Ciąg dalszy zdrowych łakoci... Babeczki bananowo-serowe. 2 banany 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu 10 suszonych śliwek sok z połówki cytryny listki mięty i wiórki kokosowe do posypania Biały ser zgniatamy widelcem dodając równocześnie jogurt. Banany obieramy. Część kroimy w plasterki , część na kawałki o wysokości filiżanki. Te drugie kroimy w pionowe paski tak, by można było(...)dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy śliwki – mieszamy masę dokładnie. Dno czterech filiżanek wykładamy plasterkami okrągłymi, zaś boki prostokatnymi. W środek nakładamy masę serową lekko upychając. Odwracamy filiżanki wprost na talerzyk.Tak powstałe babeczki dekorujemy śliwkami, listkami mięty i osypujemy lekko wiórkami kokosowymi
Gotuj Sam!Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę(...)blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaproste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy
Świat Ciastaczekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego 80 ml oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao(...)Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Wykonanie kremu: Listki mięty wrzucić do blendera, dodać trochę śmietany i zmiksować by powstała gładka, jednolita masa. Pozostałą śmietanę i serek mascarpone lekko ubić, dodać zmiksowaną miętę i cukier puder. Ubić masę na sztywno. Schłodzić powstały krem
maniapieczeniaśredniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy200g żółtego sera1/2 pęczka zielonej pietruszki2-3 łyżki majonezusól, pieprz, papryka słodka, papryka ostraKruche babeczki:1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut. 2. Ciasto wałkować niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawać koła trochę większe od średnicy foremki
Szefowa kuchnipierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek: • 700 g filetu z łososia • 250 g szpinaku mrożonego w liściach • 500 g ziemniaków • 150 g sera żółtego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa(...)górze 5 cm. • Boki i dno foremek wyłożyć plastrami łososia, tak aby powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochambiszkopty galaretki wiśniowe rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzone wlać do zimnego z lodówki serka homogenizowanego z wanilią, rózgą dobrze rozmieszać i wlać na babeczki na wierzchu układamy biszkopty lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę delikatnie poruszać aby deser zaczął odchodzić od formy, nakryć talerzem i odwrócić formę, zdjąć ją delikatnie
W Mojej Kuchni Lubięsię jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Takie wytrawne "puste" babeczki można także kupić w sklepach lub cukierniach. Składniki masy: 1 opakowanie sera typu feta (około 270 g.) 250 g twarożku śmietankowego 3-4 łyżki śmietany (gdyby masa wyszła zbyt gęsta) 2 świeże papryczki chilli
Codzienna kuchnia niecodziennaMuffinki banalne w wykonaniu, zrobienie masy również nie stwarza najmniejszych problemów. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 320 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka
Wielopokoleniowomleko zacznie się gotować, wlać kaszkę, zmniejszyć płomień i mieszać kilka minut aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych foremek na babeczki (najlepiej z dziurką). Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki aby się schłodziły. Sos: w międzyczasie rozdrabniamy maliny, podlewamy 1 łyżką wody i podgrzewamy
Smakołyki Asistopni. 3. Rano zmiksuj jajko, truskawki, ekstrakt waniliowy, słodzidło i zalane poprzedniego dnia płatki z rodzynkami. 4. Żaroodporną kokilkę (sprawdzą się także foremki na babeczki) wysmaruj małą ilością oleju kokosowego i wlej zmiksowaną masę. 5. Piecz 25-30 minut. 6. Dodaj ulubione dodatki, ja polałam wszystko bitą śmietaną z mleka kokosowego oraz domową konfiturą wiśniową. Smacznego
Pland based fillekoraliki jadalne Wszystkie składniki na masę ubijamy mikserem kilka minut do momentu aż cukier dokładnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny pod zębami. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dosypujemy jeszcze odrobine cukru. Babeczki wyjmujemy z papilotów, jeśli zbyt wyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego
Radość kipiąca uśmiechem.lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA
Życie zamknięte w smakuprzygotować :) To nic trudnego, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki mięty zajmują nam pół szklanki
Domowa Cookierenka Agizastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić
Kuchnia w opałach