garnka.Dodać pozostałe składniki chrzan,cukier,sól,pieprz,kwasek oraz olej,wymieszać to wszystko dokładnie i podsmażyć około 10 minut na małym ogniu.Sprawdzić smakowo czy ma dobry smak jeśli nie można dodać jeszcze troszkę soli,cukru lub chrzanu w zależności od gustu.Gdy buraczki mamy już gotowe wykładamy je łyżką do czystych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze
Przepisy i porady kulinarneoleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy
Przepisy i porady kulinarnekurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej
Przepisy i porady kulinarnepłaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy na mały ogień i gotujemy 5 minut. Dżemix lub pektynę mieszamy dokładnie z 1 szklanką cukru. Pozostały cukier
Przepisy i porady kulinarnewlewamy na patelnię i podgrzewamy. Na rozgrzany olej wsypujemy mrożone warzywa i smażymy 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sól,pieprz i przeprawy do smaku . Podajemy gorące np. jako surówka do obiadu lub na kolację. Możemy oczywiście zrobić samemu dowolną mieszankę warzywną ze swoich warzyw. Kroimy wtedy warzywa na duże kawałki i wsypujemy na patelnię
Przepisy i porady kulinarnekażdą porcję kiełbasy lekko z góry co 2 cm. Cebulę obieramy,kroimy na cienkie paski. Olej wlewamy na patelnię i podgrzewamy . Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę ( solimy do smaku ) i wkładamy kawałki kiełbasy. Smażymy około 10 minut,aż nasza kiełbasa się zarumieni i zrobi się chrupka . Cebulę mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliła. Gdy nasza kiełbasa się
Przepisy i porady kulinarneprzez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami pieczarek. Wywar jeszcze raz przecedzić,wymieszać z żelatyną,podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować ! ),przyprawić do smaku i ostudzić. następnie tężejącą galaretką zalać rybę i odstawić aby galaretka całkiem stężała
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście
Przepisy i porady kulinarnePokrojone frytki wsypać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Co kilka minut mieszamy,aby się nam równo zarumieniły. Usmażone wyjmujemy z tłuszczu solimy i doprawiamy przyprawą do smaku. Podajemy gorące. Olej który nam zostanie po usmażeniu,studzimy zlewamy do słoika i wkładamy całkiem zimny do lodówki. Możemy go ponownie użyć do smażenia potraw
Przepisy i porady kulinarnepieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo
Przepisy i porady kulinarnenaszego organizmu. Cykoria jest naturalnym preparatem na odchudzanie. Przyśpiesza bowiem przemianę materii i stymuluje spalanie tłuszczów. W dodatku średnie warzywo ma zaledwie 17 kcal. Związki nadające cykorii charakterystyczny smak pobudzają wątrobę do produkcji żółci, a żołądek do wytwarzania soku, co znacznie poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Warzywo to korzystnie wpływa także na naszą urodę , a to dzięki zawartości beta-karotenu
Przepisy i porady kulinarneCebulkę i czosnek obieramy z łupinek, drobno siekamy i posypujemy nasze kanapki. Paprykę myjemy, kroimy na cienkie paski, układamy po 2-3 na każdej kromce. Na końcu posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką mieloną. Kanapki układamy na talerzykach i podajemy z gorącą herbatą z cytryną. Smakują wybornie i są zdrowe ! Polecam je nie tylko na wiosnę , ale przez
Przepisy i porady kulinarneszklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarne