przygotowałam je na" grillowy obiad" Połączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło. SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża tymianek(...)cytryny oraz solimy wedle uznania. Ziemniaki takie są przepyszne. Niestety zdjęcia po upieczeniu nie ma, gdyż załogo szybko je skonsumowała :) Do ich towarzystwa były tak jak wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz ulubiony sos na bazie jogurtu greckiego, świeżego koperku, soli, świeżo zmielonego
Basia w kuchniWariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje(...)autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Wieprzowina pieczona z warzywami /Roast pork with vegetables autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Pieczone żeberka w soku malinowym autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Kaczka z granatem i cytrusami autorka: Tedi | blog: Kuchnia u Tedi Rolada wieprzowa z ricottą. autor: Lukash | blog: Kuchnia Łukasza Pieczeń wieprzowa
Kuchenna KontrrewolucyaKrupnik bez wątpienia należy do palety tradycyjnych zup polskich. Mi ten smak kojarzy się z dzieciństwem, dlatego przyrządzam go według receptury mojej mamy. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny ½ kg żeberek 10 szt. suszonych grzybów 10 dag pęczaku 5 ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować(...)Grzyby i żeberka włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, posolić i gotować 20 minut. Do wywaru dodać włoszczyznę i ziemniaki i gotować następne 20 minut. Wrzucić ugotowany pęcak, przyprawić do smaku, włożyć 1 łyżkę masła i posypać koperkiem
Tradycyjna KuchniaSposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli
Kuchenne aromatyPrzepis na tę pyszną zupę fasolową dostałam od mojej przyjaciółki Florki :-) Syta, bardzo aromatyczna, pożywna - tak najprościej można ją opisać. Po prostu mniam! Składniki: - 30cm wędzonych żeberek - koncentrat pomidorowy - włoszczyzna (może być w słupkach mrożona) - puszka czerwonej fasoli konserwowej - 4 ziemniaki - przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa dla smaku W 3 litrach wody gotujemy wędzone żeberka, ok. 30 minut
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Od czasu do czasu, gdy mam chęć na żeberka, przygotowuję je właśnie w ten sposób. To smaczne danie najlepiej podawać … Przeczytaj cały artykuł Post Żeberka duszone w sojowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Żeberka duszone w sojowym sosie są bardzo smaczne. Potrawa ta pochodzi z filipińskiej kuchni, gdzie króluje sojowy sos i potrawy … Przeczytaj cały artykuł Post Żeberka w sosie sojowym II (adobo) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDzisiaj jako że pogoda stworzyła warunki do grillowania wspólnie ze znajomymi wyciągnęliśmy grilla i postanowiliśmy posiedzieć na świeżym powietrzu. Tym razem oprócz kiełbasy, grillowanego karczku czy żeberek postanowiliśmy zrobić coś innego. Użyć całkiem innego mięsa. Kupiłem filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego. Zmieliłem mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego tymianku i rozmarynu suszonej ostrej(...)rozmarynie i tymianku rzuciłem na rozgrzane węgielki po czym położyłem ruszt a na nim nasze kebaby. Cienkie rulony z mięsa nie potrzebują tyle czasu na ruszcie co karkówka czy żeberka. Po 10 minutach szaszłyki były gotowe, a ich smak nie do opisania. Składniki 2 gałązki rozmarynu (posiekane same listki) 4 gałązki tymianku 30 g. suszonej ostrej papryczki 100 g. bułki
Full Smakudzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka z dzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana
królestwo garówżeberek z dzika, 80 g słoniny wędzonej (najlepiej z dzika), 2 cebule, gałązka rozmarynu, 10 owoców pieprzu czarnego, 4 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 400 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 12 śliwek wędzonych, Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki
królestwo garówIdealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka
MarciochaKucharzyDobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc
Smaczna PyzaPamiętacie przepis na zakwas ? Teraz przyszła kolej na pokazanie jak ja go wykorzystałam. Powstał pyszny żurek. żeberka wędzone biała kiełbasa kiełbasa wędzona włoszczyzna zakwas ziemniaki zakwas chrzan majeranek sól dodatkowo : jajka na twardo Do garnka wkładamy żeberka i kiełbasę, dodaję obraną i umytą włoszczyznę. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną zlać wywar
Polska Zupaduszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczka(...)majeranku 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki wrocławskiej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, goździki, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku oraz 1/2 szklanki wody
Gosia gotujebarszcz biały czy może inna zupa? Składniki: 2,5 litra wody 0,5 litra zakwasu na żurek 500 g białej kiełbasy parzonej 300 g wędzonego boczku 500 g wędzonych żeberek 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml śmietany (opcjonalnie) sól pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około 40 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną cebulę. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dolewamy przecedzony przez sito zakwas i doprawiamy całość solą, pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny