5 smaków - 500 przepisów (strona:14/34)

Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 156

swojej dziedzinie! A ja? Trzymałam w dłoni to cacko. Brytfanna TOSCANA jest idealnym naczyniem kuchennym do pieczenia w piekarniku lub przyrządzaniu na kuchence potraw tak mięsnych jak wegetariańskich! Smak potraw przyrządzonych w ten sposob przewyższa te przyrządzone w tradycyjnych garnkach.  Specjalnie wyprofilowana pokrywa, pozwala skraplającej się parze wodnej w rónym stopniu utrzymać odpowiednie nawilżenie potrawy. Brytfanna TOSCANA ma oryginalny(...)wielu typach kuchenek np.indukcyjnych.Posiada odlewany, aluminiowy korpus a doskonale dobrana grubość ścianek i dna naczynia gwarantuje równowmierne rozchodzenie się ciepła w całym naczyniu, co wpływa na czas i smak przygotowanych potraw.  Ceramiczna powłoka zapobiega przywieraniu i jest odpornna na zarysowania i łatwa w czyszczeniu. Wymiar 32 cm. Kolor- pomarańczowy, cudny jak TOSCANA-TOSKANIA Dostępna w wielu internetowych sklepach

Z Kuchni Do Kuchni
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4248

dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)- 4-5 ogórków kiszonych- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy- mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczekCebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso(...)odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki):- 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie

Smaczne Zdrowe
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 220

Ukryta wśród szarych bloków, oddalona od zgiełku miasta. Tu czas płynie inaczej, tu zapachy i smaki przeniosą Cię daleko, na południe ... do Włoch !La Traviata to nie taka zwykła włoska restauracja. Poza smacznym jedzeniem, serwuje się tu także - ciepłe słowo, miły gest, szczery uśmiech. Atmosfera panująca we wnętrzu restauracji, wręcz zaprasza do wejścia. Tu każdy jest przyjacielem - kelner, kucharz, szef(...)dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła bym ponownie. Ja wolę inne smaki. A wspomniane poduszeczki Ani, skradły moje serce. To danie polecam każdemu ! Wyborne ! Czas w La Traviata płynął tak szybko .... Przyszłą pora pożegnania. Z dziewczynami narobiłyśmy chyba trochę szumu

kolorowotorcikowo
Makaron z sosem a'la ratatouille 221

prosty sos do makaronu.  To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie warzyw w drobną kostkę, najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu(...)składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest to ok. 3-5 min. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i nakładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 189

misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie nowe smaki, nowe dania i z chęcią sięgam zarówno do kuchni wegańskiej jak i wegetariańskiej, jednak nie jest to poparte filozofią i misją dziejową. Natomiast uważam, że zachowanie niektórych wola o pomstę(...)słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane buraki wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Szybko smażymy, tak żeby zrobiła nam się pyszna glazura z octu i miodu. Na talerzu układamy rukolę. Skrapiamy olejem

ladykitchen
Rolada serowa z oliwkami, pieczarkami i kukurydzą 160

gram sera topionego (2 sztuki) u mnie kremowe 1 opakowanie serka kanapkowego u mnie czosnkowy kilka oliwek kilka pieczarek  ząbek czosnku 2 łyżki kukurydzy konserwowej przyprawy do smaku Ser żółty gotujemy w foli około 10 min. aż do momentu całkowitego rozpuszczenia...W międzyczasie wszystkie sery mieszamy ze sobą, pieczarki kroimy w drobna kostkę, oliwki w plasterki, dodajemy czosnek(...)kukurydze...Oczywiście możemy użyć dodatkowo przypraw do smaku, choć uważałabym na sól...sery same w sobie sa dość słone..Ser żółty jeszcze ciepły rozwałkowujemy na dość cienki placek...smarujemy go naszym farszem i zwijamy w rulon. Naszą roladę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki aż wszystko ładnie sie połączy i zgęstnieje

NaKońcuJęzyka
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 256

nieco. Ostatni dzień tego roku świętować będziemy ze znajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w tym roku każdy dostanie swój zestaw sylwestrowy... i niech go pilnuje! Taka fuzja smaków z różnych kuchni w formie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre(...)Wystudzone, przekroiłam na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam żółtka (po 3 do 2 różnych miseczek). Ser oraz kukurydzę połączyłam z żółtkami z jednej z miseczek. Dodałam majonez, doprawiłam do smaku i wymieszałam na gładką masę. Połówki jajek wypełniłam farszem. Następnie udekorowałam kleksem majonezu i startym sera.Sakramencko dobre jajka3 jajka ugotowane na twardopapryka czerwonapapryczka jalapeno1 łyżka majonezu1 łyżeczka chilisól, pieprzŻółtka

bastalena
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 212

Młody po niej łypie pięciozłotówkami. Jedna mała, bianca jeszcze spustoszenia nie czyni, ale dla spokoju sumienia do łask wróciła zbożówka. Nawet nie przypuszczałam, że tak ucieszy mnie jej smak. Podrasowałam ją trochę esencją waniliową i wypas jest!Bez dwóch zdań odstawić mam (prawie) wszystkie owoce, zwłaszcza te czerwone i cytrusy, miód, orzechy i czekoladę. Czyli sezon truskawkowy oficjalnie uważam(...)mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego nakładu pracy.Opakowanie twarogu

bastalena
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 198

ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam

bastalena
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 426

głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna(...)dalszych eksperymentów. Skorzystałam z przepisu Daniela na słodkie tarty, cukier zastępując solą. Farsz to całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz

OstryKęs
Jak pierogi staly sie tradycja 208

jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji.Niektore z nich znam od dziecka, bo tradycyjnie pojawialay sie na naszym stole co roku. Pamietam ich wyglad i smak. Nie wyobrazam sobie, ze dzis mogloby ich zabraknac.Ale sa tez takie dania, ktore do mojego menu wpisaly sie zaraz po slubie.To te, ktore sa wspomnieniem rodzinnego domu mojego Meza(...)samej wodzie az do miekkosci.Kapuste kiszona gotujemy podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.Gotowym farszem napelniamy pierogi.Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna przygotowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 174

gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie

Buniabaje w kuchni
11 SANTE znaczy zdrowie - Recenzja Musli 128

połączeniu z orzechem kokosowym i owocami tworzą wyjątkową śniadaniową recepturę na każdy dzień. Dodatkowo musli błonnikowe zawiera płatki pszenne oraz kukurydziane. Musli błonnikowe z kokosem wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (16,8 %) sprawia, że porcja 50g musli pokrywa aż 34 % dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Oprócz tego nasz organizm pozyskuje(...)potrzebną by dobrze rozpocząć kolejny dzień. Musli Tradycyjne należą do kategorii musli, które powstały poprzez połączenie zbożowych płatków z suszonymi i kandyzowanymi owocami.  Tutaj natomiast mamy tradycyjny smak musli. Patrząc na skład jest podobny do innych musli z innych firm. Znajdziemy tłuszcz roślinny, cukier i emulgatory. Od czasu do czasu na śniadanie możemy wybrać taką wersję. Zwróćmy uwagę

Magiczne Życie Marty
Idealne ciasto na tartę 483

tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDYDla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego. Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to!Następnie(...)tego czasu przestać nie mogę!!!  Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia

Grunt to przepis!