żeberka - 2743 przepisów (strona:83/183)

Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 149

Madziarów od Folwark , który gorąco polecamy. Lekko ostry smak idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami. Składniki 1 garść suszonych grzybów 600 g ziemniaków 1 duża marchew 800 g żeberek 150 g mrożonego groszku 300 g kapusty kiszonej 200 ml sosu madziarów 250 ml bulionu warzywnego sól Przygotowanie Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 min), studzimy i kroimy w paski. Ziemniaki(...)obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa z boczniakami 128

Delikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na maśle i ten zapach lubczyku <3 Kochamy <3 Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g boczniaków 1 łyżka masła 1 mała cebula 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchew 150 g serka twarogowego z ziołami 1 łyżka mąki świeży lubczyk sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 134

naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki 10 łyżek suchej białej fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę(...)aluminiową, ułożyłem na blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz

R'n'G Kitchen
Wokół stołu – jak to ugryźć – cz. 3. Grill 137

ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance jest zapieczony, roztopiony twardy ser, spożywamy ją za pomocą noża i widelca. Żeberka Jemy nożem i widelcem. Chyba, że gospodarze znów wyjdą swoim gościom naprzeciw i przygotują kawałki żeberek tak jak drób – końcówkę kostki owiną w serwetkę. No! To grillujmy! A tutaj macie

Kate's Kitchen
ŻEBERKA GARAM MASALA 171

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT  (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 60-70 dag żeberek wieprzowych (paski). Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala, 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, rozcinam na kawałki. Z podanych składników przygotowuję marynatę(...)Mięso dokładnie nacieram marynatą, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Żeberka piekę pod przykryciem w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę i piekę przez kolejne 10-15 minut

JejKuchnia
Żeberka z grilla 310

Żeberka z grilla to danie na które zawsze czekam, gdy rozpoczynamy sezon grillowy. Idealnie soczyste i podpieczone smakują wszystkich domownikom i gościom. To tez bardzo prosty do zrobienia przepis.  Żeberka wieprzowe marynuję zawsze dzień przed grillem. W dniu imprezy wystarczy je wyjąć wcześniej z lodówki i jak to się mówi.. wrzucić na ruszt

AniaGotuje.pl
SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue 205

półki. Sos robi się łatwo i szybko. Sos barbecue z suszonymi pomidorami. Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku. Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki na domowy sos barbecue -------------------------------------- Liczba(...)pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne.  Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue: żeberka w sosie BBQ  filet z indyka w sosie BBQ skrzydełka kurczaka w sosie BBQ szaszłyki drobiowe marynowane w sosie BBQ karkówka wieprzowa marynowana w sosie BBQ Smacznego

Moja Książka Kucharska
ZUPA SZCZAWIOWA 176

można zabrać ją w słoiczku na rozpoczynającą się właśnie Majówkę, na której sprawdzi się również chłodnik oraz ciasto kruche z rabarbarem - w typowo majówkowym klimacie ;).   SKŁADNIKI: 600 g żeberek pęczek włoszczyzny 150 – 200 g szczawiu ( im większy pęczek tym lepiej) oczyszczonego i umytego 8 średnich ziemniaków 300 ml śmietany 18% sól, pieprz jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Umyte(...)żeberka włożyć do garnka, zalać około 2,5 l zimnej wody. Zagotować, gdy zbierze się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz ziemniaki gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy wszystkie składniki będą już miętkę dodać drobno pokropiony szczaw wrzucić. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżkami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować

RAROSSA
Żurek z kapustą kiszoną 119

Taki nasz miszmasz na temat żurku. Składniki 500 g wędzonych żeberek 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 300 g kapusty kiszonej 500 ml żuru 100 g mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka masła kminek mielony sól,pieprz Przygotowanie Mięso wkładamy do zimnej wody ( 1,2 l ), wrzucamy liść(...)laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne. Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy

R'n'G Kitchen
Żurek na zakwasie 265

żurek. Jeśli macie małą rodzinę i sąsiadów niegodnych żurku, to zróbcie z połowy składników. Potrzebujemy: 4 litry wody 1 litr zakwasu 1 litr maślanki lub serwatki 1 duże, wędzone żeberko lub kość 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego łyżkę ziaren pieprzu ok. 1 kg dobrej, wiejskiej kiełbasy (żurek jest „na bogato”) 5 ząbków czosnku 9 sporych ziemniaków pokrojonych(...)suszonego majeranku 1 łyżeczkę cząbru sól, pieprz 2 łyżki chrzanu 500 ml śmietany kwaśnej (hartowanej gorącą zupą) jajka na twardo do podania. Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia wywaru. Gotujemy wodę, żeberka, liść laurowy, ziele i pieprz – od momentu zagotowania 20 min. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy, aż ziemniaki będą gotowe

ladykitchen
Żurek z jajkiem i wędliną 150

piękną, słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Żurek z jajkiem 150

można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce 1 szt 500 g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży) 3-4 kiełbaski białe surowe pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por) 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula liść laurowy … Czytaj dalej Żurek

gotuj ze mną
Wielkanocne pyszności 2018 721

hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany

karmelowy
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 189

link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur około 400 g wędzonych żeberek (ew. innego mięsa na bulion) 4 białe surowe kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu(...)grzybów 4-5 łyżek śmietany 18% sól Do podania: jajka na twardo ugotowane ziemniaki lub chleb Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko pyrkała (tak jak na rosół

PatiGotuje
Willowglen i zupa chrzanowa 138

można użyć „porcji rosołowej”, ale nóżki lepsze) Niewielki kawałek szpondra 2 grube na 1 cm plastry surowego wędzonego boczku 30 dag innej „wędzonki” – może być kawałeczek dobrze uwędzonego podgardla, żeberek, czy po prostu wędzonych kości pasek ok. 20 cm żeberek wieprzowych Kilka listków laurowych Kilka ziarenek czarnego pieprzu Kilka kulek ziela angielskiego Tacka włoszczyzny Dodatkowo: 4-5 ziemniaków Korzeń chrzanu

Kate's Kitchen