5 smaków - 500 przepisów (strona:6/34)

Makowiec mojej babci 1228

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale

Ze smakiem i z pasją
Świąteczne bułeczki makowe 193

     Święta coraz bliżej , czas zasuwa jak oszalały , a wariacje w kuchni trwają w najlepsze , każdy z nas stara się aby przygotować coś wyjątkowego

Mój Smak
Kalerosse 192

jarmużu i brukselki. Inspiracją do jego stworzenia była chęć opracowania warzywa, które odznaczałoby się uniwersalnością, łatwością przyrządzania oraz atrakcyjnym wyglądem. W wyniku tego powstał całkowicie nowy produkt o fantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu. W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse(...)Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże

Moje domowe kucharzenie
Biała czekolada na gorąco z marcepanem 229

Bardzo słodka czekolada o aromacie marcepanu. Rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku

W królestwie smaków Beaty
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 212

dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu, co jadaliśmy i naprawdę pyszny! Polecam na smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu(...)mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene na górze. Chciałam przenieść ten smak do swojego domu, ale nie smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika:  5-6 dużych ziemniaków

Cooking Monster
Burgery z buraka 230

Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze

Kolizje Smaków
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 200

Niedawno rozpoczęłam współpracę z firmą tommycafe  - internetowym dystrybutorem kawy i herbaty. Zanim trafiłam na ich stronę, nie wiedziałam, że istnieją kawy w tak różnych smakach. Przetestowałam kilka z nich i choć na co dzień nie jestem smakoszem kawy to absolutnie przypadły mi do gustu dwie z nich: kawa o smaku orzecha laskowego i kawa o smaku mięty z czekoladą(...)Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato.  *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 220

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym

Smaki Ewy
Tęczowy torcik z galaretek 616

Kiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję  tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45

Salonik smaków
Ciasto gruszkowo-imbirowe 117

Jedno z moich ulubionych ciast - uwielbiam gruszki, które w połączeniu z wilgotnym ciastem doprawionym świeżym imbirem smakują niezapomnianie. Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com.

Milion Smaków
Ciasteczka z masła orzechowego 86

Z rodzaju pyszne, słodkie i lekkie - ciasteczka z masła orzechowego. Ja kupuję masło firmy Sante - bez sztucznych dodatków i cukru. Idealnie jako pożywana przekąska do pracy

Milion Smaków
Puree z kalafiora 106

Dziś pyszny i zdrowy dodatek będący doskonałym substytutem klasycznego puree z ziemniaków. Proste w przygotowaniu, świetnie komponuje się z wszelkimi daniami mięsnymi więc warto wypróbować różne

Milion Smaków
Jajka z pieczarkami 166

Jajka inaczej na śniadanie? Czemu nie. Ugotowane na twardo, z pysznym farszem pieczarkowym i z dodatkiem świeżego szczypiorku. To danie na pewno znajdzie też swoich amatorów

Milion Smaków
Penne z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami 114

W letnie, upalne dni doskonale sprawdzają się szybkie dania na bazie makaronu. W połączeniu z świeżymi, sezonowymi warzywami tworzą zdrowy i pożywny obiad. Poniżej przepis na

Milion Smaków
Ciabatta z serem camembert i szynką szwarcwaldzką 127

Coś dla miłośników śniadań w wersji ciepłej i chrupiącej - pyszna ciabatta zapiekana z serem pleśniowym typu camembert, szynką szwarcwaldzką lub inną surową podsuszaną oraz rukolą. Niezawodne

Milion Smaków
Redberry w Tarasach Zamkowych 207

Redberry Al. Unii Lubelskiej 2 (Galeria Tarasy Zamkowe) Lublin Wczoraj odbyło się otwarcie Tarasów Zamkowych w Lublinie, czyli kolejnej galerii handlowej w stolicy naszego województwa. Jednak

Pasja Smaku
Pizza z miłością 223

Walentynki jest to chyba jedyne święto, którego nie obchodzimy. Uważamy, ze miłość i przyjaźń można okazywać każde 365 dni w roku, a nie akurat 14 lutego

Kolizje Smaków
Pizza na kalafiorze 162

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej

Salonik smaków
Ciasteczka sezamowe II 222

składniki * 125 g masła lub margaryny * 1 jajko * 1 żółtko * 3 łyżki Nutelli * 2 łyżki kakao * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki sezamu * 3/4 szklanki cukru

Mix smaku
Szkatułka z wrzosami decoupage 186

Kolejna szkatułka mojego autorstwa wykonana ok. roku temu. Szkatułka z bukietem wrzosów na pierwszym planie. Szkatułka ma wymiary 20 x 10,5 x 9 cm i

IMPRESJA SMAKU
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 218

się do owiec które są poddawane ubojowi w wieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać to co kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą(...)podany powyżej sposób. Jedyną różnicą jest to, że węzły chłonne nie zawsze są usuwane. Nie powinno to nam w niczym przeszkadzać ale mają one żylastą teksturę i bardzo silny smak, który może nie każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie

naRuszcie
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 320

Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości.  Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu .SKŁADNIKI1 słoiczek gotowego pesto500g makaronu np penneoliwa z oliwekząbek czosnku4 serki w plasterkach o smaku(...)śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć,  aby tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień. Dodać gotowe pesto ze słoiczka ( nie gotować ) Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego naczynia z pesto. Dokładnie wymieszać teraz dodać 4 serki

zielonacukinka
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 164

Czas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze

Taste Of My Day
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 238

Święta, święta i po świętach. Spotkania z rodziną, siedzenie przy stole urozmaicone cudownymi, długimi spacerami i rozmowami to wspaniały, wyjątkowy i magiczny czas. A dla mnie

Taste Of My Day
Parówkowe mumie 393

Dzisiaj kolejna propozycja przystawki na Halloween. Nie ma wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest bardzo ciekawy.Tak, wiem z czego robi się parówki, ale do tej

Pasja Smaku
Kilka słow o soku przedłużającym życie... 210

winogrona Soki te nazwałabym  suplementami diety, gdyż zawierają wszystko to, czego człowiek potrzebuje do prawidłowego rozwoju ,tak ciała ,jak i duszy … Ale zanim opowiem wam bezpośrednio o smakach soków, to napiszę z czego są zrobione. Na szczęście nie będzie to lista długa przesycona E 300 E 404 oraz trudnymi do wypowiedzienia nazwami chemicznymi, gdyż...soki GRANTE to 100 % owoca(...)znajdzie swój rozmiar. Butelki są szklane , co jest dodatkowym plusem! Soki Grante wyprodukowane są w Azerbejdżanie z najlepszych odmian granatu.Proces technologiczny produkcji soków pozwala na zachowanie wszystkich właściwości, tj. smak, kolor, konsystencja oraz biochemicznych świeżo wyciśniętego soku z granatów. Soki Grante należy pić schłodzone, wtedy wyłonimy z nich max smaku! Jaki smak mają soki? Są orzezwiające. Gaszą pragnienie, nie należy

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 332

gdyż mówiła, że można zasnąć na amen. To nie jest żart! -NIE CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być(...)być techniką julienne. Cebulę z pierwszej sałatki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny ,aż puści sok, następnie wyciskamy. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, mieszamy rękami i solimy do smaku. Odstwaimy na 2 godziny. Z druga robimy identycznie, tylko już nie mamy cebuli i to nam odpada, ale w tej soli zostwiwamy na dłużej. Bo mamy w niej więcej selera

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki drożdżowe 298

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne

Salonik smaków
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 420

otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej 1h, aby smak przeniknął do wewnątrz. Im dłużej pozostanie w lodówce tym lepiej. Można nawet zostawić na noc. Zanim włożymy naszą karkówkę do brytfanki aby ją upiec, należy dokładnie, z każdej strony obsmażyć mięso(...)tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz masła do smażenia. Taki zabieg zamyka pory w mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy

PastelFood
Knedle jak u mamy 201

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić

Salonik smaków
1. Jesień na talerzu! 202

Po ciężkich trudach przyszedł czas i możliwość rozpoczęcia gotowania dla Was. Mamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie

Symfonia Smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 301

Witamy! Czy Wy też emanujecie energią w te piękne, słoneczne dni? Bo my bardzo! Uśmiech aż sam niesie się na usta(;  Dzisiaj, krótko i na

Symfonia Smaków
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 227

Witamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim

Symfonia Smaków
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 215

Mąż nie jest rybolubny...).Składniki na porcje 1-osobową: 1 dzwonko łososia  skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony(...)dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez) rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby

Grunt to przepis!
Polędwica wieprzowa w miodzie 247

Polecam , szczególnie na świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól do smaku sos : wywar po pieczeniu polędwiczki ( zrobi się sam w trakcie pieczenia ) łyżka masła łyżeczka miodu 1 łyżka whisky ewentualnie sól do smaku Polędwiczkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy olejem , wyciśniętym(...)czas mieszając. Gotujemy na średnim ogniu ,do momentu aż się zagęści samoczynnie. Można doprawić pieprzem lub solą, jak ktoś lubi . Sosu nie ma dużo ,ale jest bardzo intensywny w smaku i wystarcza do skropienia mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polędwiczkę , która odpoczęła w trakcie przyrządzania sosu , kroimy na równej wielkości kawałki i podajemy skropioną sosem

Ogrodnik w podróży
Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym 157

sosy doskonale komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki z cytryny do nadzienia to idealne połączenia. No i nie ma to jak poczuć w zimowy poranek smak letnich truskawek U mnie niedzielne śniadania zawsze na słodko! W ciągu tygodnia zajadam się wytrawnymi, sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki. Nadzienie(...)zrobiłam na bazie twarogu aby było pożywnie i zdrowo. Do tego odrobina ksylitolu i cytryny do smaku. Możecie do niego dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało. Zamiast domowego sosu możecie wykorzystać gotowy dżem, ale pomimo wszystko namawiam Was do zrobienia go własnoręcznie. Smak jest nie do opisania Kto jeszcze robi naleśniki na weekendowe śniadania

rabarbarowo
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 151

miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :)   Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem z dyni na słodko: 500 g dyni 1 łyżka oleju kokosowego(...)Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. :)   Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.   Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ   Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

Cooking Monster
Krem z pieczarek 169

doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki(...)będą już gotowe zalewamy je śmietanką, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie

Cooking Monster
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 200

okazuje się, że nawet trzeci krąg piekła nie taki straszny, jak go Dante odmalował. Tymczasem mam dla Was propozycję tarty, której przygotowanie wymaga włączenia piekarnika. Nie marudźcie jednak - ten smak jest wart chwili poświęcenia! Poza tym - zawsze możecie wyjść z kuchni na czas pieczenia. Pomyślcie sobie wtedy o tych wszystkich piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu(...)soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuskus z kurczakiem i nutką pomarańczy 163

kaszy kuskusu 2 upieczone filety z kurczaka 2 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki octu ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sól i pieprz do smaku cukier do smaku szczypiorek Wykonanie: Kuskus zalać wrzącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W miseczce wymieszać sok z octem, olejem i przyprawami do smaku. Połączyć z kuskusem

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowy pudding chia :) 175

rekordy popularności W Stanach! Mowa o białku Classic Plus , które łączy w sobie roślinną mieszankę białkową z upraw ekologicznych: ryż brązowy , groch , quinoa , nasiona chia , amarantus . Występuje w trzech smakach: naturalne, waniliowe, czekoladowe. Jestem nim totalnie zachwycona :D Jest przepyszne ! Zarówno wanilia jak i czekolada , które otrzymałam! Mają taki delikatny smak, z wyczuwalnym akcentem dodanego składnika smakowego. Mam wrażenie(...)Poniżej przedstawiam propozycję wykorzystania takiego białka, które tak jak pisałam wcześniej - nadaje się nie tylko do picia :) Prosty pudding chia, na bazie mleka kokosowego, bez dodatku słodzideł, bo smak słodki nadaje mu białko Classic PLUS. Wychodzi pyszny! A dodatkowo zimny schłodzi ciało w upalne dni :)  Składniki: 200 ml mleka kokosowego  2 łyżki nasion chia 1 miarka roślinnego białka

Zdrowie na języku :P
Romantyzmu niedosyt i bazyliowy sernik. Z truskawkami 191

jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało niepowstrzymanego ślinotoku. Kiedy jednak dodam, że masa serowa ma niepowtarzalny, bazyliowo-limonkowy smak... Część z Was wpadnie w zachwyt; reszta popuka się w czoła. Bazylia? W serniku? Kto to słyszał...? A ja mówię Wam, że połączenie bazylii z truskawkami jest wyśmienite(...)wytrawnie. Że serniki są pyszne, nie muszę chyba nikogo przekonywać... Ten miks był wygrany od samego początku. Sernik jest bardzo delikatny, lekki i kremowy, o subtelnym bazyliowym smaku, przełamanym wyrazistą limonką. Do tego soczyste truskawki - i już. Mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a Wam...? Inną wersję sernika z truskawkami znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki . Sernik bazyliowy z truskawkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 249

zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny(...)Chleb wyrasta w foremkach. Wyrośnięty chleb w foremkach. Teraz - jazda do piekarnika! Chleb upieczony, w foremkach. Chleb upieczony, wyjęty z foremek. Rzut oka na miękisz Przepis zaczerpnięty z blogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia

Grahamka, weka i kajzerka
Mussaka / Moussaka 271

mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry Składniki(...)wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw. Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki oleju na patelni i smaż bakłażany po 2-3 minuty z każdej

karmelowy
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 233

mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu, ciasto sklejamy tak, aby powstał trójkąt, następnie sklejamy ze sobą dwa końce trójkąta, owijamy(...)ziele angielskie, pieprz, listek laurowy). Gotujemy barszcz pod przykryciem do miękkości warzyw. Ugotowany barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia ( przez noc nabierze głębszego smaku). Barszcz przed podaniem przecedzamy przez sito, jeszcze raz doprawiając do smaku przyprawami. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bulion warzywny 239

wywaru (a przynajmniej zostaje sprowadzona do absolutnego minimum). Z drugiej strony, nie każdy wie jak się za bulion warzywny zabrać. Skoro bowiem nie dodajemy mięsa, tracimy również lwią część smaku. Dlatego też do bezmięsnego bulionu dodajemy znacznie więcej warzyw – 2, a nawet 3 razy więcej. Musimy też dodać więcej przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy. Dużego znaczenia(...)wersji z mięsem możemy uzyskać względnie esencjonalny, choć pewnie niezbyt klarowny wywar nawet już po 90 minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion warzywny najlepiej gotować bardzo powoli, w razie potrzeby pod częściowym przykryciem, nawet przez ok. 3 godziny. Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze

Kulinarna Pokusa
Wołowina z goździkami 236

obiad. Robię od tamtej pory regularnie. Zawsze widząc dobrą, młodą wołowinę w sklepie przypominam sobie o wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć.  Zastanawia mnie tylko, jakim cudem właściwie ta zapominalska sąsiadka zapamiętała ten przepis? Cóż, chyba ten niezapomniany smak zrobił swoje... Przekonajcie się sami. * Całe zdarzenie miało miejsce(...)płyn zredukuje się do takiej samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką.  Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik 201

mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka koperku 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka(...)łyżki śmietany sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek umyć i drobno pokroić. Wszystko zalać zsiadłym mlekiem lub kefirem, dodać śmietanę i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać. Chłodnik najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z wody

Kuchcik gotuje
Klopsiki z kurkami. 180

połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem(...)tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 209

Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów(...)względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka cukru

cookpl
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 165

pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany(...)nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka wszystko co mam 161

daje niesamowity                             smak .   Zapraszam również do zakupu przepysznych i zdrowych  makaronów   Fabijańscy  które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz wyśmienitych przypraw   Piątnica   dostępnych(...)puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w  oliwie 1 duża cebula  1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku    Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich   Piątnica  3 łyżki oliwy 6 jajek Wykonanie : Makaron ugotować

Sama słodycz i szczypta chili
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 231

ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza te wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako polewy. Z tego połączenia wyszło nam wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)formę z ciastem i pieczemy ok. 45 min do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do ciasta nie będzie ona oblepiona ciastem). PODANIE Ciasto dla lepszego smaku i ładniejszego wyglądu można posmarować z wierzchu miodem – fajnie skomponuje się także ze smakiem melona. Placek jest mega wilgotny, a dodatek soczystego melona potęguje jego świeżość. Świetna przekąska

Nerds Kitchen
Naleśniki meksykańskie 415

praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.  4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik(...)posypane serem żółtym i polane keczupem.  Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Kto ugości moich gości?
Tarta czekoladowa ze śliwkami 170

testowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami...tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao

Anioły w kuchni
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 322

limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier(...)minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij

karmelowy
Super P ! idzie do szkoły 198

słodycze w oparciu o własne, sprawdzone od lat, niepowtarzalne receptury, łącząc tradycję ze zmieniającymi się preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną(...)kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą jakość produktów. Dzięki temu słodycze od „Pszczółki” są regularnie doceniane w konkursach, zyskując liczne wyróżnienia. Niepowtarzalny smak karmelków cieszy się też niesłabnącym powodzeniem poza granicami Polski. Można je znaleźć m.in. na sklepowych półkach w USA, Rosji, Niemczech, Łotwie, Słowacji, Czechach, Estonii, Azerbejdżanie czy Mongolii. Eksport stanowi w tej chwili

Z Kuchni Do Kuchni
Ziarenkowa współpraca 203

słonecznik,sezam,siemię lniane. To zdrowy,aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek,sałatek, zup, obiadów, muesli, wypieków ,panierek i przekąsek. Wzbogaca każdą potrawę i nadaje jej nowy charakter i smak. To bogate zródło witamin i minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie tego typu ziaren wspomaga przemianę materii, układ trawienny.Wspomaga działanie układu nerwowego i obniża(...)także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance znjadziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon oraz gozdziki. Mieszanka obfituje w magnez, wapń,cynk i witaminę E. Posiada właściwości bakteriobójcze,dba o uklad krwionośny

Z Kuchni Do Kuchni
ROOIBOS SENSE - LOYD 189

naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos, czyli czerwonokrzew, uprawiana jest wyłącznie w jednej prowincji Republiki Południowej Afryki. Ale od razu zyskała tu popularność dzięki łagodnemu smakowi, pięknej rubinowej barwie i wyjątkowym właściwościom leczniczym. NIGDY nie piłam Rooibos, gdyż jakoś dziwnie mi się kojarzył- Afryka, czerwony kolor, brak kofeiny itd. Ależ jakiego doznałam zaskoczenia, kiedy(...)butelce. Tej herbaty nie należy nawet słodzić, biały cukier zniszczyłby w niej wszystko to, co ma ona do przekazania. Można dodać miodu ,ale niekoniecznie. Herbatka ma lekko słodkawy smak. Ten napar nie ma nic wspólnego z chińską czy cejlońską herbatą.  Co ciekawe herbatka ta ma właściwości lecznicze.Napar z ziela czerwonokrzewu tradycyjnie stosowany jest w różnego rodzaju schorzeniach przewodu pokarmowego

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 266

zaskoczyć dzisiaj kogoś. Wierzcie mi, był zaskoczony. Po uszy. Gość jest typowym zjadaczem mięsa, który nie chce słyszeć od diatach wegetariańskich, bo według niego są nudne, mało treściwe, bez smaku czy aromatu. *nic bardziej mylnego !!!! On musi mieć mięso i już. Postanowiłam go nabrać! Użyłam do tego vege kiełbasek białych . Kiełbaski maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem nie mają(...)sojowym...to nie uwierzył. Miałam na szczęście opakowanie i..gość sobie to dokładnie przestudiował. Doszedł sam do wniosku- że vege kiełbaski białe Polsojasą wysokiej jakości, i charakteryzują się wspaniałym smakiem oraz niską zawartością cukrów i tłuszczów nasyconych. Kiełbaski mają wysoką zawartość białka , zachwycają nietuzinkowym smakiem i aromatem, idealne dla osób dbających o sylwetkę i zdrowo odżywiających się...a przede wszystkim

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 212

miski i dodaj listki bazyliowe.  Uwielbiam bazylie, moja tesciowa miała całe podwórko w donicach i taras w tej bazylii. Ta nasza nie umywa się kompletnie do jej bazylii, smakiem, wielkością i kolorem liścia. Zamknij folią spożywczą i do lodówki. Na kilka godzin.Nawet na noc. Następnie. Wez brytfannę TOSCANA BRYTFANNA TUTAJ   i wysmaruj ją masłem. Ta brytfanna(...)idelaną ceramiczna powłokę do takich dań. Potrafi wydobyć esencję miejsca, przywołać wspomnienia, zachować prawdziwy i oryginalny smak... Wyłóż kurczaka i dodaj suszone pomidory OLE! Skrop olejem z suszonych pomidorów i octem. Obierz ziemniaki i polej łyżką oleju z suszonych pomidorów.Troche morskiej soli i wymieszaj. Wysyp ziemniaki na kurczaka. Przykryj pokrywą. Wsadz do piekarnika. Na 230 stopni, a gdy już

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 202

szklanej porywce, spadając nawilżają całośc od czasu do czasu.  Do naszej bazy będą potrzebne takowe rzeczy . Nie podaję celowo ilości, gdyż to idzie na wyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł(...)cała do lasagne...ale o tym kiedy indziej -bazylia -czosnek- do mnie przyjechał spod zamku Księcia Draculi- ze słonecznej Rumunii. Rumunia słynie z czosnku. Czosnek jest mały, ma genialny smak, jest słodki w smaku , można go główkami jeść bez obaw o wzdęcia...i działa cuda ! -oliwa z oliwek, troszkę octu winnego, troszkę oliwy z dodatkiem peperoncino i czosnku -trochę wody

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa z kaszą 247

tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam(...)strony technicznej. Sama zupa okazała się doskonała. Aromat grzybów unosił się w powietrzu, kolor i konsystencja wydawały się idealne. A smak? No cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą perłową Składniki:  120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 łyżki

Przysmaki Karolki
Anielskie Przysmaki i moje pierwsze zamówienie 150

przedstawiać , bo znana jest wśród nas , ale powiem troszkę bo może czyta to ktoś kto jeszcze nie słyszał o tych wszystkich pysznościach. Firma nasza proponuje Państwu podróże po pysznych smakach. Chcielibyśmy abyście poczuli się jak w Niebie. Proponujemy Państwu produkty zdrowe,naturalne bez konserwantów oraz nietypowe. Stawiamy na tradycję  smaki jak u mamy. W naszym sklepie będziecie mogli znaleźć(...)oraz chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów.Można ją dodawać do sera białego,naleśników oraz dodawać do ciast. Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity smak do naleśników,tostów podjadania ze słoiczka,ciast. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tych pyszności więc od razu paluchem musiałam posmakować. Numerem jeden jest dla mnie czekola orzechowa

Magiczne Życie Marty
OFDS Poznań - będzie się działo! 227

Już 15. sierpnia 2013 na Starym Rynku w Poznaniu rozpocznie się VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU, który potrwa nieprzerwanie do niedzieli, 18. sierpnia. W tym czasie atrakcji nie zabrakanie, każdy znajdzie bowiem coś dla siebie,a dziać będzie się mnóstwo!Oczywiście, nie zabraknie corocznego Jarmarku Dobrego Smaku, gdzie ponad 120 wystawców zaszczyci Poznań swymi produktami.Będzie można spróbować przysmaków(...)blogerka współtworząca BlogerChef'a, poprowadzi swoje autorskie warsztaty zdrowej kuchni "Blogujemy i gotujemy (z głową)".   Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w tym wspaniałym przedsięwzięciu. VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU czeka! Przybywajcie, a w szczególności 15. sierpnia, by powiększyć blogerskie grono! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania