inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec
Z Kuchni Do Kuchnigodziny od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł do dna. W trakcie gotowania można dodawać cukier, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu. Na koniec należy posolić potrawę do smaku. Nie powinno się dodawać bazylii, ale ja dałam kilka listków jako dekoracja. Mam słabość do bazylii. Ugotować fusilli al dente , odcedzic i JA wymieszalam fusilli z oliwa i koeprkiem..ale tylko
Z Kuchni Do Kuchniściągnęłam pokryweczki , co ładnie podpiekło górną warstwę bez wysuszenia jej i przypalenia! Wyłożyłam na talerz i podałam z waflami ryżowymi i ziarnami. Ogólne wrażenie , moje, to jest takie, że smak tego zwykłego śniadania był niezwykły, soczysty. Potrawa nie przeszła zapachami , pomidor smakował jak pomidor, jajo jak jajo a papryka jak papryka. W całości wytworzył się aromatyczny chudziutki sosik. Zwykłe śniadanie
Z Kuchni Do Kuchnidnia kawę bądz kawę z mlekiem. Sam ekspres posiada rzucający się w oczy przyjemny design, biały kolor nadaje całości elegancji i delikatności, a szklany dzbanek położony na stole dodaje smaku. Ekspres nie jest duży, zmieści się z powodzeniem w każdej kuchni. Można go nabyć za w sumie niewielką cenę jak na ekspresy do kawy- około 65 – 69 zł w różnych
Z Kuchni Do Kuchnistanowczo wybieram PARÓWKI Polsoja – bo wiem co zawierają i co mi dadzą pozytywnego ! A tofu w takiej sałatce, tylko podnosi poprzeczkę i sprawia, że całość nabiera finezji i dobrego smaku! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizmieniającej się aury. Zamiast lekkich, powinniśmy postawić na ciepłe i bardziej sycące śniadania, które nas wzmocnią i dadzą dużo energii. Taka właśnie była myśl przewodnia Śniadania Mistrzów "Smaki Jesieni", na które wybrałam się wraz z Mężem w ostatnią sobotę. Śniadanie odbyło się w ramach pierwszego Slow Food Festival na terenie znanego niektórym Warszawiakom Bio Bazaru. Gotowali dla nas szefowie
Chilli Czosnek i Oliwawydrążyć miąższ, następnie rozdrobnić go blenderem, przetrzeć przez sitko lub rozgnieść widelcem. Chlebek ma niesamowity żółty kolor i mięciutkie wnętrze, które zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Lekko słodki smak sprawia, że chlebek smakuje łączony zarówno z dodatkami słodkimi, jak i neutralnymi, np. z twarożkiem.Ilość mąki, jaką dodamy do wypieku, jest uzależniona nie tylko od jej wilgotności, ale też
Smakołyki Berenikirozkosz dla podniebienia. Jest wprost bajeczne. Baaardzo mocno czekoladowe, idealne dla czekoladoholików, ale nie tylko, ja choć jestem raczej antyczekoladoholikiem, to ciasto to bardzo zauroczyło mnie swym niepowtarzalnym, cudownym smakiem. A dodatek dyniowego kremu czyni je wprost nieziemskim przysmakiem. Polecam nie tylko dla wegan. Przysmaki wegańskie mogą być naprawdę smaczne, to ciasto jest tego idealnym przykładem. Bez jajek, masła
Smaczne Zdrowemojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO. Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy
Blondynka Gotujeprzystawki po deser! Oczywiście dynia dyni nie równa. Odmian jest sporo, więc należy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała
Mia Cucina Sofietanieco świeżo mielonego pieprzu. Znowu dokładnie mieszamy. 3. SER, SER, SER (3 min) Do garnka wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, najlepiej mieszanki serów miękkich i twardych, wyrazistych w smaku. My mieliśmy jedynie miękkie, goudę i mozarellę, ale też wyszło dobre. Możecie eksperymentować z ulubionymi serami i szukać ulubionego zestawienia albo po prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość
Nerds Kitchengrillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto. Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku. Co do niego dodamy, to już tylko i wyłącznie nasza inwencja. Zachęcam do testowania i próbowania ! Pesto z natki pietruszki i orzeszków Składnik na słoiczek:1 pęczek pietruszki100 g dowolnego
Kulinarne przygody GatityDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczakakilka łyżek oleju rzepakowegosól, pieprz2 łyżki mioduok. 1/2 kg śliwek1 łyżka octuŚliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć
Praktyczna plkokosowego...Zarówno mąka jak i cukier mają mocny kokosowy aromat, co bardzo mi się spodobało:) Produkty te doskonale będą się komponować z wiórkami kokosowymi, dzięki czemu smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Cukier kokosowy jest odrobinę mniej słodki niż tradycyjny biały cukier, ale za to daje nam fantastyczny kokosowy posmak. Ja z pewnością będę czasem używać tych
Z miłości do słodkościszczęście z miesięcznym poślizgiem ale udało się w końcu stworzyć zamówienie. Postawiłam tym razem na czekoladowy tort, chyba najczęściej wybierany przez łasuchów każdej wielkości i masę o smaku ajerkoniaka. Moja babcia jak robiła lodowe desery często polewała je właśnie ajerkoniakiem. Zawsze lubiłam ten likier, szczypał po języku ale słodycz zawsze wygrywała:D Po za niespodzianką dla kubków smakowych
ciastkarnia na kruchym spodzie