Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjązupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu
Ogrodnik w podróżyudało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik. :) Wrzesień to był miesiąc pełen pysznych smaków ze względu na wyjazd do Bułgarii. Udało mi się nie tylko zwiedzić i nieco odpocząć, ale także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką(...)wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem
Cooking MonsterTrochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki
Milion SmakówBardzo pożywna, nieco lżejsza od oryginału. Połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. W czasie wykonania nie uwzględniam czasu moczenia i gotowania soji gdyż wykorzystuję soję ugotowaną poprzedniego dnia np. do kotletów sojowych
Milion SmakówSałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami
Milion Smakówwpadną goście, -na małe domowe party, -na pożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu, - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół
Sajkofanka smakuTarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta
W SMAKtarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle z oliwą. Zalać wodą i dusić na niewielkim ogniu aż marchewka trochę się rozgotuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę, wymieszać i przykryć, by się rozpuściła. Wymieszać z makaronem
Pasja Smakuktórej przeczytałam na jednym z blogów recenzujących miejskie restauracje. Nie chcieliśmy oczekiwać zbyt wiele, bo miejsce jest na prawdę niemal mikroskopijne, ale było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało
Taste Of My Dayzielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej(...)cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso . Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim
Z Kuchni Do Kuchnisurówka świetna, podejrzewam, że najlepsza jaką dodają do burgerów w Lublinie. Stosunek ceny do jakości bardzo na plus. Dodatki świeże, dzięki czemu burgery ładnie się prezentowały, a i w smaku były zadowalające. Wizytę oceniamy pozytywnie. Obsługa nie była nadskakująca, ale jednocześnie miła i pomocna. Druga wizyta została spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw
Pasja Smakusłonych przekąsek w Polsce. Co mówi producent o swoim wyrobie: Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo(...)produktów śniadaniowych do spożywania z mlekiem oraz chrupek kukurydzianych i prażynek, należących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK, produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie
kolorowotorcikowosamo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam się także czy dodawanie sosu BBQ do wszystkich burgerów to dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki
Pasja Smakułyżka oliwa z oliwek do smaku szczypiorek do smaku sól do smaku pieprz(...)salami paprykowo-pomidorow, 1 szt cebula czerwona, 0,5 szt cebula biała, 0,3 szt czosnek, 2 szt pomidor, 1 szt papryka czerwona, 1 łyżka masło, do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale
Ze smakiem i z pasjąŚwięta coraz bliżej , czas zasuwa jak oszalały , a wariacje w kuchni trwają w najlepsze , każdy z nas stara się aby przygotować coś wyjątkowego
Mój Smakjarmużu i brukselki. Inspiracją do jego stworzenia była chęć opracowania warzywa, które odznaczałoby się uniwersalnością, łatwością przyrządzania oraz atrakcyjnym wyglądem. W wyniku tego powstał całkowicie nowy produkt o fantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu. W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse(...)Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże
Moje domowe kucharzenieBardzo słodka czekolada o aromacie marcepanu. Rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku
W królestwie smaków Beatydużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu, co jadaliśmy i naprawdę pyszny! Polecam na smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu(...)mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene na górze. Chciałam przenieść ten smak do swojego domu, ale nie smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków
Cooking MonsterZawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze
Kolizje SmakówNiedawno rozpoczęłam współpracę z firmą tommycafe - internetowym dystrybutorem kawy i herbaty. Zanim trafiłam na ich stronę, nie wiedziałam, że istnieją kawy w tak różnych smakach. Przetestowałam kilka z nich i choć na co dzień nie jestem smakoszem kawy to absolutnie przypadły mi do gustu dwie z nich: kawa o smaku orzecha laskowego i kawa o smaku mięty z czekoladą(...)Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato. *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki EwyKiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45
Salonik smakówJedno z moich ulubionych ciast - uwielbiam gruszki, które w połączeniu z wilgotnym ciastem doprawionym świeżym imbirem smakują niezapomnianie. Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com.
Milion SmakówZ rodzaju pyszne, słodkie i lekkie - ciasteczka z masła orzechowego. Ja kupuję masło firmy Sante - bez sztucznych dodatków i cukru. Idealnie jako pożywana przekąska do pracy
Milion SmakówDziś pyszny i zdrowy dodatek będący doskonałym substytutem klasycznego puree z ziemniaków. Proste w przygotowaniu, świetnie komponuje się z wszelkimi daniami mięsnymi więc warto wypróbować różne
Milion SmakówJajka inaczej na śniadanie? Czemu nie. Ugotowane na twardo, z pysznym farszem pieczarkowym i z dodatkiem świeżego szczypiorku. To danie na pewno znajdzie też swoich amatorów
Milion SmakówW letnie, upalne dni doskonale sprawdzają się szybkie dania na bazie makaronu. W połączeniu z świeżymi, sezonowymi warzywami tworzą zdrowy i pożywny obiad. Poniżej przepis na
Milion SmakówCoś dla miłośników śniadań w wersji ciepłej i chrupiącej - pyszna ciabatta zapiekana z serem pleśniowym typu camembert, szynką szwarcwaldzką lub inną surową podsuszaną oraz rukolą. Niezawodne
Milion SmakówRedberry Al. Unii Lubelskiej 2 (Galeria Tarasy Zamkowe) Lublin Wczoraj odbyło się otwarcie Tarasów Zamkowych w Lublinie, czyli kolejnej galerii handlowej w stolicy naszego województwa. Jednak
Pasja SmakuWalentynki jest to chyba jedyne święto, którego nie obchodzimy. Uważamy, ze miłość i przyjaźń można okazywać każde 365 dni w roku, a nie akurat 14 lutego
Kolizje SmakówPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówskładniki * 125 g masła lub margaryny * 1 jajko * 1 żółtko * 3 łyżki Nutelli * 2 łyżki kakao * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki sezamu * 3/4 szklanki cukru
Mix smakuKolejna szkatułka mojego autorstwa wykonana ok. roku temu. Szkatułka z bukietem wrzosów na pierwszym planie. Szkatułka ma wymiary 20 x 10,5 x 9 cm i
IMPRESJA SMAKUsię do owiec które są poddawane ubojowi w wieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać to co kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą(...)podany powyżej sposób. Jedyną różnicą jest to, że węzły chłonne nie zawsze są usuwane. Nie powinno to nam w niczym przeszkadzać ale mają one żylastą teksturę i bardzo silny smak, który może nie każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie
naRuszcieDzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości. Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu .SKŁADNIKI1 słoiczek gotowego pesto500g makaronu np penneoliwa z oliwekząbek czosnku4 serki w plasterkach o smaku(...)śmietankowymSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć, aby tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień. Dodać gotowe pesto ze słoiczka ( nie gotować ) Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego naczynia z pesto. Dokładnie wymieszać teraz dodać 4 serki
zielonacukinkaCzas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze
Taste Of My DayŚwięta, święta i po świętach. Spotkania z rodziną, siedzenie przy stole urozmaicone cudownymi, długimi spacerami i rozmowami to wspaniały, wyjątkowy i magiczny czas. A dla mnie
Taste Of My DayDzisiaj kolejna propozycja przystawki na Halloween. Nie ma wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest bardzo ciekawy.Tak, wiem z czego robi się parówki, ale do tej
Pasja Smakuwinogrona Soki te nazwałabym suplementami diety, gdyż zawierają wszystko to, czego człowiek potrzebuje do prawidłowego rozwoju ,tak ciała ,jak i duszy … Ale zanim opowiem wam bezpośrednio o smakach soków, to napiszę z czego są zrobione. Na szczęście nie będzie to lista długa przesycona E 300 E 404 oraz trudnymi do wypowiedzienia nazwami chemicznymi, gdyż...soki GRANTE to 100 % owoca(...)znajdzie swój rozmiar. Butelki są szklane , co jest dodatkowym plusem! Soki Grante wyprodukowane są w Azerbejdżanie z najlepszych odmian granatu.Proces technologiczny produkcji soków pozwala na zachowanie wszystkich właściwości, tj. smak, kolor, konsystencja oraz biochemicznych świeżo wyciśniętego soku z granatów. Soki Grante należy pić schłodzone, wtedy wyłonimy z nich max smaku! Jaki smak mają soki? Są orzezwiające. Gaszą pragnienie, nie należy
Z Kuchni Do Kuchnigdyż mówiła, że można zasnąć na amen. To nie jest żart! -NIE CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być(...)być techniką julienne. Cebulę z pierwszej sałatki zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny ,aż puści sok, następnie wyciskamy. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, mieszamy rękami i solimy do smaku. Odstwaimy na 2 godziny. Z druga robimy identycznie, tylko już nie mamy cebuli i to nam odpada, ale w tej soli zostwiwamy na dłużej. Bo mamy w niej więcej selera
Z Kuchni Do KuchniZnam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne
Salonik smakówotoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej 1h, aby smak przeniknął do wewnątrz. Im dłużej pozostanie w lodówce tym lepiej. Można nawet zostawić na noc. Zanim włożymy naszą karkówkę do brytfanki aby ją upiec, należy dokładnie, z każdej strony obsmażyć mięso(...)tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz masła do smażenia. Taki zabieg zamyka pory w mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy
PastelFoodMożna je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić
Salonik smakówPo ciężkich trudach przyszedł czas i możliwość rozpoczęcia gotowania dla Was. Mamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie
Symfonia SmakówWitamy! Czy Wy też emanujecie energią w te piękne, słoneczne dni? Bo my bardzo! Uśmiech aż sam niesie się na usta(; Dzisiaj, krótko i na
Symfonia SmakówWitamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim
Symfonia SmakówMąż nie jest rybolubny...).Składniki na porcje 1-osobową: 1 dzwonko łososia skórka i sok z 1/3 cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony(...)dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez) rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby
Grunt to przepis!