Masa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to
Słodki PomysłBabę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie
Moniki Smakołykiziemniaczanej 2 łyżki cukru. dodatkowo: 100 g jagód skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy
Bon appetit mon amiesmarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki
słodki bratekwodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest idealna do babeczek hi hat jak również jako dodatek do maślanego kremu. Czekoladowe babeczki z bezą Korzystając z wyżej wymienionych porad na pewno Wam się uda przyrządzić
codojedzeniajednym jajku i nadal ucierać. Na samym końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie miksujemy - mieszamy. Zapełniamy formy masą do 2/3 foremki i pieczemy ok. 15 minut. Po ostygnięciu polewamy babeczki jogurtem oraz miodem... pychota
W Moim Magicznym DomuDzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się
Ciastkozercysobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę
Wiem co jemTort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki
Ala piecze i gotujeczyli: jajko, olej, miód i mleko - bardzo krótko miksujemy.Suche składniki przesypujemy do mokrych i wszystko mieszamy łyżką, mogą zostać grudki.Papilotki na muffinki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy babeczki ok. 20 - 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe. Studzimy na kratce.Smacznego
charlotte gotujedodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem)Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej
głodny alergikuwielbiam rozkoszne śniadania we dwoje, z pysznościami na stole. Dzisiaj królują obłędne dyniowo-owsiane muffinki z nadzieniem śliwkowym. Przepyszne, rozpływające się w ustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych
SMYKWKUCHNIbłyskawicznie, wzbudzając liczne pomrukiwania zadowolenia. Są dość ciężkie, takie troszkę browniowate, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach masa jakby sernikowa. Mmm, pyszności! Poza tym - co niezwykle istotne było dla mnie - są dużo łatwiejsze do zabrania ze sobą niż babeczki z górą kremu na wierzchu. I dzieciom się je łatwiej je... Mogą stanowić uroczy świąteczny prezent.A jeśli nie jesteście(...)czytają koleżanki blogerki.Zakręcone babeczki red velvetSkładniki:(na 12 sztuk)110 g masła150 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakao1/4 łyżeczki soli1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka białego octu winnego2 jajka160 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:200 g serka kremowego1 jajko40 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNajpierw przygotować masę serową:Serek, jajko, cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzebananowych łakoci, ale te bez dwóch zdań zasługują na swoje miejsce w sieci. Koniecznie przetestujcie Zapraszam także po przepis na równie smaczne muffinki bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)pieczenia oraz sodą oczyszconą. 4) Do masy bananowej dodać suche składniki i krótko wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). 5) Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami. Na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek banana. 6) Piec ok. 30 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Gotowe babeczki wystudzić. Artykuł Najlepsze
Fitsweet.meszypułek Hortex 12 szt. Białka jaja ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrol i dalej miksować, aż masa będzie lśniąca. Dodać przesianą mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką. Przełożyć do foremek do babeczek. Truskawki odmrozić i odsączyć z soku. Umieścić po 2 truskawki na środku babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia PaulettesWitam Kochani tego wieczoru przychodzę do was z rewelacyjnym przepisem na pyszne babeczki kruche z serowym nadzieniem, z borówkami i lukrem. Są przepyszne, szczerze to stały się moimi ulubionymi babeczkami. Gorąco Wam je polecam SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g masła lub margaryny -2 łyżki śmietany(...)gęsta-często zależy to od sera, to dodajemy trochę mleka).Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Masą serową zapełniamy foremki wyłożone ciastem, można to zrobić np rękawem cukierniczym-wtedy babeczki ładnie wyglądają. Na górę każdej babeczki dajemy kilka borówek. Babeczki pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Ja pod koniec pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutalentu cukierniczego, ale razem z moim M. STARALIŚMY SIĘ, żeby wyglądały OK :) Nie zawierają cukru, są pełne błonnika i bez laktozy. Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek ksylitolu/cukru kokosowego/cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewii Garść pokruszonych orzechów 1 jajko 350ml mleka roślinnego(...)temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem/stewią na puszystą masę. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i dodajemy do masy wraz z barwnikiem. Miksujemy na krem. Chłodzimy ok. 20 min w lodówce. Dekorujemy babeczki. Dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi, śnieżynkami, suszonymi owocami
Czarnawisienkapieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką
Moja Mama Gotujewilgotne, słodkie - pyszne po prostu! Można je upiec nie tylko z borówka ale i innymi ulubionymi owocami a zamiast oleju można spróbować dodać rozpuszczone masło - nabiorą wtedy maślanego smaku Babeczki z borówką amerykańska Składniki: 3 duże jajka 1/2 szklanki zukru 1 i 1/3 szklanki mąki 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki oleju 1 łyżka octu łyżeczka esencji waniliowej(...)cukrem - gdy powstanie nam gładka, gęsta piana dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następie dodajemy resztę składników. Masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek i pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach. babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem - są przepyszne
sierotka maRysia w kuchnimieszamy dokładnie. W drugiej misce przelewamy olej, mleko i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Mokre składniki przelewamy do suchych i krótko mieszamy. Mieszamy aż składniki się połączą, czyli gdy nie będzie widać mąki. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami. Jeżeli nie mamy papilotek to foremkę smarujemy margaryną i opruszamy bułką tartą. Napełnić do 3/4 wysokości. Piec
Wołowina od rekinaSkładniki (na 12 babeczek) - 4 dojrzałe banany (ok. 460g), - szklanka daktyli (ok. 100g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 2 szklanki mąki Graham (ok. 260g), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g), - szklanka malin (ok. 120g), - ½ łyżeczki sody. Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)Banany miksujemy razem z daktylami na gładką pastę. 3. Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, sodę i delikatnie mieszamy. 4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy malinami i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min. Babeczki bananowe z malinami są bogate w: - potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki
Domowe Tortyzagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jeżeli nie macie papilotek, trzeba wysmarować zagłębienia blaszki margaryną i wstawić na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie musicie używać ani papilotek ani margaryny. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Jajka, jogurt, olej i cukier ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Otrzymaną masę przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia. Delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM
Domowe Tortysuche w drugiej. Obie masy połączyć i wymieszać łyżką. Czekoladę drobno pokroić. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce masy. Powrzucać po kilka kawałeczków białej czekolady. Pozostałe ciast rozłożyć po równo. W surowe babeczki powtykać suszoną żurawinę. Piec ok 20-25 minut w temp. 200 st. Smacznego
Zielona KuchniaSwiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem sztywny idealny do tworzenia ozdób, czy obłożenia tortu pod masę cukrową. Szukałam idealnego przepisu na swiss meringue buttercream i znalazłam go na blogu Modern Taste. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności
Rusty Forktemperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić.W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1). Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić.Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.2), tak żeby dekoracje lepiej się trzymały.Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier.Muffinki najpierw udekorować
Świat Ciasta