żeberka - 2743 przepisów (strona:82/183)

Zupa warzywna na żeberkach 146

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą

R'n'G Kitchen
Prawdziwy barszcz ukraiński. Przekonaj się, czy robisz go właśnie tak [PRZEPIS] 804

warzyw nie wrzucamy od razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej. A zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób(...)Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek z dodatkiem przypraw – gotuj je pod przykryciem przez około 1,5 godziny z dodatkiem wszystkich przypraw. Gotowe mięso samo powinno odchodzić od kości. Kapustę kiszoną ugotuj osobno aż zrobi się miękka. Na dużej patelni rozpuść masło i przesmaż na nim poszatkowaną

Kulinarna Polska
Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 148

dominuje nasza, rodzima. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek wieprzowych 1 garść suszonych grzybów 1 litr bulionu warzywnego 100 g kaszy pęczak 100 g roladki sera koziego sól, pieprz Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy(...)przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy. Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z ziemniaczkami 144

sprawdzają się mocno rozgrzewające zupy. Idealnym przykładem takiej zupy jest kapuśniak z ziemniaczkami. Kwaśny na bazie zasmażki mocno rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kapuśniak z ziemniaczkami Składniki: 1 kawałek wędzonego żeberka korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka(...)boczku wędzonego 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki pieprz sól Dodatkowo: 4-5 średnich ziemniaków 2-3 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju sól Na początku gotujemy wywar. Żeberko zalewamy około 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Później dorzucamy obraną pietruszkę, seler, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Lekko solimy i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut

PatiGotuje
Restauracja Rendez Vous (Liptovský Trnovec, Słowacja) 201

ceny na lokalne atrakcje takie jak termy czy dodatkowy wyjazd kolejką na Chopok. Warto się wybrać. Oto, co zamówiliśmy w restauracji Rendez Vous: Jak widać na powyższych fotografiach zamówiliśmy żeberka, kurczaki i stek w towarzystwie świeżych lub grillowanych warzyw. Mięso było obłędne. Żeberka wprawiły mnie w prawdziwe osłupienie. Mięsa doprawione w punkt, miękkie i soczyste. Stek, choć konkretny bardzo dobrze

Karola gotuje
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 203

gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem) i od razu zakręcić. Przechowywana w lodówce, będzie dobra do tygodnia czasu. SKŁADNIKI / 6-8 PORCJI 500 g żeberek wieprzowych 500 g kapusty kiszonej 500 g ziemniaków 2 litry zimnej wody 1 duża cebula  2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół pęczka natki pietruszki  przyprawy(...)przykryciem 30 minut.  Wyjmujemy cebulę, pora i łodyżki natki. Wyrzucamy.  Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i  dodajemy do ugotowanej zupy. Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą. Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i olej. Podgrzewamy na małym ogniu

cool and minty
Boskie frytki i żeberka, smakowite poutine i burgery - Pittu Pittu 140

wersja Grażyna Sprężyna. Obie bardzo treściwe i naprawdę wyśmienite. Jeśli wybierzecie się do Pittu Pittu z grupką znajomych to koniecznie zdecydujcie się na pozycje z menu Wielkie Żarcie, czyli żeberka. To jest ambrozja dla mięsożerców! Żeberka marynowane są 12h w marynacie z dodatkiem wędzonej papryki, a następnie są przyrządzane w taki sposób, że gdy wjeżdżają na stół to ślina cieknie

Cooking Monster
Zupa ogórkowa 215

Smaczna domowa zupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z częściej gotowanych w moim domu.  żeberka wieprzowe lub dowolne kości kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim kilka ogórków kiszonych śmietana  2-3 ziela angielskie 2-3 liście laurowe sól, pieprz Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką

talerz przyjemności
Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem 176

świeżym majerankiem . Nic nie jest tak aromatyczne i ciepłe jak to połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha Składniki : 1,5 szklanki grochu łuskanego 2 kiełbasy śląskie 3 żeberka wieprzowe kawałek wędzonego boczku 1 cebula 1-2 marchewki korzeń pietruszki 3-4 ziemniaki 3 l wody 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mały pęczek świeżego majeranku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na złoty kolor . Przekładamy do garnka , dodajemy pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak z pomidorami na żeberkach 109

Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 głąb kalafiora 1 mały seler korzeniowy 4 ziemniaki 1 por (biała część) 1 łyżka masła 300 g kapusty(...)kiszonej 330 ml soku pomidorowego 2 papryczki pomarańczowe kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 1,5 l ). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Marchew, głąb kalafiora i seler

R'n'G Kitchen
Grochówka z chorizo 123

Składniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka soli Boczek pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp sól, groch, dodaj boczek (lub żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną

Delicious Place
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 178

ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone  w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek po węgiersku (18 zł) Na deser zamówcie koniecznie: sernik z musem truskawkowym(...)Warto tu wpaść na tradycyjne dania naszej rodzimej kuchni. Mnie szczególnie przypadł do gustu smalec, śledzik i galareta. Zjadłabym też po raz kolejny placek po węgiersku, flaki i żeberka. Trzeba też zwrócić uwagę na bardzo fajny i dopracowany wystrój lokalu i ciekawe motywy graficzne na ścianach. Jest tu przytulnie i miło. Setka - Jedz i pij po polsku Warszawa ul Świętokrzyska

Kulinarne przygody Gatity