ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać. Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane
Przepisy i porady kulinarneKiełbasę pokroić na desce w plastry . Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wsypać pokrojoną cebulę i kiełbasę , smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli a kiełbasa zarumieni. Dosolić do smaku. Podawać gorącą z musztardą , kromkami chleba oraz gorącą herbatą. Smakuje wybornie ! Polecam
Przepisy i porady kulinarnełyżką na jednolitą masę lub przetrzeć przez drobne sitko ( polecam, gdy żółtka przetrzemy przez sitko na pewno nie będziemy mieć grudek ) dodać śmietanę , wymieszać razem. Odcedzony chrzan, doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Gotowym majonezem dekorować przygotowane kanapki lub położyć w półmisku na stole. Można też dodać trochę musztardy. Majonez ten jest doskonały
Przepisy i porady kulinarneSposób wykonania : Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia o średnim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną ), doprawić solą do smaku i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Następnie formować z ciasta wałeczki o średnicy około 1 i 1/2 cm, trochę spłaszczyć palcami lub nożem i kroić ukośnie ostrym nożem
Przepisy i porady kulinarnePrzestudzić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Kompot można też zrobić do bezpośredniego spożycia, wystarczy wsypać do większego garnka trochę agrestu i truskawek, zalać je wodą , dosłodzić do smaku i zagotować. Podawać z chłodzony w letnie upalne dni. Smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarneogniu i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Najlepiej jest go ugotować dzień wcześniej, wtedy nasz kompot będzie zimny i nabierze koloru oraz smaku. Smakuje wyśmienicie w upalne letnie dni ! Moja mama gotowała takie kompoty każdego lata i zawsze smakowały nam wyśmienicie. Jesienią możemy robić kompot z mieszanki jabłek, gruszek i śliwek, jest równie dobry
Przepisy i porady kulinarnesoli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie dosolić. Pietruszkę opłukać, pokroić. Wymieszać z ogórkami. Wodę zagotować, dodać pozostałe składniki przeznaczone na zalewę , wymieszać, wlać do pokrojonych ogórków, dokładnie wymieszać. Czyste słoiki (250 ml) wypełnić
Przepisy i porady kulinarnetrzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba
Przepisy i porady kulinarnenagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu truskawkowego możemy dać kisiel o innym smaku np. cytrynowy,wiśniowy itp. według naszego gustu. PS. Ciasto smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarnetemperaturze 85-90 C. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy pasteryzować tym ogórki będą później miększe. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu. Ps. Octu możemy dać więcej, według smaku i własnego gustu. Życzę
Przepisy i porady kulinarnezielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z ogonkami. To właśnie w ogonkach znajduje się najwięcej substancji smakowo-zapachowych. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania potraw. Tutaj znajdziesz wiele ciekawych porad : dobre rady
Przepisy i porady kulinarne