5 smaków - 500 przepisów (strona:18/34)

53. Pesto alla genovese - pesto z bazylii 233

jego zrobienia, a reszta idzie na łatwiznę kupując sklepową wersję pełną konserwantów. Mam zamiar pokazać Wam, że w parę minut można bez trudu przyrządzić prawdziwe, włoskie i znakomite w smaku pesto, a zarazem przekonać do jego domowego przygotowywania i zrezygnowania z kupowania sklepowych wersji. Składniki na pesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy

Be Fit Be Strong
Truskawkowo pomarańczowe smoothie 156

niego korzystać i cieszyć sie ich dostępnością oraz coraz niższą ceną. Dlatego też przedstawię wam dziś przepis na szybkie truskawkowo-pomarańczowe smoothie. Wykonuje się je błyskawicznie, ma świetny smak, a dodatkowego smaczku dodają liście mięty pieprzowej (która rośnie w moim ogródku) Możecie zastąpić je inną odmianą mięty jeśli ją posiadacie. Truskawkowe smoothie świetnie gasi pragnienie i jest uwielbiane przez dzieci

Mr. Taste
Sałatka kuskus z kurczakiem 321

moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa wersja zimowa. Na zdjęciach może nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, ale za to oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona

Kuchnia Prezydentowej
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 182

Stanowią fantastyczną bazę dla różnych dodatków. Różany nugat rozpieszcza nas słodyczą, konfitura dodaje mocny różany aromat i tą lekką, cierpką nutę, która powoduje, że ciacha nie są nudne w smaku. Absolutna rewelacja! To chyba miejsce na deklarację- I<3 biscuits

les mirabelles
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY 164

Syrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem

RAROSSA
Kawowa panna cotta z malinowym sosem 213

Panna cottę robiliśmy już wiele razy więc postanowiliśmy ją wykonać również w wersji kawowej w duecie z sosem malinowy :) Prosty i szybki w przygotowaniu włoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru

Kuchenne Wariacje
TRUSKAWKOWO - MALINOWY TORT BEZOWY Z KANDYZOWANYMI PŁATKAMI DZIKIEJ RÓŻY I MIĘTY 249

Tort bezowy to istne niebo w gębie :) Zdecydowanie dała bym się za niego pokroić ;) Tym razem jednak musiałam obejść się smakiem, gdyż tort był zamówiony. Doszły mnie słuchy, że smakował, więc jestem zadowolona to dla mnie ogromna satysfakcja i chęć do dalszego działania :) Takie torty mogę piec co drugi dzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku

Kuchnia w opałach
Klopsiki a'la gołąbki 225

Uwielbiam gołąbki ale sama myśl, że mam się z nimi babrać skutecznie mnie zniechęca. Z tego kulinarnego lenia powstał pomysł na klopsiki a'la gołąbki.   Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała

Pyry na Gaz
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 151

pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę

Szefowa kuchni
Syrop z kwiatów czarnego bzu 192

rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka kalafiorowa z pomidorami i młodymi ziemniaczkami. 444

muszkatołową.  Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 910

Połączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany

VioletoweKucharzenie
Curry z botwinką i kurczakiem 178

amiętacie przepis na curry z kurczakiem  (przepis) ? Botwinkowe curry to wiosenna wersja tego sycącego dania i jednocześnie wspaniały mariaż polsko-egzotycznych smaków. Nazwa curry najczęściej kojarzy się z żółtą mieszanką sproszkowanych przypraw składających się na ogół z kurkumy, cynamonu, chili, goździków, czosnku, kardamonu, imbiru, kolendry i kuminu. Zawdzięczamy ją angielskim kolonizatorom, którym łatwiej było przetransportować przyprawy w takim właśnie

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa cebulowa 185

ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni podsmazyć cebulę (aż będzie szklista) i dodać do zupy. Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą, pieprzem gałką oraz dodać wino. Podawać gorącą ze śmietaną lub grzankami. Można też posypać szcypiorkiem jak sugeruje producent. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Truskawki pod owsianą kruszonką 156

Myli się ten, kto uważa, że truskawki nie specjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone - smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak! Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej jasnej 70 g ksylitolu lub cukru 70 g płatków owsianych błyskawicznych 80 g masła 1/2 łyżeczki pasty z wanilii szczypta soli Dodatkowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!