Babeczki: Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę(...)przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ (tutaj) oraz blog
VioletoweKucharzenieTen krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z
Słodki PomysłLekki, słodki i bardzo truskawkowy mus do ciast i tortów. Można go również podawać jako słodki deser, który z chęcią spałaszują
Słodki PomysłSzarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą(...)Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z bananami Muffinki z brzoskwiniamiMuffinki z jagodami Muffinki z mirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki
Kuchnia domowa Aniwymieszać w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre. Połączyć obie masy i dokładnie przemieszać. Foremki (lub blachę) do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę nakładać łyżką. Figi suszone pokroić na drobne kawałki. Powciskać po kilka kawałeczków w każdą babeczkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze ok. 200st. Smacznego
Zielona Kuchniagębie" :) Wilgotne, nie za słodkie, mocno kakaowe... tego nie da się opisać, to trzeba spróbować :) Do babeczek wykorzystałam papilotki od Papilart . Składniki: z podanych składników wyszło mi 11 babeczek :) * 2 banany * 220 g mąki pszennej * 100 g cukru * 2 jajka * 125 ml oleju * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem. Białka ubić(...)minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut
Zrób to smacznieMałe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe. Physalis niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje. Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy. Składniki: 2 wiejskie jaja(...)Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis . Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie 15-20 min. Smacznego
Moniki SmakołykiJedne z ulubionych babeczek w moim domu :) Pyszne mini szarlotki z dodatkiem kokosu, skradną serca każdego. Idealnie smakują na ciepło ale też na zimno. Pasują do lodów jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek(...)łyżkami cukru. Całość studzimy. Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru, używając łyżki. Dodajemy stopniowo rozkłócone jajko. Przesiewamy mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno
Klasyka GotowaniaPomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3 12 sztuk 100 g masła 80 g erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka(...)mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i ucieramy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Babeczki można udekorować wedle uznania
Kucharzycawygłodniałe wilki i byli bardzo zaskoczeni, kiedy im powiedziałam, że to całkowicie wegański przepis :) Polecam jako niedzielny deser, my pieczemy je dzisiaj po raz kolejny. Wegańskie babeczki orzechowe 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych) 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce) 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki masła(...)międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel wyłożyć na wierzch babeczek i zostawić do wystygnięcia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu babeczki to zawsze pewniak na pyszne ciasto. Taka babka może być długo przechowywana, ale w zamkniętym pudełku. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej i dokładnie(...)rozmiar 15 cm x 24 cm Nagrzać piekarnik do 180 C i piec babeczkę 40-45 minut Wyjąć babkę z formy i zostawić na raszkach do odparowania i ostudzenia. Następnie wyłożyć na talerz. Lukier – do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Wylać lukier na upieczone ciasto, obsypać skórką z cytryny. Ta babka jest rewelacyjna
Kuchnia Pokoleńmałą ilością cukru i kwasku cytrynowego. Gdy ,,puszczą ,, sok powoli łączymy z resztą cukru i cały czas ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków, konfitury nie wymagają pasteryzacji. Ręcznie wykonane nakładki na słoiczki wykonała dla Apatycznej Babeczki Karolina
Apetyczna babeczkacukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej
Słodkie Przyjemnościmisa o wysokich ściankach mikser szpryca bądź rękaw cukierniczy i końcówka o kształcie gwiazdki foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski z mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe
KreatywnePiny