Wieprzowina na świąteczny obiad 197kuchni polskiej, stąd wiele potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Przeciętny Polak podobno zjada ok. 70 kg mięsa wieprzowego rocznie! Świeża, z dobrego źródła wieprzowina: boczek, karkówka, schab, szynka, żeberka – są doskonałym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza. Mięso to cenione jest najbardziej za swoje walory smakowe, każdy kawałek mięsa wieprzowego smakuje inaczej, dlatego potrawy z tego mięsa są bardzo(...)łopatka pieczona z oregano 44. Szaszłyki ze schabu 45. Gołąbki z ryżem i mięsem 46. Papryka faszerowana kurkami i mięsem 47. Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami 48. Żeberka z młodą kapustą 49. Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 50. Grillowane kotlety wieprzowe The post Wieprzowina na świąteczny obiad appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Inspiracje na Wielkanoc 2019 219hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany
karmelowy
PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI 207krupnik miał odpowiednio gęstą i kleistą konsystencję, kaszę należy uprzednio oddzielnie rozgotować, czyli rozkleić z niewielką ilością masła, a następnie ubić trzepaczką. Krupnik można ugotować na żeberkach wieprzowych, ale także na drobiowych skrzydełkach. Po ugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy. Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie(...)Polecam. Pyszny, domowy krupnik polski. Oto składniki i przyprawy na krupnik polski: ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler) 1 duża cebula - podpiec ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka przyprawy np: sól, pieprz, ziele, listek laurowy. następnie: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej, średniej + około 3-4 razy tyle wody ile krup 1 łyżka masła 500g ziemniaków - obrać
Moja Książka Kucharska
Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem i koperkiem 199domach kapuśniaku. Składniki: 2 opakowania kapuśniaku z kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić(...)oleju. Dodać opakowania zupy kapuśniak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wywar z żeberek, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotować do miękkości warzyw. 2. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu i ponownie całość dokładnie wymieszać. 3. Kremowy kapuśniak podawać
Szalona Kuchnia Eweliny
Gdzie zjeść we Lwowie? Najlepsze restauracje i kawiarnie we Lwowie 242wejściem gdy już „swoje” odstaliśmy. Więc koniec końców obiad jedliśmy w Mięso i Sprawiedliwość . Wybraliśmy mały talerz z różnymi mięsami za ok. 360 UAH (54 zł). Mieliśmy tam wieprzowinę, żeberka i kurczaka, a do tego trzy sosy. Było smacznie, poprawnie, najedliśmy się. Dodatkowo sam lokal ma super klimat i jeżeli lubicie zapach grilla to będziecie w niebie. Ja nie mogę(...)się już doczekać wiosny i startu sezonu grillowego więc byłam w niebie. Jeżeli macie ochotę na same żeberka polecam Wam Arsenal Ribs . My co prawda nie byliśmy tam (mój błąd) jednak nie spotkałam się z żadną złą opinią na temat tego miejsca, każdy wychodzi z niego zadowolony i najedzony. KUMPEL I co prawda nasz wybór jedzenia w tym miejscu był
Czarnawisienka
Tradycyjny barszcz ukraiński 195Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze z wołowiny lub drobiu, albo na żeberkach wieprzowych, które przed ugotowaniem podsmaża się na patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje(...)ćwierć łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy 1 duża cebula opalona nad ogniem 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz
Cztery Fajery
Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach 160najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3 Składniki 600 g wędzonych żeberek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 4 ziemniaki 250 ml szczawiu konserwowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki jajka(...)opcjonalnie sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra ), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę
R'n'G Kitchen
żeberka z czarnym ryżem 153ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)zarumieni. Teraz przewróci ć mięso na druga stronę , przykryć rondel, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości. W trakcie duszenia można w razie potrzeby dolać szklanke ciepłej wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę
mojej kuchni
Kwaśny kapuśniaczek 194kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą
Na moim talerzu
Fasolowa z klopsikami makaronowymi 223wiele sposobów. Polecam zrobić takie klopsiki bo są naprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie. przepis na zupę: 60 dkg żeberek 2 marchewki 1/3 selera 2 ziemniaki 500 g fasoli jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 garść suszonych podgrzybków 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili sól, pieprz 2 ząbki czosnku(...)grzyby namaczam w osobnych miskach w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuje grzyby w tej samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam do garnka, dodaję pokrojone żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili
wesoła kuchnia
Zupa grysikowa z ziemniakami + film 253osób dbających o linię. Można się nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy. składniki na 6 porcji kość na zupę, żeberko lub udko z kurczaka włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy manny kilka ziaren czarnego pieprzu posiekana natka pietruszki sól przepis Marchew(...)plastry a pietruszkę i seler na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Na suchej patelni podpiekamy cebulę. W dużym garnku umieszczamy kość na zupę, żeberko lub udko, dodajemy pokrojoną włoszczyzną marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, czosnek oraz przypieczoną cebulę i ziemniaki, wszystko zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Następnie wywar doprawiamy ziarenkami czarnego pieprzu oraz
Smakowite Dania
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 197polski krupnik ugotowany na dróbkach, czyli szyjce i skrzydełkach kurczaka, zabielany śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować. Pyszny krupnik na żeberkach. Wyjątkowy smak będzie miał krupnik ugotowany na żeberkach lub innym mięsie wieprzowym, najlepszy z kaszą jaglaną i posiekanym koperkiem. Także zabielony śmietaną. Krupnik polski. W dawnej kuchni
Moja Książka Kucharska
Zupa warzywna na żeberkach 170lada gratka dla koneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchen
Prawdziwy barszcz ukraiński. Przekonaj się, czy robisz go właśnie tak [PRZEPIS] 840warzyw nie wrzucamy od razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej. A zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób(...)Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek z dodatkiem przypraw – gotuj je pod przykryciem przez około 1,5 godziny z dodatkiem wszystkich przypraw. Gotowe mięso samo powinno odchodzić od kości. Kapustę kiszoną ugotuj osobno aż zrobi się miękka. Na dużej patelni rozpuść masło i przesmaż na nim poszatkowaną
Kulinarna Polska
Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 179dominuje nasza, rodzima. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek wieprzowych 1 garść suszonych grzybów 1 litr bulionu warzywnego 100 g kaszy pęczak 100 g roladki sera koziego sól, pieprz Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy(...)przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy. Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy
R'n'G Kitchen