żeberka - 2743 przepisów (strona:94/183)

Żeberka wieprzowe duszone. 291

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić

O kuchni z uczuciem
MOJA WERSJA KRUPNIKU 285

było to... Teraz już wiem (wtedy, wiele lat temu tego nie miałam o tym pojęcia) idealny krupnik potrzebuje dobrego wieprzowego wywaru, ja przygotowuję go zawsze na żeberkach. Gdy mamy delikatniejsze mięso na wywar (myślę o drobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń(...)garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku

Smaczne Zdrowe
Barszcz z czerwoną fasolką 212

takich jak do drugiego dania. Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem. I obowiązkowo musi być zabielany. A już za chwilę będzie botwinka. W przepisie wystarczy tylko

bistro mama
Orientalny rosołek 193

składniki * 1 porcja rosołowa z kurczaka * 30 dag żeberek wieprzowych na zupę * 1 marchewka * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 1 cebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania(...)Porcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu. Mięso wieprzowe i filet podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z rosołem, dodać sól i pieprz. Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze

Mix smaku
Bigos z młodej kapustki 186

składniki * 2 główki młodej kapusty * 4 młode marchewki * 2 młode cebulki * 1 pęczek koperku * 50 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 25 dag wędzonych żeberek * 20 dag chudej łopatki wieprzowej * przecier pomidorowy, koncentrat lub obrane ze skórki i zmiksowane pomidory * sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy * pieprz cayenne * kminek mielony * cząber * tymianek * rozmaryn * ziele angielskie * owoce jałowca * vegeta Sposób wykonania Kapustę poszatkować, obgotować(...)odcedzić.  Wlać 1,5- 2 szklanki wody, dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojone mięso, żeberka, ziele angielskie, owoce jałowca, po trochu pieprzu naturalnego i ziołowego, pieprzu cayenne i kminku, vegety, zagotować, przykryć i dusić na delikatnym ogniu. W między czasie pokroić kiełbasę w kostkę, cebulkę w drobną kostkę, kiełbasę podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać cebulkę i jeszcze

Mix smaku
Kwaśnica 182

łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza , oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty - 700g surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki(...)farszu do pierogów)   Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie. Zimną wodą zalewamy żeberka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kapustę, kminek, drobno posiekany czosnek i namoczone grzyby (jeśli mamy). Boczek kroimy w cienkie paski – przesmażamy z cebulą pokrojoną w drobną kostkę

mojewypiekiinietylko
Krupnik 188

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych. Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 400 g ziemniaków obranych szklanka kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki, koperek Mięso  obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso

prawdziwe jedzenie
Kapuśniak 191

Dziś zapraszam na kapuśniak - nie jadłam go już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :) Składniki: 1 żeberko wędzone 500 g kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 duża cebula 1 mały seler 1 duża laska kiełbasy liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku Sposób przygotowania: 1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić(...)Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. 4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek

Kuchnia domowa Ani
Domowy sos barbecue 199

Miałam w planie  żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę  Kuchenne Szaleństwa  i tam znalazłam fajny(...)prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam! Składniki: 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu - nie użyłam 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną ) 1/2 łyżeczki pieprzu

Stare Gary
Żeberka w ketchupowej glazurze 140

wiem jak Wy sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 191

dyrygenta. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami pozwoli nam uzyskać wyjątkowe profile smakowe, ale również utrzymać równowagę smakową. Jeśli jednak nie chcesz eksperymentować wypróbuj niektóre z naszych ulubionych przypraw: Przyprawa do żeberek:   składniki: 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki 2 łyżki chili w proszku(...)łyżeczka soli cebulowej 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka oregano Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny.   Słodko pikantna przyprawa do mięs   1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki chili w proszku 1/3 szklanki papryki słodkiej ¼ szklanki soli selerowej ¼ szklanka czosnku w proszku ¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki

naRuszcie
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 207

szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś" 50 dag kiszonej kapusty 4 średnie ziemniaki włoszczyzna 3-4 kostki rosołowe 1 wędzone żeberko  15 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością(...)przypomniałam sobie ten aromatyczny, lekko kwaśny smak. Najpierw należy ugotować fasolę do miękkości, w wodze z odrobiną soli. Odstawić. W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem

Świat Domowej Kuchni
ZUPA SEROWA 282

ZUPA SEROWA Składniki: - 1 litr bulionu drobiowego - 150g serka topionego śmietankowego - 1 duży ziemniak - 2 00ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka bulion na żeberkach - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - grzanki Sposób przygotowania: W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki(...)dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy do naszej zupy razem z kostką bulionową na żeberkach. Dodajemy obranego ziemniaka i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i dodajemy lubczyk, pietruszkę oraz do smaku przyprawy "Kucharek" oraz pieprzu czarnego. Po wylaniu do miseczek wsypujemy grzanki i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Kwaśny kapuśniaczek 199

kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą

NA MOIM TALERZU
Grochówka 238

SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów(...)przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach  8 - 9. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska