rzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce. Do farszu została dodana skórka z limonki i odrobina cukru - co bardzo fajnie wkomponowało się w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki
Symfonia SmakówUgotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy wcięcia wkładamy część sosu. Resztą sosu polewamy całe ryby. Ozdabiamy listkami kolendry i chili. Post Dorada po azjatycku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuRozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjązupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu
Ogrodnik w podróżyudało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik. :) Wrzesień to był miesiąc pełen pysznych smaków ze względu na wyjazd do Bułgarii. Udało mi się nie tylko zwiedzić i nieco odpocząć, ale także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką(...)wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem
Cooking MonsterTrochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki
Milion SmakówBardzo pożywna, nieco lżejsza od oryginału. Połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. W czasie wykonania nie uwzględniam czasu moczenia i gotowania soji gdyż wykorzystuję soję ugotowaną poprzedniego dnia np. do kotletów sojowych
Milion SmakówSałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami
Milion Smakówwpadną goście, -na małe domowe party, -na pożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu, - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół
Sajkofanka smakuTarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta
W SMAKtarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle z oliwą. Zalać wodą i dusić na niewielkim ogniu aż marchewka trochę się rozgotuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę, wymieszać i przykryć, by się rozpuściła. Wymieszać z makaronem
Pasja Smakuktórej przeczytałam na jednym z blogów recenzujących miejskie restauracje. Nie chcieliśmy oczekiwać zbyt wiele, bo miejsce jest na prawdę niemal mikroskopijne, ale było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało
Taste Of My Dayzielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej(...)cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso . Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim
Z Kuchni Do Kuchnisurówka świetna, podejrzewam, że najlepsza jaką dodają do burgerów w Lublinie. Stosunek ceny do jakości bardzo na plus. Dodatki świeże, dzięki czemu burgery ładnie się prezentowały, a i w smaku były zadowalające. Wizytę oceniamy pozytywnie. Obsługa nie była nadskakująca, ale jednocześnie miła i pomocna. Druga wizyta została spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw
Pasja Smakusłonych przekąsek w Polsce. Co mówi producent o swoim wyrobie: Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo(...)produktów śniadaniowych do spożywania z mlekiem oraz chrupek kukurydzianych i prażynek, należących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK, produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie
kolorowotorcikowo