żeberka - 2743 przepisów (strona:90/183)

Krupnik 196

Polska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć(...)ogień i gotować około 45 minut (żeberka nieco dłużej). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić

wyzwania kuchenne
Żeberka z keczupem i pomarańczami 159

Żeberka można podawać na milion sposobów i wszystkie pyszne. Ja dziś proponuję z keczupem i pomarańczami, pyszny obiad czeka. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Żeberka z keczupem i pomarańczami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krupnik z kaszą pęczak i grzybami 148

Krupnik z kaszą pęczak i suszonymi grzybami jest bardzo smaczny i aromatyczny. Doskonale rozgrzeje nas w zimowe dni, polecam. Składniki: 0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków 1 szklanka kaszy pęczak Garść suszonych grzybów Sól,pieprz Przyprawa maggi w płynie Jarzynka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu(...)Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Zimowa zupa fasolowa 208

będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu(...)pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki   Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dorzucamy jarzyny oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy

My simple kitchen
Zupa ogórkowa 311

zabiegu nie rozumiał mój Mąż, który z czasem przekonał się do tego zabiegu. Czasem warto spróbować czegoś nowego :) A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki(...)łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie:  Udko i żeberka wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. Pod przykrywką gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i lubczykiem ok 10 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Pietruszkę wkładamy do wywaru w całości, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ziemniaki kroimy

ChilliJemy
Zupa z kapusty na wędzonce 148

Lubię wszystkie z dodatkiem kapusty, więc nie muszę pisać, że dla mnie smakuje rewelacyjnie. Do zupy można dodać śmietanę, jogurt naturalny czy tez zasmażkę.    koście lub żeberka wędzone na wywar 1/3-1/4 główki kapusty (średniej) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego garstka prażonej cebulki świeży koperek natka pietruszki sól(...)pieprz Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Koście/żeberka wyjąć i oddzielić od nich mięso. Dodać pokrojone warzywa (w tym posiekaną kapustę). Gotować do miękkości.   Na końcu dodać mięso i prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. (Można zabielić śmietaną

Di gotuje
Żurek na wędzące 134

bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!   Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo(...)kwaśnej śmietany     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami

R'n'G Kitchen
Rosół 287

płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka – w przypadku, gdy nie mamy dostępu do samych kości odpady przy gotowaniu – pozostałości z oczyszczania mięsa, resztki ugotowanych lub upieczonych mięs – żeberka, głowy rybie

PaleoSMAK
Wielkanocny barszcz chrzanowy 159

śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Składniki: 0,5 kilograma żeberek wędzonych 1 szklanka zakwasu na żurek 1 kilogram korzenia chrzanu  3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka Sok z cytryny Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie(...)ziaren pieprzu  Vegeta Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku vegetą.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną

Bajeczna Kuchnia
Zupa szczawiowa z jajkiem 174

Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami . Składniki: 0,5 kilograma żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziaren pieprzu czarnego 0,5 kilograma szczawiu 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki maki pszennej sól,pieprz 5-6 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Do większego(...)garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa ,ziarna pieprzu i zalewamy 3 -4 litrami wody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną

Bajeczna Kuchnia
barszcz ukraiński na żeberkach 129

Polecam barszcz ukraiński na żeberkach – pasek żeberek wieprzowych

Ugotujmy Coś
Kapuśniak (z kiszonej kapusty) 192

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Kapuśniak - zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek.  Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty

Di gotuje
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 212

Składniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody

Pobite gary Barbary
Zazie Bistro - Chapeau bas 171

wraz z pojawieniem się na ekranach filmu Julie i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Po prostu bajka - grubaśne kawałki kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 179

ogół nie przepadam.  Pora karmienia czyli obiad. Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą, placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie ze śmietaną oraz żeberka. Trzy placuszki za 8 zł to w porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku(...)jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie

Right Behind The Kitchen