żeberka - 2743 przepisów (strona:97/183)

Domowy sos barbecue 167

Miałam w planie  żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę  Kuchenne Szaleństwa  i tam znalazłam fajny(...)prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam! Składniki: 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu - nie użyłam 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną ) 1/2 łyżeczki pieprzu

Stare Gary
Żeberka w ketchupowej glazurze 112

wiem jak Wy sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 159

dyrygenta. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami pozwoli nam uzyskać wyjątkowe profile smakowe, ale również utrzymać równowagę smakową. Jeśli jednak nie chcesz eksperymentować wypróbuj niektóre z naszych ulubionych przypraw: Przyprawa do żeberek:   składniki: 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki 2 łyżki chili w proszku(...)łyżeczka soli cebulowej 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka oregano Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny.   Słodko pikantna przyprawa do mięs   1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki chili w proszku 1/3 szklanki papryki słodkiej ¼ szklanki soli selerowej ¼ szklanka czosnku w proszku ¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki

naRuszcie
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 181

szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś" 50 dag kiszonej kapusty 4 średnie ziemniaki włoszczyzna 3-4 kostki rosołowe 1 wędzone żeberko  15 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością(...)przypomniałam sobie ten aromatyczny, lekko kwaśny smak. Najpierw należy ugotować fasolę do miękkości, w wodze z odrobiną soli. Odstawić. W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem

Świat Domowej Kuchni
ZUPA SEROWA 255

ZUPA SEROWA Składniki: - 1 litr bulionu drobiowego - 150g serka topionego śmietankowego - 1 duży ziemniak - 2 00ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka bulion na żeberkach - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - grzanki Sposób przygotowania: W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki(...)dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy do naszej zupy razem z kostką bulionową na żeberkach. Dodajemy obranego ziemniaka i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i dodajemy lubczyk, pietruszkę oraz do smaku przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego. Po wylaniu do miseczek wsypujemy grzanki i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Kwaśny kapuśniaczek 178

kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą

NA MOIM TALERZU
Grochówka 213

SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów(...)przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach  8 - 9. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sos ciemny pieczeniowy domowy 187

lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek. SKŁADNIKI: kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg  marchew 3 szt pietruszka korzeń 1 szt seler naciowy 1 szt cebula 2 szt  czosnek

Basia w kuchni
ŻUREK 201

ŻUREK Składniki: - 200g żeberek - 3 średnie ziemniaki - 100g kiełbasy - 3 liście laurowe - 5 kulek czarnego pieprzu - 4 kulki zioła angielskiego - 2 kulki owoców jałowca - 1 kostka rosołowa - 200ml zakwasu na żur -  5 łyżeczek białego barszczu w proszku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową

Mentor Smaku
KRUPNIK 144

KRUPNIK Składniki: - 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1  pietruszka - 1/4 selera - 300g żeberek - 2 kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy

Mentor Smaku
BARSZCZ UKRAIŃSKI 199

smak .... moje kubki smakowe mają prawdziwą ucztę :) Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :) A potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier(...)odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 408

Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Składniki: włoszczyzna  kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasy listek laurowy  ziele angielskie  majeranek (sporo) 1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty   sól  pieprz  łyżka mąki do zagęszczenia(...)słodka śmietana 18% Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest

Walijskie Pichcenie
GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA 152

się niezbyt często smakuje podwójnie prawda?  I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam!  Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny 400g grochu 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 150 g wędzonego boczku 2 kiełbasy cebula sól, pieprz, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki(...)ząbek czosnku Sposób przygotowania:  Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.Jeśli korzystamy z łuskanego grochu, nie musimy go wcześniej moczyć. Następnego dnia ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny. Następnie dodać groch do wywaru, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować, aż groch będzie miękki.  Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 210

pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera ziele angielskie liść laurowy łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus) sól pieprz cukier(...)majeranek łyżka mąki trochę śmietany 18% Wykonanie: Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była

Walijskie Pichcenie
Grochówka 119

Składniki: 500 g grochu łuskanego Kupiec, 3 litry zimnej wody, 700 g żeberek, 1 kiełbasa, 200 g boczku, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis, 3 liście laurowe Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, sól morska Kamis, majeranek Kamis. Przygotowanie:          Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą

Aga w kuchni