obyczaj Klasyczne Oeufs en Cocotte to jajka zapiekane z masłem i odrobiną crème fraîche, które czasem Francuzi wzbogacają kawałeczkami boczku (lardons), pieczarkami, wędzonym łososiem, szpinakiem czy szparagami. Widziałam nawet wersję z kawiorem, co czyni z jajek w kokilkach raczek wykwintne danie, godne śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także w innych krajach śródziemnomorskich(...)Hiszpanii, gdzie w zależności od regionu dodaje się do nich różne ingrediencje - pomidory, paprykę, kiełbasę chorizo, szynkę Serrano, tuńczyka oraz szpinak. Zapieka się je w specjalnych ceramicznych naczyniach zwanych cazuelas. Przykładami tak przygotowanych jajek są Huevos en el Purgatorio (dosłownie 'jajka w czyśćcu') oraz sławne, wywodzące się z Andaluzji Huevos a la Flamenca, które na pewno
Chilli Czosnek i Oliwazupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak, również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy i że powinno się go unikać. Sprawcą całego(...)zamieszania jest związek o nazwie szczawian potasu, występujący także w botwince, rabarbarze i szpinaku (czyli naszych wiosennych nowalijkach). Szczawian potasu jest substancją antyodżywczą, ponieważ utrudnia wchłanianie wapnia i magnezu w przewodzie pokarmowym. Ponadto szczawian potasu wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Dlatego spożywanie szczawiu nie jest wskazane osobom cierpiącym na kamicę nerkową, reumatyzm i artretyzm. Reszta
Chilli Czosnek i OliwaSpring Rolls. Dosłownie można jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;) Składniki: (1 osoba) 4 arkusze papieru ryżowego 100 g piersi z kurczaka kilka liści szpinaku 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz Sposób przygotowania: Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki(...)Następnie myjemy i kroimy w ćwiartki cukinię - smażymy z odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Po przygotowaniu poprzednich składniki moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem. Smacznego
Truskawkowa Fiestasuszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę(...)drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki. Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. Polecam również: Koktajl warzywny ze szpinakiem ze świeżego szpinaku. Zielony chłodnik z grzankami Chłodnik z botwinki na jogurcie Koktajl warzywny z koperkiem 100 ml jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe avocado, garstka rukoli, sok z ½ cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka)Olej rzepakowyWoda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie Ewentualnie: ketchup listki szpinaku Przygotowanie: Obieramy cebulę i kroimy ją w półplasterki. Podsmażamy je na oleju do uzyskania jasnobrązowego koloru. Następnie zalewamy je wodą, tak aby pokryła całość i dosypujemy(...)zawijamy brzegi prostokąta w małe ruloniki. Na środek nakładamy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość pieczemy w 200 stopniach C przez ok.15 minut. Można polać ketchupem i zjeść razem ze szpinakiem. Smacznego :) Bardzo dziękuję zespołowi Paczkomaty InPost oraz firmom Tefal i Winiary za nagrody związane z wzięciem udziału w konkursie Kuchnia 24/7 organizowanym na portalu durszlak.pl i przejściem
Weganizm infantylnyśrednich ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być nawet wczorajsze) mąka pszenna w ilości nie do określenia i ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 paczki mrożonego szpinaku (opcjonalnie może być świeży), odsączonego z wody sól ząbek startego czosnku (lub czosnek granulowany) do smaku Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta warto wstawić garnek z wodą z dodatkiem soli oraz łyżeczki(...)gotowania). A teraz do dzieła ;) Ugotowane i przestudzone ziemniaki należy zetrzeć na tarce (lub rozdrobnić w jakikolwiek inny sposób). Do garnka (lub na stolnicy) z ziemniakami dodać jajko, szpinak (świeży trzeba wcześniej podsmażyć na oleju, wystudzić), starty czosnek, sól oraz obie mąki. Ugnieść jednolite ciasto. Powinno ono odchodzić od ręki, nie kleić się. Jeśli chodzi o mąkę pszenną
bastalenaInspiracją do tej zapiekanki był przepis Margarytki..ja zrobiłam po swojemu i ciut zmieniłam..Kupiłam fajny makaron..w Lidlu bodajże...zielony z dodatkiem szpinaku..o fajnym kształcie..wygląda jak strąk grochu- mi tak się skojarzyło i postanowiłam dodać do zapiekanki......Na początku.. jak to u mnie czasem bywa...zrobiłam nie tak jak trzeba...potem zrobiły mi się kluski(...)bywa jak się robi kilka rzeczy naraz..ale wszystko udało się naprawić i zapiekanka była pyszna.. ½ dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu [ u mnie makaron ze szpinakiem] 1 szkl.mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego
Moje domowe kucharzeniejedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 50 g sera feta, duży plaster arbuza, 5 łyżek malin, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego Wykonanie Rukolę, szpinak
Z miłości do słodkościcytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne 0/5 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka kropel tabasco 200 g młodego szpinaku zielony ogórek gruntowy dojrzałe avocado kilka truskawek garść poziomek pół żółtego melona ćwiartki limonki Przyprawy ucieramy w moździerzu po czym mieszamy z reszą składników na marynatę. Nacieramy łososia a następnie(...)stron na rozgrzanym ruszcie (ok. 5 minut z każdej strony). Obrane avocado, ogórka oraz truskawki kroimy. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Mieszamy je ze szpinakiem oraz poziomkami. Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego
Mienta blogByłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 0,7 l wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić(...)plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie
Monia miesza i gotujezrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu.Składniki:makaron canelloni250 g mięsa mielonegosos bolognese z torebkipół puszki zielonego groszku2 ząbki czosnkużółty ser do posypaniapół szklanki śmietanysól i pieprzPrzygotowanie:1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego(...)naczyniu żaroodpornym.4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem.5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C.Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu wolą mięso, więc to świetna potrawa przede wszystkim dla nich
Pasja Smakudodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam ;-)Składniki na ok.6 porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo(...)obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można także dodać trochę wody), wrzucić por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry cukinii i szpinak. Zagotować. Gotujemy pod przykryciem ok.15-20 minut. Dodać ruccolę oraz pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Odstawić na ok.5 minut, a następnie wszystko zmiksować, używam ręczny blender. Uzupełnić wrzącą wodą, doprawić
Smaczne Zdroweoraz ryżowego. Doprawiona dużą ilością szczypiorku i koperku- po prostu pychotka. Przepis na dwie bulionówki lub jako danie obiadowe dla jednej osoby na diecie ;-)Składniki:- 150g obranych marchewek- 50g szpinaku baby- 1/2 szklanki mleka ryżowego- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego- garść liści bazylii i szałwii (łącznie)- sól i chili do smakuDo posypania:pokrojony koperek i szczypiorek (czym więcej tym smaczniejsza(...)garnku zagotować mleko ryżowe z 1/2 szklanką wody i marchewką pokrojoną w plastry i bazylią oraz szałwią. Pogotować do miękkości marchewki (ok.10-15 minut). Pod koniec gotowania do garnka dorzucić szpinak baby. Odstawić z palnika i zmiksować (u mnie ręcznym blenderem). Następnie dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, mielonym chili i dolewamy wody (wg uznania). Zagotować i można podawać. Posypać pokrojonym
Smaczne Zdrowelistki odświeżyć tak samo jak rzodkiewkę ( w lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową
Buniabaje w kuchni