5 smaków - 500 przepisów

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 246

przez Portugalczyków na Wschód pochodząca z Peru ostra papryczka chilli !!! Łącząc ją finezyjnie z innymi składnikami, Tajowie stworzyli jedyne w swoim rodzaju dania, o wydawałoby się czasem wykluczających się smakach.  Wpływy kuchni hinduskiej najlepiej widać, jeśli porówna się pikantne pasty, tak chętnie używane w Tajlandii, i masale- sypkie mieszanki przypraw z południowych Indii. W obu kuchniach dominują te same(...)trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra.  SMAK, KONSYSTENCJA I ZAPACH SMAK to:   czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli;  łagodne kremowe mleczko kokosowe;  świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu

ClauditteMissCooking
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 220

Witajcie kochani.. To już 99 wpis, tylko jeden wpis dzieli nas do magicznej 100! Kto by pomyślał.. Uśmiech niesie się nam na twarze, a

Symfonia Smaków
Truskawki - smak lata. 142

Truskawki - smak lata.   Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytryna czy inne owoce cytrusowe. Wystarczy zjeść 20 truskawek dziennie,aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Świeże są bogatsze w witaminę C,mrożone za to zawierają dziesięciokrotnie więcej substancji antyrakowych.  Są także bogate w witaminy : A,B1,B2,B3 oraz P. Ta ostatnia korzystnie wpływa na dotlenienie

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 133

Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania

Przepisy i porady kulinarne
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 182

Składniki : 4 dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 400 ml skondensowanego mleka (np. z puszki) 0,5 litra wódki 45% (2 szklanki) 3 krople olejku

Przepisy i porady kulinarne
Kilka słów o wygranej Pszczółce 136

gdyż cukierki były jedzone przez nas wszystkich... Oto co znalazłam w paczce ! Dwa rodzaje krówek w eleganckim domku, który mnie bardzo rozczulił. Nadzienie krówek niewiarygodnie mięciusieńkie, pyszne. W mlecznej-smak mleczny a w kakaowej, smak pysznej czekolady...A krówki kruchuteńkie! Spójrzcie tylko jak misternie wykonany jest ten cukierek. Ta krówka kryje w sobie całe pokłady dobrego smaku, wywarzony gust cukiernika(...)pasją Od ponad 60 lat Pszczółka jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. Firma zlokalizowana jest w Lublinie, działa pod nadzorem Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Smak słodkich produktów „Pszczółki” poznało już kilka pokoleń Polaków. Swoim konsumentom Pszczółka proponuje ponad 40 rodzajów cukierków. Dzięki zróżnicowanej i bogatej ofercie udaje im się sprostać nawet najbardziej wyrafinowanym gustom odbiorców

Z Kuchni Do Kuchni
Paola dania dla dzieci 181

słodko, z dodatkiem syropów, konfitur i ze świeżymi owocami, ty niestety masz jednak za mało czasu na przygotowywanie domowych przetworów. Możesz za to korzystać z pysznych, aromatycznych i pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też(...)syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, żurawiny, a także syropy z ziołami. Dzięki nim można odmienić dobrze znane dania. Syropy Paola znakomicie zastąpią cukier również w ulubionych daniach twoich dzieci. Poranna owsianka będzie pyszna, jeśli dodasz do niej trochę świeżych owoców lub bakalii i posłodzisz kilkoma kroplami syropu o ulubionym przez twoje dziecko smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Un Amore...... do .....Coffee Amo 139

Zostawiłam Wam na ...deser...!!! opowieść o Coffee Amo.  Cukierkach nadziewanych w czekoladzie. To prawdziwy hit Fabryki Cukierków Pszczółka. Te pyszności zadebiutowały w roku 2013 i swoimi czterema kawowymi smakami nawiązują do Włoch i do zamiłowania jego mieszkańców do aromatycznej kawy.  Podbiły mi serce od..pierwszego cukierka! Wyjątkowy smak, najwyższa jakość, piękne ,indywidualne opakowanie – to wszystko zdecydowało, że Coffee(...)czekoladowe cukierki o czterech kawowych smakach Espresso, Latte, Irish Coffee, Cappuccino Orzechowe, produkowane przez Fabrykę Cukierków „Pszczółka”, zdobyły I miejsce w konkursie Wojewódzki Lider Smaku 2013. Nagrodę wręczono podczas uroczystej gali, która odbyła się 12 lutego 2014 r. w Lublinie. Kochani to jeszcze nie koniec …! Pasażerowie, którzy 25 kwietnia polecieli do stolicy Włoch pierwszym samolotem z Lublina, częstowali się

Z Kuchni Do Kuchni
sernik z powidłem śliwkowym 318

składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g

Domowy Smak Jedzenia
Lodziarnie w Poznaniu – Marina 207

bardzo! Mianowicie przyrządza się je przy pomocy ciekłego azotu na oczach klienta. Wierzcie mi, robi to niesamowite wrażenie (nie tylko na dzieciach :)). Lodziarnia codziennie oferuje nowe, niepowtarzalne smaki (jakie, można wyczytać na facebooku). Nam udało się skosztować między innymi: Białą czekoladę Nutellę Czekoladę jogurtową Oreo Sorbet truskawkowy Oraz Śmietankowe W ofercie Mariny bardzo często można spotkać wiele unikatowych smaków, takich(...)Bounty Snickers Sorbet Mandarynkowy Werther’s Orginal Szarlotka, czy Masło orzechowe Koszt porcji : 3zł Dodatkowy wafelek: za darmo Ponadto lokal oferuje szeroką gamę rozmaitych kaw. Podsumowując: Lody w smaku są wyśmienite. Przyrządzane na naszych oczach cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Jest gdzie usiąść ze spokojem, cieszyć się miła atmosferą lokalu oraz spokojną muzyką. Ponadto jest to jedyna lodziarnia

Kolizje Smaków
Współpraca - Naturama :) 154

stronie producenta, do stworzenia soków i nektarów wykorzystywane są owoce pochodzące tylko z zaufanych plantacji , a prawdziwie tradycyjny proces tłoczenia sprawia, że "napoje" te charakteryzują się fantastycznym, naturalnym smakiem oraz odznaczają wysokimi walorami odżywczymi i zdrowotnymi! :D Cały proces powstawania soków i nektarów Naturama możecie obejrzeć TUTAJ , firma zamieściła na swojej stronie filmik obrazujący poszczególne etapy :) Mi osobiście filmik bardzo(...)się spodobał :)  Firma kieruje się mottem: "Otrzymywanie soków i nektarów naturalnych o minimalnym stopniu przetworzenia" . Soki i nektary Naturama  mają lepszy smak, zapach, barwę oraz wyższą wartość żywieniową niż niejeden sok ze sklepowych półek wytworzony z koncentratów! Jeżeli chodzi o wartość odżywczą , czyli kaloryczność, zawartość cukrów i innych poszczególnych składników. Obecnie takiej informacji nie ma, ale spokojnie :) Wszystko

Zdrowie na języku :P
Leczo z cukinią 787

mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Gdy papryka będzie już miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz – do smaku. Podajemy gorące – wraz z pieczywem. Jeśli chcemy zatrzymać smak jesiennych warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki(...)oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy, dodajemy mięso i cieszymy zatrzymanym się smakiem. Post Leczo z cukinią pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kwaśnica 177

lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości. 5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków. 6. Doprawiamy sola i pieprzem

Atlas Smaków
Przebudzenie Barbary 142

pierwszych miałem zaszczyt je w zeszłą niedzielę wypróbować. Barbara obudziła się z zimowego letargu i spojrzała na to, co najlepsze na Dolnym Śląsku. To zawsze ogromnie cieszy, gdy smaki są inspirowane regionem i lokalnymi produktami. Powrót do korzeni, domowych smaków i historii, ale odczytanej z już odkurzonej książki kucharskiej (bo w nowoczesnym wydaniu) jest zdecydowanie czymś wyczekiwanym. Na początku nasz(...)Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka. Chyba po raz pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe produkty, z których wyczarowano

Food Square