woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:725/1096)

Sok z aronii z sokownika, bez cukru 301

rano na czczo. Przygotować wieczorem. Do szklanki wlać trochę tego soku, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wymieszać. Zostawić tak do rana i wypić. Taki napój jest super dla naszego ciała. Dużo dobrze działa na serce, układ odpornościowy itp. Aronie i jabłuszka umyć. Do sokownika wlać wodę, nałożyć część do której nakładamy owoce. owoce nie muszą być czysto przebrane, listki

Kuchnia Pokoleń
CHŁODNIK Z BOTWINKI 183

botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą do pokrycia. Dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy, aż botwinka zmięknie. Przecedzamy i przelewamy

Kuchnia Paulettes
Kompot z rabarbaru 182

małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu

NiePieprz.pl
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 175

szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, zieleniną i sosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól i pieprz według smaku Wszystkie

Pełny talerz
Tarta z łososiem i szpinakiem 199

folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem i cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Temp. pieczenia 190*C przez 20 minut. Szpinak zmrożony włożyć do garnka,dodać masło i rozgnieciony czosnek. Gotować do odparowania wody. W garnku roztopić masło,podsmażyć na nim mąkę,następnie dolać mleko. Sos należy

Kolorowa kuchnia Elki
Dżem z dyni i jabłek 162

goździków (utartych w moździerzu) 1 płaska łyżka mielonego cynamonu sok z 1/2-1 cytryny (w zależności od kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 0,5 szklanki wody i gotujemy (pod przykryciem, na wolnym ogniu) często mieszając aż jabłka i dynia zaczną

MyCookBook.pl
Pigwowiec w cukrze - idealny do herbaty 283

Waszych ogródkach rośnie pigwowiec to zachęcam do przygotowania owoców w cukrze. Idealnie zastąpią cytrynę, np. w herbacie. Ponadto syrop z owoców pigwowca świetnie smakuje! :) Składniki na 3 małe słoiczki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, owoce pigwowca pokroić w ósemki

Ugotować
Dzbanek odporności 157

tego wodę. Jest bardzo wyrazisty w smaku i najlepiej smakuje na gorąco! Poza tym zawiera w sobie wszystko, aby wzmocnić odporność lub podreperować tę nadłamaną! :D Jestem jego wielką zwolenniczką, bo przy jego w miarę regularnym piciu budujemy wewnętrzną barierę odpornościową. I to w jakim pysznym wydaniu! :) Napar cytrynowo- imbirowy Potrzebujesz: 5cm świeżego imbiru 1/2 sporej cytryny 1l wrzątku miód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 207

blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś po grecku (w warzywach) 217

Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze

Szefowa kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem 242

supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Sposób wykonania: Makaron wsypać na osolony wrzątek, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, przelać wodą, zostawić do osączenia. Paprykę, pomidora i cebule dymkę posiekać w drobna kosteczkę, łososia

Wanilia i Kardamon
Sałatka magdeburska 268

cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie   Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie. Pory oczyściłem, umyłem

R'n'G Kitchen
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 201

false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną   ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 216

proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około

Kuchcik gotuje
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 157

smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek

Marder&Marder Manufacture
Tarta z rabarbarem 168

kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 186

Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny by ożywić lekko smak. Dodanie zieleniny do sosu nadaje mu lekkości i odciąga

Kuchnia po mojemu
Torcik andrutowy z jagodami 149

puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać przez sitko czekoladą

Gosia gotuje
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 198

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając

Luźna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 185

niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :)Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :)Składniki:5 dkg drożdży,3/4 szklanki wody,1 szklanka mleka,ok. 2 szklanki mąki pszennej,3 jajka,2 łyżki cukru,szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 229

zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę

chwile dla mnie
karnibahar kizartmasi -kalafior panierowany,turecka przystawka meze... 226

Składniki: kalafior 1 większy, sok z cytryny 2 łyżki, sól morska 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowa mini lasagne. 156

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać

Kulinarny karnet Christophera
Tort śmietankowo jabłkowy 390

pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 188

mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić

Ala piecze i gotuje
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 214

pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: 1.  Kotlety -  bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy do miski i łączymy(...)wody  (zawsze dwukrotnie więcej niż ryżu) solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu.  3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą

Słodki Kompromis
Orientalna sałatka z makaronem ryżowym i wieprzowiną teriyaki 295

cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - olej kokosowy do smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej, od zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą(...)dodaję do makaronu. Ogórka i awokado obieram i kroję w paseczki, wędrują do miski i pozostałymi składnikami. Następnie dodaję odsączoną kukurydzę i listki szpinaku pozbawione ogonków. Polewam sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszam ze sobą, w razie potrzeby przyprawiam solą (sosy, których użyłam są dosyć słone, więc może nie być takiej potrzeby). Przed podaniem posypuję sezamem i słonecznikiem

Cook&Love
Meksykańskie soft tacos 167

g/165 g po odsączeniu) - 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) - pół papryczki chili bez pestek - 200 g przecieru pomidorowego (lub pół puszki krojonych pomidorów) - sok z połowy cytryny - tarty parmezan - po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku - szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki do smaku - 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oleju do smażenia(...)rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekaną papryczkę chili. 2. Pieczarki płuczemy, osuszamy, kroimy na pół i dodajemy do podsmażonej chili. Grzyby od razu oprószamy szczyptą soli, aby szybciej puściły wodę. 3. W tym czasie kroimy paprykę w cienkie plastry, a następnie dodajemy ją na patelnię. 4. Całość podsmażamy, aż woda z grzybów całkowicie odparuje (ok. 15 minut

Bez Cebuli
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 513

słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym. Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości, karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było. Dla mojego męża za słodko z racji bez za którymi nie przepada. Dla mnie(...)pysznie, lubimy w końcu jak jest słodko. Bardzo Wam polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem.                Składniki:   8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania