babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:60/265)

Lemon Curd 401

masła pokrojonego w kostkę, 150 g cukru, 3 jajka w rozmiarze L, 1 żółtko. Lemon curd to angielskie masło cytrynowe. Pyszna masa o konsystencji budyniowego kremu i intensywnie cytrynowym aromacie. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do babeczek, dodatek do tortów, naleśników, pralinek i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce do 7 dni. Muszę Wam się przyznać, że mocno broniłam(...)cytryn i wlać wyciśnięty sok. Dodać 100 g masła i 150 g cukru. Podgrzewać i co chwilę mieszać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Cały czas podgrzewając masę dodać roztrzepane 3 jajka i 1 żółtko. Wymieszać całość trzepaczką lub mikserem ustawionym na najmniejsze obroty. Zostawić na ogniu przez ok.10-12 minut. Przez ten czas krem zgęstnieje. Należy pamiętać

Świat Domowej Kuchni
Walentynkowe Double Chocolate 129

dekoracja. Składniki na babeczki czekoladowe znajdziecie tu Składniki na podwójnie czekoladowy krem: 1 budyń czekoladowy1 szklanka mleka2 łyżki cukru0,5 tabliczki czekolady1 kostka masła  Babeczki przygotowujemy według przepisu. 8Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, kiedy pojawią się bąbelki wlewamy rozpuszczony(...)nieco ostygła – nie może być gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka.Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami i cukrowymi koralikami.Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Muffinki owieczki 1209

cukru Dodatkowo: 150 g marcepanu 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows czarny barwnik spożywczy w płynie białe cukiereczki perełki Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki(...)wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone i cukry. Ubić sztywny krem. Odstawić do lodówki. Wystudzone babeczki wydrążyć w środku, najlepiej za pomocą specjalne wykrawaczki  (fot.3) , ale można to samo wykonać za pomocą niewielkiego nożyka. Po wydrążeniu każdy powstały otwór wypełnić wcześniej przygotowanym kremem śmietanowym

Świat Ciasta
Cytrynowe babeczki 246

małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewamy przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Zestawiamy miskę z ognia, studzimy, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić krem w lodówce, aby pozbyć się z kremu drobinek ściętego białka. Babeczki: 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki(...)masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły

Luźna Kuchnia
Kruche babeczki z budyniem 235

żółtku, na przemian z cukrem. Dokładnie łączymy składniki, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Ciepłym budyniem wypełniamy do ok. ¾ wysokości przygotowane foremki, przykrywamy krążkami i szczelnie dociskamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy 20 minut. Ponieważ moje ciastka były pieczone w dwóch rodzajach foremek (babeczki i różyczki) – różyczki wymagały dodatkowego dopieczenia przez 10 minut, ponieważ foremki

mojewypiekiinietylko
Babeczki - kopce kreta 178

łyżki sok z cytryny Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone ciasto pokruszyć

Camilla w kuchni
Kolorowa czekoladowa polewa do babki 169

polewa zdobiła ostatnio moje babeczki. Muszę przyznać, że ta kolorystyka przypadła mi do gustu, od razu poczułam się lepiej konfrontując kolorowe babeczki z szaro-burą pogodą za oknem. Najbardziej lubię używać barwników spożywczych w żelu do barwienia mas, ciasta, czy czekolady. Przetestowałam niejednokrotnie barwniki żelowe firmy Wilton. Wystarczy odrobinka. Drukuj Składniki 50 g białej czekolady 10 ml śmietanki 30% odrobina(...)czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą w całość, dodać odrobinę barwnika w żelu i dokładnie wymieszać. Babeczki polewać lekko przestygniętą czekoladową polewą. Artykuł Kolorowa czekoladowa polewa do babki pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 190

znalazłam z domowych zapasów.  Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie  jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem  jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości(...)się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej  i na wierzch znowu łyżkę ciasta tak aby zapełnić połowę foremki. Pamiętajmy bowiem, że ciasto mocno wyrasta. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika na 30 minut nagrzanego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jagodzianki w papilotkach 159

zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu(...)cukier mieszamy. 4. Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką

Mama z miasta
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 121

Dzisiaj nie będzie przepisu na muffinki ale na masę cukrową do ich dekoracji. Moja córka Monika i jej chłopak David zdali świetnie

To co kocham
Kefirowe babeczki cytrynowe 147

Masło roztapiamy, mieszamy z jajkiem i kefirem lub maślanką. Łączymy suche i mokre składniki. Jeśli będzie potrzeba dolewamy trochę maślanki lub kefiru. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Babeczki można udekorować bitą śmietaną lub kremem mascarpone (mascarpone ucieramy z ksylitolem i odrobiną soku z cytryny). 1 porcja ma ok. 176 kcal

Kucharzyca
Ferrero rocher cupcakes 165

babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki pszennej 40 g gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczki soli 170 g maślanki 12 pralinek Ferrero Rocher Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka(...)pralinek Ferrero Rocher Śmietanę ubić, aż zrobi się gęsta, dodać mascarpone, cukier puder, kakao i całość ubijać mikserem, aż masa będzie sztywna i jednolita (nie wolno jednak robić tego zbyt długo). Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki. Posypać brokatem lub orzechami i ułożyć na czubku każdej po pralince. Przechowywać w chłodnym miejscu

Słodkie inspiracje
Niedziela w kuchni 150

ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza będzie. Ja użyłam blendera z końcówką do ubijania i otrzymałam gładką piankę. Dolewamy do foremek i czekamy aż stężeje – jeśli serek był zimny, to stężeje bardzo szybko. Aby wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk(...)jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy

Kucharzyca
Czekolada i pomarańcze 188

moich ulubionych cukierków - trufle! Na dodatek jego przygotowanie jest dość proste i znacznie szybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo-pomarańczowe przepis na 12 foremek do babeczek Potrzebujemy: 100 ml słodkiej śmietanki 30% 90 g czekolady o zawartości 70% kakao ze skórką pomarańczową (jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo(...)ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić, a denka wyłożyć papierem do pieczenia. Nie polecam natomiast używania papierowych papilotek do muffinów, które od wilgoci bardzo namiękną i nie utrzymają kształtu. Foremki napełniamy masą, pozostawiając ok. 1,5-centymetrowy margines i wkładamy do nagrzanego do 150 °C piekarnika

Ratunku obiad