5 smaków - 500 przepisów (strona:3/34)

Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 279

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania

Poezja Smaków - blog kulinarny
MUFFINKI Z PARÓWKAMI 252

MUFFINKI Z PARÓWKAMI Składniki: - 150ml stopionego masła - 50g cukru (1/4 szklanki) - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 1,5 szklanki mąki

Mentor Smaku
SERNIK Z COCA-COLĄ 241

SERNIK Z COCA-COLĄ Składniki: - 1 litr coca-coli - 200g herbatników - 1 opakowanie biszkoptów - 150g masła - 4 łyżki cukru pudru - 200g sera śmietankowego - 400ml śmietany 36

Mentor Smaku
Ciasto Zebra na Mirindzie 290

A my znowu mieliśmy smaka na coś prostego, najzwyklejszego i takiego trochę "staroświeckiego". No i  tym razem padło na Zebre.  Pyszne, mięciutkie ciasto, które

Krakowskie smaki Ani
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 226

czyli melonowiec właściwy, to pochodząca z Ameryki Środkowej bylina dorastająca nawet do 10 metrów wysokości. Owocem jest jagoda długości ok. 30 cm o pomarańczowawym miąższu. Owoc ma słodkawy, korzenny smak. Można go używać do wielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat do mięs - zawarte w miąższu enzymy rozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje(...)Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki

W SMAK
Ptysie „serduszka” 263

Dzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym

Oryginalny smak
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 219

słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej konsystencji i nuta świeżego tymianku z jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę  sobie sprawdzi i odpowie. W prostocie tkwi piękno. SKŁADNIKI : ciasto  2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody(...)ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj

Basia w kuchni
Magic Kiss 180

słodycze w oparciu o własne, sprawdzone od lat, niepowtarzalne receptury, łącząc tradycję ze zmieniającymi się preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną(...)kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą jakość produktów. Dzięki temu słodycze od „Pszczółki” są regularnie doceniane w konkursach, zyskując liczne wyróżnienia. Niepowtarzalny smak karmelków cieszy się też niesłabnącym powodzeniem poza granicami Polski. Można je znaleźć m.in. na sklepowych półkach w USA, Rosji, Niemczech, Łotwie, Słowacji, Czechach, Estonii, Azerbejdżanie czy Mongolii. Eksport stanowi w tej chwili

Z Kuchni Do Kuchni
Z miłości do.. próżni bez granic ! 207

zapakowane kanapki wróciły do Polski i zostały włożone z pojemnikiem do lodówki . Otwarłam pojemnik w środę , czyli prawie po tygodniu i...kanapki NADAWAŁY się do spożycia.Nie zmieniły struktury, smaku , konsystencji, zapachu. Wyciągnęłam je z pojemnika i położyłam na talerz, włożyłam do lodówki i poczekałam. Po dwóch dniach na chlebie pojawił się zielony meszek, a szynka zaczęła zmieniać kolor(...)wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc przed Świętami! Wyobrazcie sobie stresa kiedy w wielkanocny poranek, mama otworzyła pojemniki próżniowe DAFI ! W kuchni przebywał brat i usłyszał charakterystyczne pssssssyknięcie, które wydaje pojemnik

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony budyń waniliowy 268

sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami(...)całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą.   Post Pieczony budyń waniliowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 182

koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy:  Składniki: (ok.10muffinek) na spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody(...)szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200*C (termoobieg). Orzeszki ziemne oraz ziarna słonecznika rozdrabniamy w malakserze na postać grudek piasku. Łączymy je dokładnie z roztopionym masłem do konsystencji kruszonki Przygotowujemy

Symfonia Smaków
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 224

rzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce.  Do farszu została dodana skórka z limonki i odrobina cukru - co bardzo fajnie wkomponowało się w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki

Symfonia Smaków
Dorada po azjatycku 259

Ugotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy wcięcia wkładamy część sosu. Resztą sosu polewamy całe ryby. Ozdabiamy listkami kolendry i chili. Post Dorada po azjatycku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Likier kawowo-krówkowy 467

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :)  Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 222

zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ogrodnik w podróży
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 151

udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na październik. :) Wrzesień to był miesiąc pełen pysznych smaków ze względu na wyjazd do Bułgarii. Udało mi się nie tylko zwiedzić i nieco odpocząć, ale także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką(...)wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem

Cooking Monster
Sernikotoffi z truskawkami 151

Trochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki

Milion Smaków
Zupa meksykańska z soją 125

Bardzo pożywna, nieco lżejsza od oryginału. Połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. W czasie wykonania nie uwzględniam czasu moczenia i gotowania soji gdyż wykorzystuję soję ugotowaną poprzedniego dnia np. do kotletów sojowych

Milion Smaków
Letnia sałatka z fasolką, cukinią i sosem cezara 122

Sałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami

Milion Smaków
Szybka pizza na cieście francuskim 525

wpadną goście, -na małe domowe party,  -na pożywną przekąskę, - do pochrupania podczas meczu lub serialu,  - do lunch boxa na drugie śniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;)    Szybka pizza na cieście francuskim  - 1 opakowanie ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół

Sajkofanka smaku
Tarta cytrynowa z bezą 241

Tarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta

W SMAK
Makaron z marchewką i mozzarellą 276

tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle z oliwą. Zalać wodą i dusić na niewielkim ogniu aż marchewka trochę się rozgotuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę, wymieszać i przykryć, by się rozpuściła. Wymieszać z makaronem

Pasja Smaku
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 294

której przeczytałam na jednym z blogów recenzujących miejskie restauracje. Nie chcieliśmy oczekiwać zbyt wiele, bo miejsce jest na prawdę niemal mikroskopijne, ale było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało

Taste Of My Day
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 235

zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej(...)cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów.  Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy w paski suszone pomidory i dodajemy do mięsa, sprawdzamy nasza kaszę, mieszamy mięso . Dodajemy Kuchmistrza i suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim

Z Kuchni Do Kuchni
Red Rock City - opinia 270

surówka świetna, podejrzewam, że najlepsza jaką dodają do burgerów w Lublinie. Stosunek ceny do jakości bardzo na plus. Dodatki świeże, dzięki czemu burgery ładnie się prezentowały, a i w smaku były zadowalające. Wizytę oceniamy pozytywnie. Obsługa nie była nadskakująca, ale jednocześnie miła i pomocna. Druga wizyta została spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw

Pasja Smaku
Brak tytułu 257

słonych przekąsek w Polsce. Co mówi producent o swoim wyrobie: Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo(...)produktów śniadaniowych do spożywania z mlekiem oraz chrupek kukurydzianych i prażynek, należących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK, produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie

kolorowotorcikowo
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 209

samo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam się także czy dodawanie sosu BBQ do wszystkich burgerów to dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie łączą się z burgerami. Domowe frytki

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania