woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:725/1096)

Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 181

cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak. Dorzucić skórkę

Korniszonki
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 140

świeża, żółta papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny 2 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta ostrej papryki kilka nasion gorczycy 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli Ciecierzycę moczymy w wodzie kilka godzin wcześniej ( wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodąwody powinno być

Mienta blog
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 247

teriyaki – przepis W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki, miód, sok z cytryny. Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji warzywa i mięso. Rada: Warto patyczki od szaszłyków zmoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia na ruszcie się nie spaliły. Smacznego! Artykuł Szaszłyki z szynki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia 4373

wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż się rozpadną. Brzoskwinie pozbawić pestek, drobno pokroić i gotować razem ze śliwkami, aż nie będą wyczuwalne twarde kawałeczki. Marmoladę zdjąć z palnika i dodać namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować). Marmoladę wystudzić i wyłożyć

Kuchcik gotuje
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 194

warzywach. Pomiędzy udka włożyć pozostałe dwa pomidory. Podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika      ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Galaretka ze szparagami i szynką 174

Płyn przecedzić. Dolać bulion drobiowy do uzyskania 1,2 l płynu. Trochę zimnej wody wlać do miski z żelatyną, zamieszać, odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje. Następnie wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać, przelać do reszty wywaru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i kroplą soku z cytryny. Wsypać siekaną pietruszkę, wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie nam wyjmować gotową

królestwo garów
Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami 199

proporcji wyszło mi 16 babeczek CIASTO -1 jajko -125 ml mleka -125ml wody -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 20ml) -0,5 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego KREM -250ml śmietany 30% -250g serka mascarpone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 238

pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła  - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych

Cook&Love
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 287

ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY

Ostra na Słodko
śledzik z jabłkiem 183

cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać do śledzi, wymieszać i w zamkniętym naczyniu wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 217

szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę w środku też. Odstawiam na noc do lodówki. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie

wesoła kuchnia
Sok z aronii z sokownika, bez cukru 312

rano na czczo. Przygotować wieczorem. Do szklanki wlać trochę tego soku, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wymieszać. Zostawić tak do rana i wypić. Taki napój jest super dla naszego ciała. Dużo dobrze działa na serce, układ odpornościowy itp. Aronie i jabłuszka umyć. Do sokownika wlać wodę, nałożyć część do której nakładamy owoce. owoce nie muszą być czysto przebrane, listki

Kuchnia Pokoleń
CHŁODNIK Z BOTWINKI 199

botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą do pokrycia. Dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy, aż botwinka zmięknie. Przecedzamy i przelewamy

Kuchnia Paulettes
Kompot z rabarbaru 196

małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu

NiePieprz.pl
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 187

szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, zieleniną i sosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól i pieprz według smaku Wszystkie

Pełny talerz
Tarta z łososiem i szpinakiem 214

folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem i cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Temp. pieczenia 190*C przez 20 minut. Szpinak zmrożony włożyć do garnka,dodać masło i rozgnieciony czosnek. Gotować do odparowania wody. W garnku roztopić masło,podsmażyć na nim mąkę,następnie dolać mleko. Sos należy

Kolorowa kuchnia Elki
Dżem z dyni i jabłek 185

goździków (utartych w moździerzu) 1 płaska łyżka mielonego cynamonu sok z 1/2-1 cytryny (w zależności od kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 0,5 szklanki wody i gotujemy (pod przykryciem, na wolnym ogniu) często mieszając aż jabłka i dynia zaczną

MyCookBook.pl
Pigwowiec w cukrze - idealny do herbaty 294

Waszych ogródkach rośnie pigwowiec to zachęcam do przygotowania owoców w cukrze. Idealnie zastąpią cytrynę, np. w herbacie. Ponadto syrop z owoców pigwowca świetnie smakuje! :) Składniki na 3 małe słoiczki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, owoce pigwowca pokroić w ósemki

Ugotować
Dzbanek odporności 169

tego wodę. Jest bardzo wyrazisty w smaku i najlepiej smakuje na gorąco! Poza tym zawiera w sobie wszystko, aby wzmocnić odporność lub podreperować tę nadłamaną! :D Jestem jego wielką zwolenniczką, bo przy jego w miarę regularnym piciu budujemy wewnętrzną barierę odpornościową. I to w jakim pysznym wydaniu! :) Napar cytrynowo- imbirowy Potrzebujesz: 5cm świeżego imbiru 1/2 sporej cytryny 1l wrzątku miód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 222

blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś po grecku (w warzywach) 235

Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze

Szefowa kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem 259

supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Sposób wykonania: Makaron wsypać na osolony wrzątek, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, przelać wodą, zostawić do osączenia. Paprykę, pomidora i cebule dymkę posiekać w drobna kosteczkę, łososia

Wanilia i Kardamon
Sałatka magdeburska 282

cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie   Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie. Pory oczyściłem, umyłem

R'n'G Kitchen
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 212

false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną   ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 243

proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około

Kuchcik gotuje
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 170

smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek

Marder&Marder Manufacture
Tarta z rabarbarem 183

kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 199

Następnie wszelkie uzyskane półprodukty lądują z powrotem w bulionie powstałym na bazie przecedzonej wody z moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny by ożywić lekko smak. Dodanie zieleniny do sosu nadaje mu lekkości i odciąga

Kuchnia po mojemu
Torcik andrutowy z jagodami 161

puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać przez sitko czekoladą

Gosia gotuje
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 213

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając

Luźna Kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 200

niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :)Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :)Składniki:5 dkg drożdży,3/4 szklanki wody,1 szklanka mleka,ok. 2 szklanki mąki pszennej,3 jajka,2 łyżki cukru,szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 242

zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banankilka kropel soku z cytryny Podane składniki miksujemy na gładką masę

chwile dla mnie
karnibahar kizartmasi -kalafior panierowany,turecka przystawka meze... 243

Składniki: kalafior 1 większy, sok z cytryny 2 łyżki, sól morska 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba podzielić kalafior na różyczki i dobrze opłukać zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), na :al dente" - nie może być

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowa mini lasagne. 171

smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać

Kulinarny karnet Christophera
Tort śmietankowo jabłkowy 409

pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 201

mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić

Ala piecze i gotuje
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 224

pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: 1.  Kotlety -  bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy do miski i łączymy(...)wody  (zawsze dwukrotnie więcej niż ryżu) solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu.  3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą

Słodki Kompromis
Orientalna sałatka z makaronem ryżowym i wieprzowiną teriyaki 304

cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - olej kokosowy do smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej, od zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą(...)dodaję do makaronu. Ogórka i awokado obieram i kroję w paseczki, wędrują do miski i pozostałymi składnikami. Następnie dodaję odsączoną kukurydzę i listki szpinaku pozbawione ogonków. Polewam sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszam ze sobą, w razie potrzeby przyprawiam solą (sosy, których użyłam są dosyć słone, więc może nie być takiej potrzeby). Przed podaniem posypuję sezamem i słonecznikiem

Cook&Love
Meksykańskie soft tacos 183

g/165 g po odsączeniu) - 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) - pół papryczki chili bez pestek - 200 g przecieru pomidorowego (lub pół puszki krojonych pomidorów) - sok z połowy cytryny - tarty parmezan - po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku - szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki do smaku - 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oleju do smażenia(...)rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy posiekaną papryczkę chili. 2. Pieczarki płuczemy, osuszamy, kroimy na pół i dodajemy do podsmażonej chili. Grzyby od razu oprószamy szczyptą soli, aby szybciej puściły wodę. 3. W tym czasie kroimy paprykę w cienkie plastry, a następnie dodajemy ją na patelnię. 4. Całość podsmażamy, aż woda z grzybów całkowicie odparuje (ok. 15 minut

Bez Cebuli
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 532

słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym. Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości, karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było. Dla mojego męża za słodko z racji bez za którymi nie przepada. Dla mnie(...)pysznie, lubimy w końcu jak jest słodko. Bardzo Wam polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem.                Składniki:   8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Made By Mom And Son
Pieczone młode ziemniaki, marchewki i szparagi 190

Stragany są już pełne młodych warzyw. Można je ugotować w wodzie, na parze lub upiec. Upiekłam trzy rodzaje warzyw i podałam z czosnkowym sosem jogurtowym. Pomysł na pieczone warzywa jest bardzo prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki(...)cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól do smaku Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą do smaku . Wstawić sos do lodówki, aby smaki dokładnie się zmieszały. Ziemniaki, marchewki i szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać. Ziemniaki przekroić na połówki

Codziennik Kuchenny
Karczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami i zapiekanym awokado podany z majonezem cytrynowym 164

odrobinka soli Ziemniaki z wody: ziemniaczki średniej wielkości- ilość dowolna, do zdjęcia użyłam 1 ziemniaczka; może być przy większym apetycie na porcję do 2-4 sztuk ziemniaczków. szczypta soli Majonez cytrynowy majonez- 2 łyżki, ja użyłam majonezu firmy Winiary- smak majonezu i jego jakość będą miały znaczenie dla smaku.  3/4 łyżeczki soku z cytryny Karmelizowane cebulki: Małe cebulki(...)stron po kilkanaście minut, aż karczek będzie miękki i soczysty. Ja użyłam patelni grillowej, ale zwykła będzie równie dobra. Ziemniaczki: 1. Ziemniaczki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie Awokado: 1. Awokado pokroić na pół a następnie w plastry, by na środku został otwór. Nie obierać awokado ze skórki 2. Plastry awokado układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową

KreatywnePiny
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 163

piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje nam chyba(...)dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Grecka moussaka ( musaka ) 189

warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego 2-3 łyżki bułki tartej 80g startego sera grana padano 2 żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej(...)bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku

NiePieprz.pl
Zupa z młodej kapusty i groszku cukrowego 132

selera korzeniowego 1/2 główki młodej kapusty 150 g groszku cukrowego 1 łyżeczka masła (można użyć innego tłuszczu) 1 liść laurowy (najlepiej świeży) 2 ziarna ziela angielskiego koperek sok z cytryny sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wedle upodobań można pokroić w kostkę lub julenkę. Ciachanie zupełnie(...)nada warzywom specyficzny aromat. Całość zalewamy wodą ( na początek 1 l wrzątku, później uzupełniamy płyn do ulubionej konsystencji zupy), dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy przez 10 min. Do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę i groszek. Gotujemy do ich miękkości, kontrolując by kapusta się zbytnio nie rozgotowała. Do smaku, zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy posiekany koperek, mieszamy

R'n'G Kitchen
BURGERY Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I FASOLI 202

pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia SOS CZOSNKOWY 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli KETCHUP PAPRYKOWY 2 kawałki marynowanej papryki (można dodać także cebulkę) 6 łyżek ketchupu DODATKOWO 6 BUŁEK DO BURGERÓW 6 plastrów pomidora 6 cienkich(...)Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na 0,2 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. SOS CZOSNKOWY: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy, dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie rozcieramy, dodajemy jogurt i majonez oraz natkę

cool and minty
Mus z pigwy 162

cytryny 11 czubatych łyżek cukru Pigwy (nie mylić z pigwowcami) Pigwy dokładnie umyć, usuwając z nich charakterystyczny meszek. Z pigw usunąć gniazda nasienne i brzydkie zniekształcenia skórki. Pokroić na drobne kawałki. Z pigwowców usunąć nasiona. Zostawić białe błonki, w których ukryte są nasiona. To w nich są pektyny. Kawałki pigw i pigwowców umieścić w garnku. Dolać ok. pół litra wody(...)pogotować chwilę, by odparował. To moment częstego mieszania! Wyłączyć palnik i odstawić garnek do schłodzenia owocowej pulpy. Ręcznym blenderem zmiksować pulpę na gładką masę. Do pulpy wycisnąć sok z cytryny. Ponownie ustawić garnek na palniku o małej mocy i ciągle mieszając, dodawać stopniowo cukier. Trzymać na ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone strączki z czerwoną quinoą i szałwią 164

strączków prosto ze straganu, lub ogródka :) z czerwoną quioną, oliwą z oliwek i aromatycznie przyprawione szałwią, czosnkiem i kiszoną limonką (jeśli nie jej nie macie skropcie danie sokiem z cytryny). Możecie je zjeść zarówno na gorąco, jak i na zimno, zapakować w lunchbox do pracy, albo na plażę, a przygotowanie zajmuje 20 minut. Polecam gorąco! Mam też dla Was drugi(...)chcemy je jeść na zimno, od razu przelewamy zimną wodą. Bób najlepiej obrać z jasnych skórek, wymieszać z fasolką i groszkiem oraz z quinoą. Polewamy oliwą z oliwek (według uznania ile lubicie). Dodajemy świeżą szałwię (większe listki siekamy, mniejsze możemy zostawić w całości), posiekaną kiszoną limonkę, lub trochę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy

Quinoa Raz!
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 205

łyżka soku z cytryny v   1 i ½  łyżeczki musztardy Dijon lub innej, ulubionej v   3-4 łyżki oliwy v   sól i pieprz v   mała ostra papryczka lub pół łyżeczki płatków chili Przygotuj: garnuszek deskę do krojenia i ostry nóż miseczkę lub słoiczek do dressingu Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę w małym garnuszku. Gdy zacznie(...)miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę , sok z cytryny , oliwę pieprz i odrobinę soli , całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę . W tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania