żeberka - 2743 przepisów (strona:84/183)

Bigos 226

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 10-12 osób:   2 cebule 1kg dobrej kiełbasy np. śląskiej 100g suszonych grzybów 500g wędzonego żeberka 500g gotowanego mięsa drobiowego  (u mnie pozostałości po gotowaniu rosołu) 500g łopatki wieprzowej 2½kg kiszonej kapusty 8 suszonych śliwek 1 kwaśne jabłko 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego(...)smaku 2 łyżki kminku Sposób przygotowania: Grzyby moczymy przez kilka godzin. Kapustę kiszoną lekko płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, odciskamy i kroimy na mniejsze części. Razem z wędzonym żeberkiem przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą- tyle, by ją przykryło (max 2 litry powinno wystarczyć). Gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy na rozgrzany smalec

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta po Bieszczadzku 157

Jest aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca, daje dużo energii dla ciężko pracujących.  Składniki: kapusta kiszona 1 kg boczek wędzony ½ kg żeberka wędzone ½ kg groch łuskany 25 dag słonina wędzona 10 dag cebula biała 2 szt. kminek 1 łyżeczka mąka 2 łyżki sól do smaku Wykonanie: Groch zalać 1 litrem wrzącej wody i rozgotować. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wodą , włożyć(...)żeberka, posolić do smaku i gotować. Słoninę drobno pokroić, stopić, przysmażyć na niej posiekaną cebulę z mąką i kminkiem. Połączyć z kapustą i gotować do miękkości a w międzyczasie ugotować oddzielnie boczek i dodać w kawałkach do kapusty. Kapustę połączyć z ugotowanym grochem, dokładnie wymieszać i podawać z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE 191

ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉 Składniki: kawałek boczku wędzonego lub żeberek ok. 500-600g surowej białej kiełbasy 2-3 małe surowe wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele angielskie(...)liść laurowy 2 łyżeczki dobrego chrzanu majeranek śmietana ukwaszona 18% sól pieprz Wykonanie: Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą kiełbasę. Gotujemy kolejne 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka całą zawartość a na wrzący bulion wlewamy zakwas. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku: chrzanem, roztartym

Walijskie Pichcenie
Biały barszcz 145

Biały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny(...)kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania. Smacznego Składniki: 400 g żeberek 4 pałki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula z łupinką dobrze wyszorowana połowa selera ćwiartka kapusty 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk suszony woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan zakwas, butelka

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kapustą pekińską, czerwoną soczewicą i pomidorami 257

soczewicę soli się na koniec gotowania, bo jeśli posolimy od razu będzie twarda..Tak więc, ja soczewicę ugotowałam osobno, bo jednak mięsko , tzn ja akurat miałam ścinki od żeberek wolałam posolić od razu.A soczewica ugotowaną osobno dodałam po koniec do gotującej się zupki...ale wiadomo, każdy i tak robi wg siebie.No i taka zupka może być ze śmietaną(...)śmietany, też wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól,pieprz  listek, ziele domowa wegeta lubczyk    Ścinki mięsa zalać wodą , dodać imbir oraz marchewkę startą na tarce oraz przyprawy i gotować.Soczewicę przepłukać

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak 186

białym barszczem.      Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)      Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 414

smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis(...)Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki Przepis 1 Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso się zagotuje

Kuchnia Bazylii
Kartoflanka 157

Zima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow(...)majeranek,sól,pieprz 125ml śmietanki 18% słodkiej 1 łyżka musztardy woda WYKONANIE: do wody kładziemy żeberka, liść laurowy,ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można

Kuchnia Beaty
Kapuśniak na żeberkach 138

mamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki

R'n'G Kitchen
Słodko-ostre żeberka 254

Składniki: 1 kg żeberek marynata: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 liść laurowy 5 ziaren jałowca 5 łyżek sosu słodkie chili 3 łyżki pasty warzywnej pindżur Podravka … Czytaj dalej Słodko-ostre żeberka

czarrna od kuchni
Żeberka z groszkiem 139

Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa. Składniki 1 kg wieprzowych żeberek 700 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 łyżeczka estragonu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki do śmietany 1 łyżka mąki do oprószenia 1 puszka groszku konserwowego (400 g) sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje. Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka, podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Całość smażymy jeszcze chwilę, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dolewamy zalewę z groszku, wsypujemy estragon i dusimy 40 min (pod przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy

R'n'G Kitchen
żeberka z czarnym ryżem 164

ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)zarumieni. Teraz przewróci ć mięso na druga stronę , przykryć rondel, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości. W trakcie duszenia można w razie potrzeby dolać szklanke ciepłej wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę

w mojej kuchni
Kwaśnica góralska 171

smakowała, dlatego po powrocie postanowiłam odtworzyć jej góralski  smak z karczmy na Krupówkach. Zupa wyszła znakomita, idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka(...)kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone na kawałki wraz z kapustą, przyprawami, borowikami i ziemniakami. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać do zupy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Wszystko razem gotować około godziny

Jadło i czytadło
Żurek 197

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony(...)bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać żur i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Barszcz biały z serwatki 140

Danie z kuchni góralskiej. Polecamy.  Składniki 1 kg wędzonych żeberek 2 l serwatki 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka pół małego selera 2 łyżki mąki pół szklanki mleka 3 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz       Przygotowanie Żeberka i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości. Mąkę zmieszałem z mlekiem

R'n'G Kitchen