszkisię rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na chwilę do lodówki. Kremem napełniamy szprycę i dekorujemy babeczki. Możemy je dodatkowo posypać starą czekoladą. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 szklanki mleka0,5 szklanki puree(...)dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę
Ciastkozercyprzywitałam jesień przeziębieniem. Zatkany nos, załzawione oczy, kaszel i dreszcze-nie lubię takiego stanu. Aby poprawić sobie nastrój i przywołać słońce upiekłam obłędnie cytrynowe muffinki. Składniki na babeczki 200 g mąki tortowej ( 1 i 1/3 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g cukru ( niepełna szklanka) 150 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryn ok. 100 g masła. Wykonanie : Żółtka, sok z cytryn oraz cukier puder przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, dokładnie mieszając do momentu aż masa zacznie gęstnieć.Teraz dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Gotowe babeczki oblewamy jeszcze ciepłym kremem lub dekorujemy wystudzonym i gęstym kremem. Nie znoszę mokrych poranków, szczególnie gdy w strugach deszczu, trzeba jakoś dotrzeć
Kasia i jej kobiecy światteż z Oreo, ale tych z kolei tym razem nie było w żadnym z trzech sklepów w okolicy. Składniki (na 8-9 sztuk): 16 - 18 sztuk markiz Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego (ja traktuję go dokładnie blenderem ;)) 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowujemy 8-9 papilotek na babeczki. Do każdej na dno wkładamy jedną markizę. Pozostałym markizy przycinamy tak, żeby można je było postawić na boku. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Można to zrobić mikserem, ale nie można tego robić za długo, żeby
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!faktu, że muffinki są dobre, wręcz smaczne, no i ostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu... ;) Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150 g mąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku(...)Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami i wypełnić 1,5-2 łyżkami ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
Kuchnia EllieJeśli zostanie nam kilka babeczek, to przed podaniem warto włożyć ją na 10-20 sekund do mikrofali i znów cieszyć się płynną, aksamitną, gorzką czekoladą zamkniętą w puszystej, kakaowej babeczce... Polecam!!! Składniki na muffinki mocno czekoladowe w zależności od użytych foremek na 14-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę wciskamy po kostce czekolady, wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy i gotowe
Rozpustne gotowanieminut. Po wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy. Przygotowanie kremu maślanego: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnego jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego. Przygotowanie kremu czekoladowego: W niewielkim(...)masy dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę razem miksujemy. Przygotowujemy worek cukierniczy z tylką (ja użyłam tylki 1M marki Wilton). Krem maślany wkładamy do worka cukierniczego po jednej stronie (pomagamy sobie szpatułką odgarniając krem na jedną stronę). Dokładamy krem czekoladowy w taki sposób, aby po jednej stronie był krem jasny, a po drugiej ciemny. Nakładanie kremu zaczynamy od środka babeczki
Trzeci talerzBiałka ubić, ale nie na sztywno. Cukier z mąką przesiać, partiami dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć.Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to
Słodki PomysłBabę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie
Moniki Smakołykiziemniaczanej 2 łyżki cukru. dodatkowo: 100 g jagód skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy
Bon appetit mon amiesmarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki
słodki bratekwodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest idealna do babeczek hi hat jak również jako dodatek do maślanego kremu. Czekoladowe babeczki z bezą Korzystając z wyżej wymienionych porad na pewno Wam się uda przyrządzić
codojedzeniajednym jajku i nadal ucierać. Na samym końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie miksujemy - mieszamy. Zapełniamy formy masą do 2/3 foremki i pieczemy ok. 15 minut. Po ostygnięciu polewamy babeczki jogurtem oraz miodem... pychota
W Moim Magicznym DomuDzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się
Ciastkozercysobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę
Wiem co jemTort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki
Ala piecze i gotujeczyli: jajko, olej, miód i mleko - bardzo krótko miksujemy.Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki.Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy babeczki ok. 20 - 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. Studzimy na kratce.Smacznego
charlotte gotuje