następnie z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dodajemy do sosu szczyptę soli i schładzamy. Wykonanie – ośmiornica: Ośmiornicę dokładnie czyścimy, usuwamy kolec i wszystkie twarde elementy z głowy (kupując zamrożoną ośmiornicę mamy już ten komfort, że jest ona pozbawiona oczu i całej zawartości głowy). Następnie dokładnie ją myjemy. W między czasie zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy ośmiornicę(...)wkładamy do niej macki, układając w miarę możliwości we wzorek. Gdy wszystkie macki będą już w butelce, przykrywamy je folią aluminiową i „przygniatamy” czymś ciężkim, np. słoikiem z wodą. Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin, a następnie do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągamy ośmiornicę z butelki i kroimy w cienkie plastry. Oczywiście carpaccio można przygotować
Kuchnia Bon Appetitpory ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki białego wina półwytrawnego Sok z ½ cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 100g niebieskiego sera pleśniowego Kilka gałązek natki pietruszki Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20min. odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pory przecinamy na pół(...)oczyszczoną pomarańczę kroimy w kostkę o boku 1,5cm. Na patelni przez 2-3 minuty prażymy pół szklanki orzechów włoskich. Przygotowujemy dressing: do szklanki wlewamy sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, dodajemy jedną łyżkę miodu, startą skórkę z pomarańczy, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitego sosu. Wymieszany ryż z porami przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojoną
Księga-Smakuwodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 3. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie. 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną. 6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko. 7. Odstawić do lodówki na 24h. ZAPRASZAM
Atlas Smakówmiękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki
Blog z Apetytembułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli 50 g miękkiego masła 200 g rodzynek namoczonych na noc w wodzie (u mnie gorąca wodaz dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko Rodzynki zalewamy gorąca wodą
Dzieje kuchennej Wiewiórymniejsze kawałki, zasypać cukrem, cukrem wanilinowym, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką z cytryny i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci musu. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Makaron wymieszać z musem truskawkowym i posypać pokruszonym białym serem
Szalona Kuchnia Ewelinycebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek
Szybko Szybkowarcukru 200 g semoliny lub kaszy manny 400 g orzechów nerkowca 4 łyżki wody różanej 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków kilka kropli olejku migdałowego skórka otarta z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę
Food Squareoctu jabłkowego szczypiorek sól i pieprz do smaku sos: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy Dijon pełnoziarnistej Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozmrażamy szpinak, doprawiamy go czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy ją tak aby utworzył się
Mienta blogKomosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody. Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny
Zdrowie na języku :Pzapasy. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Składniki: Garść truskawek (ok 70g) Plaster arbuza (ok 7 cm) ¼ cytryny Kostki lodu Listki mięty 5 sztuk Wykonanie: Truskawki, arbuz oraz miętę blendujemy z lodem. Po zblędowaniu gotowe do wypicia. Arbuz aż w 92 procentach składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym
Pomysłowa kuchniasmakuje wybornie. Potrzebujemy obrane i pozbawione nasion ogórki, cukier, galaretki, żelatynę... Opcjonalnie dodajemy skórkę z cytryny, cukier waniliowy, miętę, melisę... Na 1 kg obranych ogórków zużywamy 2 galaretki, łyżkę czubatą żelatyny i 0,5-1,0 kg cukru Do garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki. Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem. -- -- Potem dodajemy
chleba naszegouwielbiam takie klimaty. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć. Polać krewetki sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło wrzucić krewetki, posiekany drobno czosnek, posiekaną chili. Smażyć mieszając jedną minutkę. Obsypać pietruszką i wymieszać, zdjąć z patelni. Przygotowanie sałatki – makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Odcedzić i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w pół
Kuchnia Pokoleńmiksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia sie składników. Żelatynę mieszamy w garnuszku z 2-3 łyżkami wody, podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Nie gotujemy! Studzimy żeatynę, cały czas mieszając. Chłodną żelatynę cieniutkim strumyczkiem
Raj dla Podniebieniasoku dodajemy łyżkę oleju, rozmaryn i połowę posiekanego pęczku koperku. Polewamy po wierzchu, układamy plastry cytryn, dodajemy owoce jałowca i resztę koperku. Naczynie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut. Po tym czasie odwijamy, odlewamy wodę jeśli zgromadziło jej się zbyt dużo i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziesłoniny 2 cebule 2 łyżki mąki sól, pieprz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy skwarki. Wyciągamy je i dodajemy do kapusty. Dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. W międzyczasie siekamy drobno 2 cebule, podsmażamy je na tłuszczu z wytopionej słoniny
Trzeci talerzkisiel z cytrynowo-imbirową nutą . Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem
Słodkie okruszkijakości 3 jajka ksylitol do smaku sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Oraz: kostka gorzkiej czekolady folia spożywcza naczynie o pojemności 2 l Gotujemy mleko, zalewamy nim przepłukane ciepłą wodą daktyle i kakao, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby daktyle zmiękły i łatwiej dały się
Dieta moja pasja