łąkach. Dziś proponuje przygotowanie tego ciasta w formie małych babeczek. Świetnie sprawdzą się i na świątecznym stole. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 5 łyżek kakao masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku do śmietany(...)przekrajamy wzdłuż na połowę.Następnie kroimy na mniejszą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Postępujemy tak z każdą babeczką. Odstawiamy do lodówki na min . godzinę do dobrego stężenia
Z Majeczką w kuchniJakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone. Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto : 100 gram surowej masy marcepanowej 3 białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 g kwaśnej śmietany(...)ekstrakt z wanilii , masło , żółtka , kawę rozpuszczalną , śmietanę wszystko dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać , na końcu dodać ubitą pianę z białek . Do foremek na babeczki wkładać po łyżce kopiastej ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Śmietanę kremówkę ubić z cukrem , dodawać
Sama słodycz i szczypta chiliBabeczki drożdżowe z kruszonką. W każdej babeczce umieszczona jest wróżba. Żeby były jeszcze słodsze posypane są cukrem pudrem. Z podanych składników robię 12 babeczek ale to zależy od wielkości foremek. Składniki:pół szklanki oleju (120 g)pół szklanki wody (100-110 ml)pół szklanki cukru (180g)pół kostki drożdży (50g) 3 szklanki mąki (480 g)5 żółtekfolia do pieczeniakruszonka(...)łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej
prawdziwe jedzeniesię jednak za domowymi słodkimi wypiekami, więc postanowiłam oszukać żołądek i zrobić muffinki wytrawne. Dodatki zależą od gustu. U mnie są wynikiem weekendowych porządków w lodówce ;) Składniki (na 18 babeczek) : 220 g mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka(...)dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. Jeśli do pieczenia używacie foremek silikonowych do pieczenia małych babeczek z dziurką w środku
Weekendy w domu i ogrodziewstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20 minut /do przyrumienienia/. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej. krem: Zagotować 300 ml mleka z laską wanilii, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, pozostałe zimne mleko i dokładnie wymieszać . Z podgrzanego mleka wyjąć wanilię i mieszając wlać masę(...)jajeczną. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia kremu /mieszać by nie przypalić masy/. Odstawić i przykryć folią spożywczą. Do ugotowanego , lekko przestudzonego kremu dodawać stopniowo sok z mandarynki, a na koniec skórkę /można użyć miksera/. Gotowym kremem wypełnić babeczki /m ożna schłodzić/. Przed podaniem wierzch udekorować cząstkami mandarynek
Zakamarki mojej kuchniBardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka
Apetyczna babeczkaPyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana
kruche babeczkiKlasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku. Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm)spód:300 g mąki pszennej150 g masła (powinno być schłodzone)3 żółtka80 g cukru pudrucukier waniliowyodrobina soli masa:20 g budyniu waniliowego (połowa
Słodka Stronakroku: 1. Zmiksować banany z cukrem, jajkami i olejem 2. Wymieszać pozostałe produkty 3. Połączyć masę bananową z sypkimi produktami 4. Przełożyć ciasto do foremek 5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej 6. Polać babeczki czekoladą i posypać kokosem Pobierz wersję do druku: Pobierz Babeczki bananowe z czekoladą Artykuł Babeczki bananowe
KuchniaWeDwoje.pljagodowym i choć jak zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągnięciu z pieca, efekt końcowy jest tego warty! Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka +0,5 szklanki jagód Składniki(...)ostudzenia. Kiedy masa nie jest już gorąca można ją wstawić do lodówki. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, kiedy mus jagodowy jest już całkiem zimny dodajemy go po łyżce do masła i dokładnie miksujemy. Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia, nie wolno nakładać na nie kremu jeśli nie będą zupełnie zimne. Do zrobienia różyczek, które widać na zdjęciu użyłam
Ciastkozercyczekoladową , babka majonezowa , a także różnego rodzaje serniki. Dziś na blogu publikuję przepis na sernik, ale w nieco odmiennej formie, mianowicie w postaci babeczek. Wielkanocne serowe gniazdka na słodko przygotowałam na bazie prostej masy na sernik i ozdobiłam wiórkami kokosowymi, które imitują ptasie gniazdko. W środku umieściłam czekoladowe jajeczka, które w nich umocowałam przy pomocy masy czekoladowej. Gniazdka pięknie
Kulinarne przygody Gatitykremem można do kremu dodać barwnik spożywczy zrobiłam też babeczki misie (uszy zrobiłam z płatków cookie crisp) i inne :-) Polecam zabawę z babeczkami :-) są pyszne i śliczne ;-) ps czasem lubię pobawić się masą solną ostatnio zrobiłam takiego aniołka Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczemy około 60 min. Dynię wyjmujmy z piekarnika, zostawiamy aby przestygła. Następnie obieramy skórkę a miąższ blendujemy na gładką masę. Gotowe! Tak przygotowane puree możemy wykorzystać jako składnik ciast, babeczek , chleba czy też bułek. Porcje puree możemy zamrozić a w lodówce możemy przechowywać do 3 dni. Z mojej dyni powstało około 2 szklanki puree. Życzę wielu
Radość kipiąca uśmiechem.wypukłą stroną małej łyżeczki posmarowaną olejem robię dołek w cieście i w ten dołek daje łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywam ciastem. Wstawiam na 15 min do piekarnika.Babeczki nie są słodkie więc można do tego zrobić jakiś słodki krem. Z takiej ilości wychodzi ok 20 babeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam
ladykitchenwersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały kawałek i formujemy kulkę - mniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić
Ciastkozercy