sama go przygotować. Moje doświadczenie w kuchni nie jest duże, wciąż się rozwijam, jestem samoukiem i nie bardzo mam gdzie czerpać porad odnośnie moich inspiracji i pomysłów. Pamiętam różne smaki dzieciństwa, pamiętam jak moja Babcia przygotowała kiedyś pieczonego kurczaka z jabłkami i ziemniakami, miałam wtedy może z 10 lat, ale niewątpliwie smak pamiętam do dziś. Był obłędny, mięciutki. Z opinii
dom-agi.plWłaśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać przyjemność P. i dzieciaczkom. Nic nie cieszy tak bardzo, jak widok zajadających się z apetytem ukochanych ludzi jedzących dokładki W ciągu tych dwóch lat mój fioł na punkcie gadżetów urósł ogromnie, moja kolekcja jest(...)bardzo uboga, ale nie można wszystkiego mieć od razu. Sterta przepisów do wypróbowania rośnie i rośnie, moja chęć na próbowanie nowych smaków również. Zarażam tym swoim entuzjazmem dookoła i radością z gotowania i pieczenia. Wiele bym się chciała jeszcze nauczyć, uwielbiam oglądać piękne zdjęcia kulinarne, sama niestety nie potrafię takich robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś
dom-agi.plSmażymy na średnim ogniu około 20-25mitut co jakiś czas mieszając.Gdy patisony są już miękkie a cebulka szklista dodajemy 2 pokrojone w plasterki pomidory oraz przyprawiamy do smaku przyprawami,mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Gdy sałatka jest już gotowa zdejmujemy z ognia i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Studzimy 15 minut, w tym czasie potrawa nabierze smaku
Przepisy i porady kulinarnewyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy(...)sojowego. Przykryć ,gotować około 8 minut. Dodać krążki i kawałki ananasów ,wlać sos azjatycki i ketchup , pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowy sos ponownie doprawić do smaku
Przepisy i porady kulinarnenaszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. Kto próbował ten wie o czym piszę. Można go również(...)zbiorze owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę i leczą przeziębienia. Surowcem zielarskim są młode liście i kwiaty, leczą biegunki i dolegliwości żołądkowe. Dereń jadalny jest ozdobą ogrodu z początkiem jesieni kiedy
Przepisy i porady kulinarneKawa w ziarnach dłużej zachowuje swój aromat niż kawa mielona. Kawa mielona w ręcznym młynku jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej w młynku elektrycznym. Światło oraz tlen niszczą smak i aromat kawy mielonej. Należy ją więc przechowywać w szczelnym, ciemnym pojemniku, najlepiej na drzwiach lodówki. Kawę przygotowujemy i podajemy w naczyniach szklanych lub porcelanowych, unikajmy naczyń metalowych. Mogą(...)spowodować zły smak kawy. Do parzenia kawy używajmy wody świeżej, najlepiej nie z kranu, krótko gotowanej. Kawa z mlekiem jest smaczniejsza, ale jest trudniej strawna, gdyż kawa i mleko potrzebują zupełnie innych soków trawiennych. Jeżeli do kawy przed zaparzeniem dodamy parę ziarenek soli, zwiększymy jej aromat. Kawa jest lepsza , jeśli uprzednio podgrzejemy filiżankę. Zaparzonej kawy
Przepisy i porady kulinarneumyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna(...)polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie miała łagodniejszy smak oraz będzie zdrowsza dla naszego żołądka. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneZniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu
Kraina Miodem PłynącaZapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka 1 cebula 2 łyżeczki szczypiorku suszonego Majonez Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Tuńczyka odsączyć z wody lub oleju i delikatnie podusić widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulkę,szczypiorek , przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z 2 łyżkami
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 8 łyżek majonezu 1 puszka kukurydzy 4 łyżki ketchupu 6 ogórków korniszonów
O kuchni z uczuciempoczątku nie byłam przekonana do tej sałatki . Zupki chińskie...hmmmm , jednak brokuł i pomidory w składnikach mnie ciut, ciut, zachęciły do wypróbowania. Skosztowałam i ...miłe zaskoczenie, idealna kompozycja smaków, bardzo smaczna sałatka. Raz za czas można zjeść "niezdrowo" Polecamy, ja i Marzenka. 2 brokuły dobra cena w KLIK 3- 4 pomidory dobra cena KLIK(...)chińskie ostre 1 zupka chińska łagodna 1 i ½ szklanki wrzątku 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu pieprz mielony i sól do smaku Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również trzeba pokroić w kostkę, tylko większą. Makaron
Takie tam pichceniewczorajszym obżarstwie dzisiaj coś zupełnie z innej beczki. Nie będzie to potrawa sama w sobie, ale dodatek, który możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki
mojewypiekiinietylko