żeberka - 2797 przepisów (strona:86/187)

Biały barszcz 170

Biały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny(...)kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania. Smacznego Składniki: 400 g żeberek 4 pałki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula z łupinką dobrze wyszorowana połowa selera ćwiartka kapusty 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk suszony woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan zakwas, butelka

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kapustą pekińską, czerwoną soczewicą i pomidorami 285

soczewicę soli się na koniec gotowania, bo jeśli posolimy od razu będzie twarda..Tak więc, ja soczewicę ugotowałam osobno, bo jednak mięsko , tzn ja akurat miałam ścinki od żeberek wolałam posolić od razu.A soczewica ugotowaną osobno dodałam po koniec do gotującej się zupki...ale wiadomo, każdy i tak robi wg siebie.No i taka zupka może być ze śmietaną(...)śmietany, też wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól,pieprz  listek, ziele domowa wegeta lubczyk    Ścinki mięsa zalać wodą , dodać imbir oraz marchewkę startą na tarce oraz przyprawy i gotować.Soczewicę przepłukać

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak 221

białym barszczem.      Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)      Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 476

smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis(...)Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki Przepis 1 Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso się zagotuje

Kuchnia Bazylii
Kartoflanka 195

Zima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow(...)majeranek,sól,pieprz 125ml śmietanki 18% słodkiej 1 łyżka musztardy woda WYKONANIE: do wody kładziemy żeberka, liść laurowy,ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można

Kuchnia Beaty
Kapuśniak na żeberkach 168

mamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki

R'n'G Kitchen
Słodko-ostre żeberka 314

Składniki: 1 kg żeberek marynata: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 liść laurowy 5 ziaren jałowca 5 łyżek sosu słodkie chili 3 łyżki pasty warzywnej pindżur Podravka … Czytaj dalej Słodko-ostre żeberka

czarrna od kuchni
Żeberka z groszkiem 162

Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa. Składniki 1 kg wieprzowych żeberek 700 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 łyżeczka estragonu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki do śmietany 1 łyżka mąki do oprószenia 1 puszka groszku konserwowego (400 g) sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje. Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka, podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Całość smażymy jeszcze chwilę, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dolewamy zalewę z groszku, wsypujemy estragon i dusimy 40 min (pod przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy

R'n'G Kitchen
żeberka z czarnym ryżem 199

ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)zarumieni. Teraz przewróci ć mięso na druga stronę , przykryć rondel, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości. W trakcie duszenia można w razie potrzeby dolać szklanke ciepłej wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę

w mojej kuchni
Kwaśnica góralska 202

smakowała, dlatego po powrocie postanowiłam odtworzyć jej góralski  smak z karczmy na Krupówkach. Zupa wyszła znakomita, idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka(...)kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone na kawałki wraz z kapustą, przyprawami, borowikami i ziemniakami. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać do zupy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Wszystko razem gotować około godziny

Jadło i czytadło
Żurek 236

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony(...)bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Barszcz biały z serwatki 166

Danie z kuchni góralskiej. Polecamy.  Składniki 1 kg wędzonych żeberek 2 l serwatki 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka pół małego selera 2 łyżki mąki pół szklanki mleka 3 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz       Przygotowanie Żeberka i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości. Mąkę zmieszałem z mlekiem

R'n'G Kitchen
Pyszna domowa grochówka (dla dorosłych i dla dzieci) 310

niemowlaka. Dziś ku pokrzepieniu serc młodych mam publikuję więc przepis na pyszną domową grochówkę. Taką zupę można też podać maluchom po skończeniu 1. roku życia. 0,5 kg żeberek trójkątów 500 g grochu 6 ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki 1cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranek W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Wkładamy(...)żeberka i gotujemy około 30 minut. Z powierzchni zupy zbieramy szumy i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Do wywaru mięsnego dodajemy wypłukany na sicie groch i gotujemy razem przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pietruszkę i marchewkę starte na tarce, obrany czosnek oraz łyżkę soli. Gotujemy wszystko do miękkości warzyw (około 20-25 minut

Dieta bez mleka
Tradycyjny krupnik z zasmażką 1136

poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki. 150g żeberek wieprzowych 100g kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1/4 selera 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 nieduże ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz zasmażka: 2 łyżki masła(...)płaska łyżka mąki 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę

Szefowa kuchni
Staropolski Kapuśniak z kiszonej kapusty 220

Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek

Olga Piecze i Gotuje

Proponowane wyszukiwania