okno, jak tylko otwieram oczy.Aż mierzi mnie, kiedy po raz kolejny widzę te parszywe, bure obłoki.Znalazłam.Kojarzycie może szczaw? Przez wiele lat myślałam, że to taki szpinak o innym smaku,że pewnie Babcia i Mama dodają coś, aby zmienić go, bym zjadła. Nie lubiłam szpinakprzez bardzo długi czas. Później wpadłam na to, że może to inna odmiana szpinaku
W kuchni Karmel-itkinastrój. Jak dla mnie wyszedł piękny limonkowy kolor. LOVE IT! Miłego Dnia Kochani :) Składniki na 1 szklankę: 1 pomarańcza - koniecznie pozbawiona błonek!!! 5 kostek lodu 1 garstka liści szpinaku świeżego ( u mnie tego z balkonu:)) 1 garstka liści świeżej mięty pomarańczowej (jest delikatniejsza od pieprzowej 1/2 łyżeczki spiruliny sproszkowanej Skworcu Wykonanie: Prościej się już nie da! Miętę i szpinak
Blondynka Gotujewiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram(...)smaku sól czosnkowa do smaku pieprz czarny mielony Szpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.sałatka:2 garście szpinaku świeżego1 papryka czerwona 2 małe cukinie (może być żółta i zielona)2 cebule10 pieczarekprzyprawa grill ziołowy Kamisolej do skropieniaPrzygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić(...)grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeSkładniki: 250g boczku 200g pieczarek 250g szpinaku 250ml Śmietana 18% 150g Gorgonzola dolce badż picante 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie:Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy boczek, gdy nabierze koloru dorzucamy grzyby po ich ze złoceniu dodajemy Śmietanę zaś ser wszystko wymieszać dodać opłukane liście szpinaku oraz rozniecone ząbki czosnku i przyprawy. Przed podaniem
cookplmoim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :) Składniki: 60 dag filetu z indyka 45 dag mrożonego szpinaku150 ml śmietanki kulinarnej 12%150 g kwaśniej śmietany 12%1 cebula 2 ząbki czosnku2 łyżki oliwysól, pieprz, bazyliamakaron penne15 dag sera żółtegoCebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso z indyka, posolić i chwilę podsmażyć. Następnie dusić przez ok. 15 minut, po czym dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Całość doprawić pieprzem i bazylią, dodać obie śmietanki i gotować 3 minuty. Podawać z makaronem a gotowe danie posypać startym serem. Smacznego
Delicious Titbitsróżnych listków ale można również użyć samego szpinaku.składniki:kruche ciasto125 g mąki pszennej125 g mąki pszennej pełnoziarnistej150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku250 g ricotty2 jajkasól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa Kamisolej lub masło do smażeniaPrzygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać(...)przesmażyć na patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1/2 awokado 2 garści szpinaku 1 jabłko 1 kiwi 1/2 mielonego siemienia lnianego sok wyciśnięty z cytryny (do smaku) 1,5 łyżki migdałów lub płatków migdałowych woda Awokado pozbawić pestki. Jabłko oraz kiwi obrać ze skórki. Umieścić wszystko w blenderze i zblendować. Ilość wody zależy od pożądanej konsystencji. Ja dałam 1/2 szklanki i wyszła mi musowa konsystencja
Moja Galeria Smakuszpinakowym? Myślę, że nie. Dlatego warto poeksperymentować i przy następnej okazji pikniku, grillu, majówce, domowym przyjęciu zaserwować gościom taką wersję. Zapewniam, że ich w pełni zaskoczycie. Ja użyłam mrożonego szpinaku Poltino , ale wy możecie użyć np świeżego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDosłownie jedna tarta goni za drugą. Po dzisiaj razowa tarta ze szpinakiem na przywitanie wiosny. Zielone nadzienie szpinakowe symbolizuje budzącą się wiosnę, a małe gwiazdki po bokach to śnieżynki śniegowe. To tak celem wyjaśnienia, co autor miał na myśli robiąc tartę z gwiazdkami pod koniec marca. Oczywiście możecie użyć innych foremek, ale ja jakoś nie mogłam się zdecydować
dolcevitainmykitchenmłode 5 dziewczyny 6 przygotować 7 przecież 8 cały 9 przyniosły 10 teoria 11 to dość dosadne określenie braku powodzenia 12 trzaski, małe drewienka 13 później 14 główki 15 szpinaku 16 młodych 17 woreczka 18 puszka kukurydzy 19 sos 20 cytryny 21 pokrójcie 22 całkiem 23 inny 24 garnuszku 25 razem 26 wrzućcie 27 dużej 28 gotowe 29 pasować Artykuł
Chop w kuchniSkładniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza 200 g makaronu razowego wstążki 100 mrożonego szpinaku w brykiecie 1 średni por 3 ząbki czosnku 1 serek pomidory i bazylia Apetina pasta paprykowa … Czytaj dalej Dorsz z makaronem w kremowym sosie
czarrna od kuchnipiknik... :) dobra przekąska Jak widać niewiele potrzeba żeby przygotować sobie fajną przekąskę :) Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 6-8 mm ... Wycinamy krążki... Wałkujemy i dodajemy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser... Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety... Dla niecierpliwych jest wersja maxi :) Taki "krokiet", to już słuszna porcja :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy do pieczenia
chleba naszegozupa pomidorowa, gdy nie ma się za wiele składników w lodówce, a mamy ochotę zjeść coś nietypowego i ciekawego. Zapraszam na zupę pomidorową z użyciem kremu Poltino, z dodatkiem szpinaku i krewetek. Całość smaku dopełnia ocet balsamiczny. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik