zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka
Smakołyki Asisama byłam zaskoczona niektórymi foremkami, pieczątkami... - w mojej opinii wybrałam dla Was te najlepsze ! P.S Załączyłam Wam także świąteczne gotowce z masy cukrowej, którymi w piękny sposób możecie ozdobić babeczki lub ciasto... Ikea formy
dlaSmaQmlekiem, ekstraktem, cukrem pudrem i sokiem z ½ limonki. 2 łyżki masy dodać do żelatyny, wymieszać. Obie masy połączyć. Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Gotową mieszankę nakładać do foremek na babeczki, wkładając do środka po kilka malin. Resztę malin odłożyć do sosu. Serniczki odstawić do lodówki do zastygnięcia na min. 4 godziny. W tym czasie przygotować
Pełny talerzperełki cukrowe przepis W misce ucieramy masło z cukrem . Dodajemy rozpuszczone w wodzie kakao , jajka , mąkę i proszek do pieczenia . Dokładnie wszystko mieszamy . Foremki do babeczek (ok 12 sztuk ) smarujemy masłem i nakładamy masę kakaową . Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C . Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy perełkami cukrowymi
Smakowite DaniaProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2
Kto ugości moich gości?małe kawałki. Miksujemy za pomocą blendera na mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (nie wymagany mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut. Jedna
Zdrowie na języku :POstatnia już do kompletu postać z świątecznej edycji babeczek Angry Birds to świnka. Pozostałe postacie można zobaczyć tu i tu . Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe lub czekoladowe Krem np. maślany Masa cukrowa np. domowa okrągła foremka lub szklanka odrobina wody – jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyNaszą świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków rozpoczynał ten wpis, z filmem krok po kroku jak zrobić Czerwonego Ptaka, dziś kolejny z kompletu Angry Birds - Niebieski Ptak
Ciastkozercyserem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę. Cukiniową masę przełożyć do foremki (ja używam silikonowej od babeczek (gdy używamy metalowej trzeba ją posmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką).Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec
Monia miesza i gotujebędą babeczki dyniowe. Muszę przyznać że jeszcze nigdy nie piekłam nic na słodko z dynią aż do teraz ale myślę że efekt osiągnęłam A teraz podaję mój przepis na babeczki dyniowe Składniki: - 2 jajka - szklanka cukru - pół szklanki oleju lub oliwy - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - szczypta cynamonu - 3 szklanki mąki - dynia(...)cukrem i dodajemy olej. Potem dodajemy kolejne składniki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo kawałki dyni i dalej miksujemy. Gotową masę wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. Tak przygotowane babeczki dyniowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut aż urosną a wbity w nie patyczek będzie suchy. A oto moje
Kuchenne Wariacjedeser) i tu dochodzimy do dzisiejszych babeczek :) Przygotowałam je razem z innymi blogerkami specjalnie na moją akcję "Włoskie smaki". Bocconotti to kruche babeczki pochodzące z miasta Marmanno w Kalabrii. Tradycyjnie nadziewa się je dżemem winogronowym, masą migdałowo-kakaową lub właśnie przetworami z wiśni. Ale możecie wypełnić je także dowolnym dżemem, frużeliną, a nawet nutellą :)Te babeczki to taki prosty
Chilli Czosnek i OliwaSmaczny deser, kolorowe wafelki z masą z galaretek. Przepis znalazłam na wż Można użyć różnych kolorów galaretki. Lub zrobić dwa różne kolory, efekt będzie zadowalający
Takie tam pichceniebabeczek, które zakupiłam z magazynem „Ale pychota”. Wykorzystałam do ich zrobienia przepis zamieszczony w gazecie, ale zmodyfikowałam go pod siebie. Zamiast masy serowej i malin dałam kawałki czekolady. Poza tym zmieniłam także odrobinę proporcje składników. Babeczki wyszły bardzo dobre, nie przywierały do formy. Po ostygnięciu same wręcz z niej wychodzą. Z foremek jestem bardzo zadowolona, szczególnie za tę cenę. Składniki(...)drobno posiekać, ewentualnie kupić już gotowe płatki czekoladowe Przygotowanie: 1. Za pomocą miksera utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Cały czas ucierając, dodać jajka, mleko i szczyptę soli. 3. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać
Fabryka pomysłówoczywiście i już na urodziny muszę zrobić tort. Dobrze, że jeszcze chwilę do nich jest to poćwiczę ;)) Książka zawiera oprócz tortów babeczki i ciastka na patyku, krok po kroku pokazuje jak tworzyć z masy cukrowej postacie i nie tylko. Znajdziemy w niej wszystkie informacje na temat tego, jakie narzędzia będą nam potrzebne, opis wszystkich postaci itd. Wszystko bardzo(...)wyjaśnione jak dokładnie pokryć tort kremem, mamy przepis na masę cukrowa, masę plastyczną, dowiadujemy się czym obie masy się różnią . Następnym krokiem jest okrywanie tortu lukrem plastycznym i tu również wszystko mamy pokazane na zdjęciach :) Kolejny rozdział to ciastka na patyku i babeczki. Tak jak w poprzednim rozdziale wszystko krok po kroku rozpisane i pokazane :) Na końcu książki znajdziemy również
kruche babeczkiBardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek(...)lodówki na co najmniej 2 godziny, aby było schłodzone przed pieczeniem. Ciasto • Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. • Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. • Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny
To co kocham