5 smaków - 500 przepisów (strona:23/34)

MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 221

suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką ilość ca 90% kwasów nienasyconych. Są to kwasy niezwykle korzystne dla diety i zdrowia człowieka.W 2009 został wpisany na listę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 182

tarkujemy na grubych oczkach.    Pora i szczypiorek kroimy na drobno.     Wszystkie warzywa łączymy razem, dodajemy 2 solidne łyżki jogurtu,  2 łyżki majonezu, przyprawiamy do smaku i mieszamy.    Śledzia kroimy w paseczki, dodajemy do warzyw i mieszamy. Smacznego

Maminek kulinarny
Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 173

było? Otóż, jogurt wlałam do miseczki, obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez praskę i wrzuciłam do jogurtu. Ilość ząbków czosnku jest uzależniona od naszych preferencji smakowych, chodzi tu o natężenie smaku czosnku :) Co dalej? Ogórek. Tak musiałam go obrać, wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kosteczkę. Na koniec wsypałam posiekany koperek, może być mrożony i doprawiłam solą i odrobiną cukru. Wszystko

Blondynka Gotuje
Domowy Big Mac 1403

duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula.  Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.  Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest on równie smaczny jak ten z McDonald

Słodka Strona
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 208

nieco spłaszczony, z karbowaniami na brzegach..Te rowki to ślad po tradycyjnych cedzakach, w których ser ocieka.  Młody jest wilgotny, potem gdy dojrzewa, traci nieco wilgoć, nie tracąc smaku. Świeży dojrzewa od 2 do 4 dni, leżakowany zaś od 5 do 14 dni, a ser swojski dojrzały- powyżej 14 dni. Powinien być sprężysty , z licznymi dziurkami w środku. Jakośc

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 198

Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa

Z Kuchni Do Kuchni
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 240

mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło:  White Plate . Ciasto: 100 g mąki pszennej typ 0 (użyłam

Blondynka Gotuje
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 234

Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:2 udka z kurczaka1

kulinarnyJa
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 185

Sezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania

kulinarnyJa
Konfitura z truskawek 184

słodkim podarunkiem. A... i nie ma nic bardziej przyjemnego, jak w mroźny wieczór powędrować do spiżarni i wrócić ze słoiczkiem słodkiej konfitury. Usiąść na kanapie i delektować się smakiem minionego lata. Czas przygotowania: 2,5 hSkładni na 2l konfituryKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:4 kg świeżych truskawek400 g cukru kryształ4 cytrynyPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki

kulinarnyJa
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 230

łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli2 łyżki masła2 łyżki gęstej śmietanysos karmelowy (najlepiej

Gotowanie to kochanie
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 178

Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 178

Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju

Buniabaje w kuchni
Dorada pieczona w soli 218

Pieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku.  Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 259

wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo  delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja  - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki

Stare Gary