cukru 200 g semoliny lub kaszy manny 400 g orzechów nerkowca 4 łyżki wody różanej 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków kilka kropli olejku migdałowego skórka otarta z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę
Food Squareoctu jabłkowego szczypiorek sól i pieprz do smaku sos: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy Dijon pełnoziarnistej Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozmrażamy szpinak, doprawiamy go czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy ją tak aby utworzył się
Mienta blogKomosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody. Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny
Zdrowie na języku :Pzapasy. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Składniki: Garść truskawek (ok 70g) Plaster arbuza (ok 7 cm) ¼ cytryny Kostki lodu Listki mięty 5 sztuk Wykonanie: Truskawki, arbuz oraz miętę blendujemy z lodem. Po zblędowaniu gotowe do wypicia. Arbuz aż w 92 procentach składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym
Pomysłowa kuchniasmakuje wybornie. Potrzebujemy obrane i pozbawione nasion ogórki, cukier, galaretki, żelatynę... Opcjonalnie dodajemy skórkę z cytryny, cukier waniliowy, miętę, melisę... Na 1 kg obranych ogórków zużywamy 2 galaretki, łyżkę czubatą żelatyny i 0,5-1,0 kg cukru Do garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki. Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem. -- -- Potem dodajemy
chleba naszegouwielbiam takie klimaty. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć. Polać krewetki sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło wrzucić krewetki, posiekany drobno czosnek, posiekaną chili. Smażyć mieszając jedną minutkę. Obsypać pietruszką i wymieszać, zdjąć z patelni. Przygotowanie sałatki – makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Odcedzić i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w pół
Kuchnia Pokoleńmiksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia sie składników. Żelatynę mieszamy w garnuszku z 2-3 łyżkami wody, podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Nie gotujemy! Studzimy żeatynę, cały czas mieszając. Chłodną żelatynę cieniutkim strumyczkiem
Raj dla Podniebieniasoku dodajemy łyżkę oleju, rozmaryn i połowę posiekanego pęczku koperku. Polewamy po wierzchu, układamy plastry cytryn, dodajemy owoce jałowca i resztę koperku. Naczynie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut. Po tym czasie odwijamy, odlewamy wodę jeśli zgromadziło jej się zbyt dużo i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziesłoniny 2 cebule 2 łyżki mąki sól, pieprz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy skwarki. Wyciągamy je i dodajemy do kapusty. Dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. W międzyczasie siekamy drobno 2 cebule, podsmażamy je na tłuszczu z wytopionej słoniny
Trzeci talerzkisiel z cytrynowo-imbirową nutą . Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem
Słodkie okruszkijakości 3 jajka ksylitol do smaku sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Oraz: kostka gorzkiej czekolady folia spożywcza naczynie o pojemności 2 l Gotujemy mleko, zalewamy nim przepłukane ciepłą wodą daktyle i kakao, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby daktyle zmiękły i łatwiej dały się
Dieta moja pasjapieprz Olej rzepakowy Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Tuńczyka marynujemy dodając pieprzu i soku z cytryny, następnie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i wszystko wcieramy. Zostawiamy na 2 godziny w lodówce, przykryty. 2/ Limonkę kroimy w małe kawałki i wrzucamy do rondla, dodajemy 100ml wody i z 50g cukru. Karmelizujemy limonkę na małym ogniu odparowując wodę aż do momentu jak kawałki
Kuchnia PROzdrowotnaokoło 200 g) Owoce myjemy i odkładamy na bok by ociekły z wody. Ciasto : Wszystkie składniki powinny mieć TEMPERATURĘ POKOJOWĄ! – 150 g masła – 3/4 szklanki cukru – szklanka mąki (czubata) – 3 jajka – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – sok z połowy cytryny Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodajemy po jajku i dalej
Relaxtimecebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek
Szybko Szybkowarbudyniowy i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodać do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Sernik umieścić w większej formie, którą uzupełnić do 1/3 wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać
Smakołyki Asipodsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować
Trzeci talerzzabek czosnku 4-5 szt. suszonych pomidorow w zalewie oliwy 1/2 natki swiezej pietruszki 1/2 cytryny lub limonki Swierzo mielony pieprz oraz sol 1/2 lyzeczki kminu rzymskiego 1 lyzka oleju rzepakowego lub zalewa z pomidorow 4 kromki chleba (takiego jakiego mozna:) 1/3 szklanki wody Ciecierzyce odcedzic. Natke pietruszki oplukac, osuszyc. Wszystkie skladniki przelozyc do blendera i zmiksowac na jednolita mase
Lajtkraft food intolerancegałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy g nocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną. Podajemy z oliwą i startym parmezanem
Łycha smakówdaktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dodaj
greenscarfrybka miło mnie zaskoczyła. Z podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje
kawawszklancerosołowa lub vegeta warzywa (ja użyłam mrożonych) Wykonanie: Do naczynia do gotowania na parze wlać wodę i dodać kostkę rosołową lub vegetę. Na wierzchu ułożyć filet posypany pieprzem i solą oraz warzywa. Gotować pod przykryciem ok 15-20 minut. Polecam skropić gotowego łososia cytryną i posypać świeżym koperkiem
The Sweet Damselgarść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą
Dzieje kuchennej Wiewióry300g tofu ~30g mąki z tapioki Fresano ~40g mąki pszennej razowej ~2 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu zmiksować na gładką masę i wymieszać z pozostałymi składniki. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki z masy i wrzucać na lekko osoloną gotującą się wodę. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamssłodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone szczypta kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Piersi przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niezbyt drobną kostkę i odkładamy do miski. Oprószamy mięso dobrze solą
Kuchenna Kontrrewolucyachrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki) koper chrzan, starty na tarce
Mango Papajasól, cukier, olej do smażenia, Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić
królestwo garównastępnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział
królestwo garówSmacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder
W kuchni wieczoremmiodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pęczak wsypać do garnka i zalać zimną wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać wodą ( na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki
Gosia gotujeWędlina, którą spotykam w sklepach coraz częściej przypomina ten sam smak niezależnie od rodzaju jaki wybieram. Dlatego staram się kupować kawałki mięsa, sama je przyprawiam i
Zainspirowana w kuchniskładniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą
Mix smakuczosnku5 ziarenek ziela angielskiego2 listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzuWykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna.Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke ,zalac mala iloscia wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju 2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie
Proste PotrawyAtrakcje 9. go miesiąca w postaci nieprzespanych nocy, bólów pleców i ogólnego zmasakrowania z dnia na dzień przybierają na sile. Młody wierci się i
bastalenaszczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż(...)Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą
Niedzielny kucharzszczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż(...)Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe! Smacznego! Artykuł Pieczone bakłażany z chermoulą
Niedzielny kucharzłyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku płatki migdałów do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pora i cebulę kroimy w cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. 2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeszcze chwilę smażymy. 3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, na wysokość około(...)gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy udekorowaną prażonymi płatkami migdałów i odrobiną pozostałego serka ricotta. Smacznego
W kuchni Katiecebulki ze szczypiorkiem 70g masła 1/2 soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego albo miodu pęczek koperku 2-3 łyżki mąki pszennej Główkę kapusty przekroić na cztery, wykroić głąby i poszatkować - każdą ćwiartkę pokroić w "plastry" grubości ~1-1,5cm. Wrzucić do dużego garnka, na dno wlać odrobinę wody, mniej więcej 3/4 szklanki, żeby w pierwszej chwili kapusta się(...)twierdzi, że w tym gotowaniu jest właśnie cała poezja :) Po 15 minutach warto kapustę po prostu spróbować i sprawdzić, czy jest już odpowiednio miękka. Dodać masło, wlać sok z cytryny i syrop klonowy do smaku (moja mama od zawsze wsypywała ok. 2 łyżki cukru, jako że zrezygnowałam z rafinowanego cukru, zastępuję go syropem, nam wystarcza jedna łyżka, ale można więcej
Przepysznik - BLW i nie tylko